Waar ben je naar opzoek?

Een bevallingsplan? Wat een onzin!

2 minuten lezen Marieke Macquiné
Een bevallingsplan? Wat een onzin!

Zo halverwege de zwangerschap krijg je het mee naar huis, een formulier om je bevallingsplan mee samen te stellen. Om vragen te beantwoorden, zodat straks alles tijdens je bevalling volgens dit plan verloopt en omdat je dan de controle hebt over je eigen bevalling.

Zwanger van mijn eerste, nuchter en naïef. Het bevallingsplan ligt op tafel en ik mag mijn wensen hierop invullen. En dus vul ik het in: Ik zou graag thuis willen bevallen in mijn eigen bed. Het liefst met kaarslicht, de radio zachtjes op de achtergrond aan en zo min mogelijk mensen rondom mijn bed. Mijn baby zou in alle rust geboren worden. Niets bleek minder waar, mijn bevallingsplan kon regelrecht de prullenbak in, om de doodsimpele reden: een bevalling plan je niet!

Lees ook: Bevallen op een technofestival! 

Waar wil je het liefst bevallen?

Thuis! Wat is niet mogelijk? Thuis! Bij beide bevallingen werd ik ingeleid en was een thuisbevalling helaas niet mogelijk. Dus volop in de schijnwerpers in het ziekenhuis, oh-zo-romantisch!

Lees ook: Het bevalplan: waarom lezen artsen en verpleegkundigen het niet?

Wie mag er bij de bevalling zijn?

Mijn man en de verloskundige, ik hoef geen hele groep rondom mijn bed. Helaas was niets minder waar bij nummer 1 stond de hele kamer vol, weliswaar omdat het noodzakelijk was, maar toch…

Heb je wensen over de sfeer waarin je bevalt?

Jazeker, het leek me niets romantischer dan te bevallen met kaarslicht en muziek zachtjes op de achtergrond. De radio heeft in het ziekenhuis even aangestaan, maar ik werd gillend gek van die zoetsappige liedjes, terwijl mijn lichaam keihard aan het werk was.

Pijnbestrijding?

Zeer zeker niet! Mijn oma en moeder hebben het zonder gekund, ik kan dat ook. Of toch niet… Bij de eerste kon het niet anders en bij de tweede viel de ene naar de andere optie af, zodat het uiteindelijk zonder pijnstilling is gebeurd. En ach, hoe cliché, de pijn was ik inderdaad snel weer vergeten.

Lees ook: Pijnbestrijding: een makkelijke bevalling?

En zo stonden er meer wensen in het bevallingsplan, maar omdat een bevalling zich niet laat plannen, vielen de wensen één voor één af. Bij mijn tweede zwangerschap heb ik de belangrijkste wensen ingevuld. Liever niet teveel mensen rondom mijn bed en voor alle andere vragen heb ik ze doorverwezen naar mijn man.

Voor mij waren beide plannen dus geheel zinloos, ging jouw bevalling geheel volgens plan?

Bron afbeelding: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen