Waar ben je naar opzoek?

Etenstijd met pubers: zo gaat het er aan tafel aan toe!

3 minuten lezen Liselotte Hartman Liselotte Hartman
Etenstijd met pubers: zo gaat het er aan tafel aan toe!

Soms heb je als moeder van die dagen dat het lijkt alsof je alleen maar bezig bent met het bereiden van maaltijden. Mijn kinderen willen de hele dag door eten en snacken. Ze werken eten naar binnen alsof ze drie uur lang niks hebben gegeten. Hoe ouder ze worden, hoe meer ze eten. Hoe gaat dat eindigen? De maaltijden aan tafel zijn, ondanks dat ze ouder zijn, ook nog steeds een ramp. Hun tafelmanieren verslechteren met de dag. Het gebruik van bestek moedig ik aan. Ik heb het geprobeerd. Echt. Ook herinner ik ze eraan om te kauwen met hun mond dicht. Het doet er allemaal niet toe… Het lijkt alsof ik praat tegen een stoelpoot. Etenstijd met pubers kan soms ook een hele strijd zijn.

Etenstijd met pubers: discussies & onderhandelingen

En daar blijft het niet bij. Aan tafel is het de plek om eens een fijne discussie te starten over huiswerk, het wel of niet op tijd naar bed gaan, onderhandelingen over zakgeld en de daarop volgende woede uitbarstingen als het niet naar hun zin is. Ik dacht dat ze dat alleen deden toen ze 3 waren? Ook vallen ze, ondanks hun leeftijd, nog steeds van hun stoel… #roltmetogen

Boeren en scheten

Die pubers van mij vinden het ook hartstikke lollig om minstens 30 keer een boer te laten en een scheet te laten ontsnappen. En lachen dat ze doen! Ze stikken op zo’n moment bijna letterlijk in hun eten. Grappig dat ze dat vinden. Elkaar opstoken kunnen ze ook heel goed. Alle drie tegen mama…

Afleiding

Ondanks mijn eis dat we allemaal aan tafel blijven zitten tijdens het eten lijkt dit ook te ontsporen. Het lijkt moeilijk te zijn om een maaltijd te eten terwijl ze op dezelfde plek zitten. Hun spanningsboog wordt met de jaren korter; ze zijn constant afgeleid of verzinnen wel weer een smoes om toch even van tafel te gaan (om hun mobiel te checken, ik ben niet gekke Henkie hoor…). 

De tijd van hun leven

Ik doe mijn best om de quality time met mijn gezin te bevorderen en allemaal zittend te eten maar het lijkt een gebed zonder eind. Als je denkt dat je het druk hebt met jonge kinderen, wacht dan maar tot ze ouder zijn. Het is een regelrechte ramp! 

Mijn kinderen lijken trouwens de tijd van hun leven te hebben en doen alsof ik mij echt druk maak om niks. Dat ik inmiddels toe ben aan nieuw meubilair lijken ze ook niet van onder de indruk te zijn. 

Nu ik dit schrijf zie ik vanuit mijn ooghoek mijn zoon een bord cornflakes eten waarvan, je raadt het al, de helft op de stoel ligt in plaats van in zijn mond. Ik draai met mijn ogen, zucht en laat het gaan. Eigenlijk is het ook altijd gewoon super gezellig met ze aan tafel en valt het bovenstaande allemaal reuze mee. 

Ongemanierd zijn ze wel. Daar moet maar eens wat aan gedaan worden. Iets met eigen schuld, dikke bult moeders? Voel jij je ook wel eens zo? En is etenstijd met pubers bij jou ook een strijd? Praat dan mee in de besloten Facebook groep ‘Hoe overleef ik mijn pubers’.

Nieuw meubilair

Na al die jaren vind ik trouwens wel dat ik een nieuwe eettafel en eetstoelen mag kopen. Stiekem geniet ik van het geruzie van mijn kinderen om mij heen en trek ik mij terug om een rondje op internet te surfen. Dat ze ouder worden heeft ook weer zin voordelen, ze missen je niet zo snel. Kijkend naar alle mooie eettafels en goede eetkamerstoelen. Vanavond met mijn man maar eens de knoop doorhakken en de oude meuk vervangen door wat nieuws. Eindelijk!

Dit is een gesponsorde blogpost.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Liselotte Hartman

38-jarige moeder van drie tieners (2 jongens, 1 meisje) met nog onderontwikkelde breinen. Het moederschap is één grote grap waar je maar beter om kan lachen. Neem het allemaal niet té serieus. Ohja en ik ben de huiself van het gezin. Blijft liever anoniem anders ben ik mijn leven niet zeker op het schoolplein.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 2 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen