Waar ben je naar opzoek?

Een temperamentvol meisje voor het eerst op de peuterspeelzaal

2 minuten lezen Sue
Een temperamentvol meisje voor het eerst op de peuterspeelzaal

Mijn dochter -een zeer temperamentvol meisje- gaat sinds een maand naar de peuterspeelzaal. Ze was er ook echt wel aan toe moet ik zeggen. Ze vindt het heerlijk de wereld te ontdekken en met andere kinderen te spelen.

Dat spelen met haar dominante gedrag gaat alleen nog niet helemaal zoals het hoort. Sinds de eerste ochtend vliegen de kinderen van de kleine bovenverdieping af die in de klas gevestigd is. Het plateau ziet ze vanaf het moment van binnenkomst als haar territorium en alleen de kinderen die zij toelaat mogen er spelen, de anderen worden zonder pardon de trap af gebonjourd.

Lees ook: 5 tekenen dat jouw kind later succesvol wordt

Leven in de brouwerij

Nu is ze niet gelijk het kutkind van de klas. Zeker niet. Ze zorgt ook voor wat leven in de brouwerij. Ze gaat als geen ander met zoveel plezier naar school. De hele week heeft ze het erover. Zodra ze het klaslokaal binnenkomt gooit ze haar jas op de grond om vervolgens weer heerlijk te gaan spelen. Gelukkig zegt ze me nog wel vrolijk gedag maar erg vindt ze het niet.

Dit in tegenstelling tot andere kinderen die jankend bij de juf in haar armen hun moeder weg zien lopen. Ze neemt andere kinderen mee op sleeptouw en stimuleert hen iets te gaan ondernemen. Zo vertelde de juf mij dat er op de witte muur was gekleurd. Mijn dochter was degene die de stiften aangaf aan een ander meisje die vervolgens -onder enthousiaste aanmoediging van mijn dochter- de muur een beetje op ging vrolijken. Best slim bedacht op 2-jarige leeftijd moet ik toegeven.

Geboren leider

Toen ze vorige week vrijdag weer vol zin de klas binnenkwam lopen waren twee jongetjes heel lief met autootjes aan het spelen. De deur ging open, de jongens keken op en stonden meteen hun autootjes af aan mijn dochter. Zonder ook maar een woord te zeggen dwingt ze dit blijkbaar af. Mocht het niet makkelijk gaan, zorgt ze er zelf wel voor. Als iemand de fiets pakt om mee te spelen, en ze is het daar niet mee eens, duwt ze de ander er gewoon vanaf. Ook al is het meisje een jaar ouder. Het maakt haar allemaal niks uit. Ergens was ik ook wel trots maar onder die trots zit een grote twijfel of ik het wel goed doe als moeder.

Lees ook: meisjes opvoeden. Het is toch net effe anders, zeg maar..

Temperamentvol meisje

Mijn dochter is erg temperamentvol, dominant en heeft een sterke eigen wil. Soms is het dan ook moeilijk om consequent te zijn. Ze haalt werkelijk alles uit de kast om uiteindelijk toch haar zin te krijgen en ik merk dat ze dit ook doorvoert op school. Waar de ene ouder mij meldt dat ze het heerlijk vindt dat mijn kind met die van haar optrekt, merk ik ook dat ik door de ander met een scheef gezicht wordt aangekeken.

Thuis zou ik haar nog enigszins kunnen corrigeren maar op school heb ik er uiteraard geen vat op. Hopelijk heeft de juf het een beetje onder controle en kan ze haar aansturen op een manier zonder dat haar geweldig vrije karakter wordt aangetast. Eerlijk gezegd vind ik het best lastig om voor het eerst dat eerste stukje opvoeding los te laten en over te dragen aan een ander zonder mijn toezicht. Hopelijk gaat het goed en heeft ze er later veel profijt van maar de tijd zal het leren.

Sue
Reacties
 • wen zei

  nou ik vind het schokbarend hoe jou dochter zich gedraagd. mijn zoon van 2 hoeft zich zo niet te gedragen naar kinderen. alle kinderen zijn gelijk en mijn kind gaat naar school om te leren dat alle kinderen gelijk zijn en om samen te spelen. succes ermee. maar trots? nee dat zou ik op mijn kind niet.

 • Pascalle zei

  Ik weet niet zo goed of ik dit serieus moet nemen . Als het wel serieus is dan zou ik zeker niet trots zijn.dat is niet iets leuks wat je dochter doet.en ik vind het zeker niet onder temperamentvol vallen .maar misschien mis ik iets van jouw en zijn jouw stukjes altijd zo apart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 1 jaar geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 1 jaar geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 1 jaar geleden
 • 4 minuten lezen