Waar ben je naar opzoek?

Een fotoshoot met eigenwijze peuter? NEEEEEEEE!

6 minuten lezen Sjoukje Dijkstra
Een fotoshoot met eigenwijze peuter? NEEEEEEEE!

fotoshoot met eigenwijze peuter

Een fotoshoot met een peuter?! Waar begin je aan? Het kost energie, en toegegeven, kan soms best stressvol zijn. Toch heb ik het nu al twee keer gedaan. Twee keer op uitnodiging van Prénatal, nadat ik onze mooie schatten vol trots had opgegeven. De eerste keer met dochterlief, de tweede keer met zoonlief. Ook zoiets ondernemen? Lees de tips en de tricks, do’s en don’ts. 

Prénatal vraagt regelmatig om modelletjes voor een fotoshoot. In veel gevallen worden de foto’s in de fotostudio geschoten. In andere gevallen worden de foto’s gewoon aan huis geschoten bij de styliste. Hoe leuk is dat? Ik heb het beide nu mogen meemaken! En ik kan je vertellen, het is echt de moeite waard! Tenminste, dat vind ik. De fotografie wordt op een hele leuke manier gedaan door Koterfoto, en het is gewoon gezellig! Bovendien, die kleertjes… Zo schattig!

Lees ook: 5 x tips voor Newborn fotografie van een pro

Eerste keer

De eerste keer… Mijn dochter Elif was 2 jaar oud. Ondanks dat ze al redelijk goed kon praten en communiceren prima ging, had ook mevrouw haar buien nog wel. Niet willen luisteren, precies het tegenovergestelde doen van wat je vraagt, enzovoort. Zoonlief die nog maar 17 maanden is, heeft nog maar een kleine woordenschat. Hij is een scheetje, maar kan ook een driftkikker zijn. Als hem iets niet aanstaat, laat hij zich vol dramatiek achterover vallen. Doe dan maar eens mee aan een fotoshoot…… Ja. Als. Meneer. Dingen. Ziet. Die. Hij. Wil. En. Wel. Nu! Berg je dan maar. Crisis!

Olifantengeheugen

Scheelt wel dat ik deze keer door de wol geverfd, een stukje wijzer, meer ervaring, je weet wat je mee moet nemen en je weet wat de do’s en don’ts zijn. De fotoshoot met dochterlief was geweldig. Haar vertelde ik van tevoren dat we naar een leuk plekje gingen, waar een mevrouw foto’s van haar ging maken. Dat vond ze wel wat… Ook nu weet ze het nog: de foto hangt boven haar bed. “Dat was op het leuke plekje, waar ik op het bed mocht springen.” Mevrouw is klein (bijna 4), maar heeft een olifantengeheugen.

Fotoshoot Elif

Achteraf ging het bij beiden beter dan verwacht. Elif hield er een prachtige foto aan over. Alleen werd die helaas nooit gebruikt in reclame materiaal. Dat vond ik wel jammer, maar ach. Die foto! <3 Bij Kaan had hij de tijd van zijn leven. Ik liep vooral veel achter hem aan, en probeerde hem te behoeden voor zijn omgeving en zijn omgeving voor hem. Uiteindelijk deed hij alles wat hij moest doen, en was de fotoshoot in die zin dus super geslaagd!

De tips, do’s and don’ts:

Wil je ook meedoen aan een fotoshoot van Prénatal, dan moet je vooral de Facebookpagina van Prénatal goed in de gaten houden, want daar komen ze regelmatig met oproepen voorbij voor fotomodelletjes. Wie weet, ontpopt jouw kleine mooierd zich wel tot een fotomodelletje in de dop!

Tip 1. Het gaat misschien niet zoals jij wilt…

Bij de fotoshoot met mijn dochter, zou dochterlief op bed gefotografeerd worden met een schattig jochie van haar leeftijd. Echt een plaatje! Alleen, hij was eenkennig. Niks aan te doen. Hij wou niet meewerken en kon eigenlijk alleen maar huilen. Zodra zijn mama probeerde hem op de aangewezen plek neer te zetten, klampte hij zich wanhopig aan haar vast. Ik had medelijden met haar, maar ook met hem. Zo sneu is dat. Je hebt er zin in, stelt je in op een leuke shoot, en dan is je kind zo verdrietig. Kan me voorstellen dat die moeder teleurgesteld naar huis ging… Ik zou balen in ieder geval…

Do: Wees relaxed, dan is je kind dat vaak ook.

Tip 2. Bereid je kind voor op wat gaat komen (als je kind kan praten)

Bij dochterlief vertelde ik haar dat we naar een leuk plekje gingen. Dat hielp wel. Ze wist dat er foto’s zouden komen, en ik maakte er een leuk uitje van. Daarbij had ik ook van alles te happen bij me. Dat was vooral dan om mevrouw zoet te houden, maar achteraf was dat misschien niet zo’n goed idee… Zie ook tip 4.

Don’t: Stressen en doorgaan tot het gaatje. Leid de kleine af, wanneer het niet gaat, en probeer even wat anders. Lukt het dan nog niet. Dan ga je gewoon naar huis.

Lees ook: Een fotoshoot met de kinderen

Tip 3. Wees in de buurt, maar uit beeld

Afhangende van leeftijdsfase, kan het soms helpen als je uit de buurt bent, of zelfs uit zicht. Dat je kleine zich kan focussen op de camera en de mevrouw die gekke gezichten trekt achter de camera. Tegelijkertijd moet je in de buurt blijven, om je kind snel even ergens anders neer te poten. Of juist wel in zicht te zijn, zodat je kleine zich safe voelt… Meehelpen om je kleine aan het lachen te krijgen. After all, jij weet het beste wat werkt.

Do: Ik kietelde mijn zoon, vlak voor ik hem neerzette op de plek waar hij gefotografeerd moest worden. Zo was hij al in de (opperbeste) stemming.

Tip 4. Neem eten mee!

Niet om te geven tijdens de fotoshoot, maar tussen de bedrijven door. Ik had een banaantje mee, ontbijtkoekjes, rijstwafels, soepstengels, drinken. Kortom, meneer kwam niks te kort. Zeker als een shoot een paar uur duurt, is het handig om gewoon wat te eten te geven. Op een lege maag kan een shoot nooit succesvol worden. Helemaal op het einde niet meer. Reken maar dat de kleine dan sjaggo wordt. Die van ons tenminste wel.

Don’t: Het is niet handig wanneer je kind net iets lekkers naar binnen stouwt, terwijl mevrouw de fotograaf een foto wil maken. Dus afleiden met lekkers? Niet tijdens het foto’s maken. Tussendoor misschien.

Tip 5. Dan heeft je kind een driftbui. SO WHAT?

Yep. Je denkt: “Wat zullen die wel niet denken? Moeten we DAT op de foto zetten? Dat monstertje?” 😉 Haha. Maar nee. De mensen zijn echt wel wat gewend, en een bui gaat over. Daarom, alle door elkaar gehutseld: relax, leid af, wees erbij, uit beeld, geef een hapje te eten, en laat je kind lachen. Het komt goed!

Do: Relax. Ook als het zweet je uitbreekt… We’ve been there, done that.

Gezinshoot?

Bovenstaande tips zijn natuurlijk handig voor alle soorten fotoshoots. Samen met je gezin misschien. Dat zijn van die momenten, dan wil je er gewoon goed op staan. Zoals bij deze foto (zie hieronder). De foto is gebruikt voor een artikel in Eva, magazine van de EO. Hier wouden beide kinderen niet meewerken. Op de foto zie je dochterlief lachen. Dat is, omdat ik haar kietel. Anders krijgt ze zo’n neplach of wil ze niet lachen. Ze was een beetje aan het mokken. Met zoonlief viel helemaal niks te beginnen. Dus die kijkt gewoon helemaal niet. Nouja. Dan. Niet… Zo gaan die dingen soms.

Fotoshoot gezin

Veel plezier bij jullie fotoshoot van de kleine, de kids, of jullie als gezin! 

Zodra zoonlief bij Prénatal in de reclame-uitingen voorbij komt, zal ik dat natuurlijk aan de grote klok hangen. Ofwel, laat ik jullie ook héééééél graag de foto’s zien. Nog even geduld hebben tot oktober… Ik kan niet wachten! Het grappige is dat hij al eerder door Koterfoto op de foto is gezet. Dat was nog toen hij in de buik zat… Zo is het cirkeltje toch weer rond. Ook een aanrader by the way, zo’n zwanger fotoshoot!

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Blogs over kinderen en school

Traktatietip: Rupsje Nooitgenoeg

  • 1 maand geleden
  • 1 minuut lezen
Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 6 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 6 maanden geleden
  • 3 minuten lezen