Waar ben je naar opzoek?

Dwing je kind niet om kusjes uit te delen

1 minuut lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Dwing je kind niet om kusjes uit te delen

Toen ik vanmorgen dit artikel was werd ik heel blij. Ik kan mij helemaal vinden in dit artikel en ik vind dat iedereen het zou moeten lezen. Ook al ben ik het hier volledig mee eens, het blijft soms lastig…

Omdat het zo hoort

Waarom het lastig blijft? Omdat opa’s en oma’s toch wel verwachten dat ze een kusje krijgen. Dat hoort toch zo? En als ze geen kusje krijgen kunnen ze zwaar teleurgesteld doen.  Waardoor schuldgevoelens bij ouders (en kinderen) de boventoon voeren en grenzen weer verlegd worden. Als ik vervolgens mijn kinderen ‘dwing’ dan werkt dat alleen maar averechts. Ik ben van mening dat ik mijn kinderen niet moet verplichten om kusjes te geven. Als ze niet willen, dan willen ze niet. Het moet uit hunzelf komen.

Grenzen aangeven

Het is belangrijk om dit mee te geven zodat ze seksueel weerwaar worden. Een kind heeft ook een mening en een wil en dat moeten wij respecteren. Een kind kan ook ‘nee’ zeggen. ‘Nee’ is ook een antwoord. Door een kind te leren wat zijn of haar grenzen zijn worden ze seksueel weerbaar.

Lees ook: Mag je als ouder nog bloot door huis lopen?

Noem het beestje bij de naam

Over seksualiteit kunnen we heel spastisch doen maar noem het beestje maar gewoon bij de naam. Het is niet erg als kinderen zichzelf ontdekken en poppetjes tekenen met piemels. Het hoort er allemaal bij. Maak het onderwerp seksualiteit ook bespreekbaar. Niet in een gesprekje van 10 minuten maar blijf het herhalen. Van herhaling leren kinderen. Zorg ervoor dat het een normaal onderwerp wordt om over te praten, maak het bespreekbaar en doe er vooral niet spastisch over.

Lees ook: Seksuele voorlichting op school. Wat wel/niet?

Eigen baas

Kinderen zijn de baas over hun eigen lijf. Ze mogen zelf aangeven wat ze wel en niet willen. Door ze in bepaalde richtingen te duwen geef je juist een verkeerd signaal af: het signaal dat ze hun eigen gevoelens op zij moeten zetten en geen inspraak hebben. Op latere leeftijd kan dit doorwerken. Laat de keuze bij hen en accepteer het als ze nee zeggen!

Vinden opa’s en oma’s het moeilijk om dit te accepteren? Laat ze dan vooral dit artikel lezen:  Je kind is baas over zijn eigen lijf, dus ook over zijn kusjes.

Lees ook: Doe maar normaal, seks is al gek genoeg

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is. Op dit moment wonen wij voor minimaal 6 maand op Curaçao.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties
 • Lindsy zei

  Helemaal mee eens.

  Maar wist je… Er zij. Best een hoop mensen spastisch. En voor hen is de woordkeuze “spastisch” in deze setting erg pijnlijk. Ben normaal niet zo dat ik zoiets opmerk, naar heb helaas geleerd hoe kwetsend zoiets kan zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Bevalling & Kraamtijd

Watermethode stilgeboren baby: hoe gaat dit in zijn werk?

 • 2 dagen geleden
 • 2 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Moeder zijn en het nog leuk vinden ook: optimaal genieten!

 • 2 dagen geleden
 • 3 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Welke rechten heeft een alleenstaande vader?

 • 2 dagen geleden
 • 3 minuten lezen