Waar ben je naar opzoek?

Mindful Mama’s

2 minuten lezen tilda Tilda Timmers
Mindful Mama’s

Het bewust worden van je emoties, is voor menigeen geen simpele opgave. De een voelt van alles door zijn hoofd en lijf vloeien, de ander is zich er amper bewust van, dat zich überhaupt emoties voordoen. De truc van je bewust maken van je gevoelens, is niet zo simpel. Het is eigenlijk ook geen truc. Het is wel een eerste stap, die mijns inziens, door iedereen gezet zou moeten worden. En dat is de stap naar bewustwording.

Jezelf kwijtraken

Bewust worden van je eigen gedachten, wel te verstaan. Want de gedachte komt altijd eerst, pas daarna volgt je gevoel. Het is soms moeilijk te overzien. Als moeder, maar ook als vader wordt je opgeslokt door alle dagelijkse bezigheden. Je baan, je gezin, alle sociale activiteiten en dan ook nog even sporten tussendoor. Logisch, dat je af en toe even kwijtraakt, hoe je je eigenlijk voelt. De bewustwording is ver te zoeken. Ineens vind je jezelf ’s nachts piekerend in bed. De slaap niet kunnen vatten, omdat je hoofd een wervelwind is van gedachten, gevolgd door een nog grotere storm aan emoties. “Ik wil slapen!” Er is niks frustrerender, dan niet kunnen slapen, als je doodmoe bent. En laten we eerlijk zijn, als moeder ben je chronisch moe.

Lees ook: Een boek schrijven is bijna als een tweede kindje

Hoe voel jij je?

De bewustwording van je gedachtestroom, is heel belangrijk. Want alleen als je bewust leeft, zal je de moeilijker perioden beter aan kunnen. Niet zozeer, omdat je ze intenser beleeft, maar meer omdat je iedere negatieve gedachte die opdoemt in je brein, zal herkennen, erkennen en kan laten gaan. Als je jezelf nu voorneemt, om tijdens elk dagdeel, jezelf een keer af te vragen: hoe voel ik me nu eigenlijk? Voel ik me aangenaam, onaangenaam of neutraal?

Laat de vraag even bezinken voor je antwoord geeft. Voel je aangenaam en blij? Geniet daar dan van. Grijp het gevoel met beide handen vast en laat het binnenkomen. Dit is van jou, dit pakt niemand je af, dit gelukkige moment.

Voel je je neutraal? Ook prima, sta er bij stil. Kom je tot de conclusie dat je je eigenlijk niet zo fijn voelt en zelfs onaangenaam: laat dit dan binnenkomen. Erken het. Hoe het er is gekomen, doet er nu nog niet toe. Zoek een metafoor (bijvoorbeeld een ballon) en stop het negatieve gevoel hierin en laat de ballon dan in gedachten wegdrijven. Je zal merken, dat hoe meer je je richt op de bewustwording van je gedachten, hoe meer je de negatieve exemplaren op tijd kan ondervangen. Met op tijd bedoel ik: voordat ze een loopje met je nemen en je in hun ban hebben.

mindful mama

Zweverig?

Mindfulness is niet zweverig, het is juist heel praktisch. Het heeft veel van mijn cliënten en mijzelf ook, heel veel geholpen om de maalstroom aan piekergedachten te stoppen. Lig jij ’s nachts ook vaak wakker? Voel je je onzeker over het moederschap en of je het allemaal wel aan kan? Meld je dan nu aan voor de groepsbijeenkomst: Mindful Mama’s.

We starten 12 oktober aanstaande! Samen werken we aan een groter gevoel van rust en welbevinden en spendeer je je nachten zoals het hoort: slapend!

Bron beeld: Pixabay

Tilda Timmers

Tilda Timmer is therapeut en ervaringsdeskundige voor moeders en vaders zonder roze wolk. Ze heeft twee boeken geschreven: ‘Toen kreeg ik weer lucht’ & ‘This Is Post Partum’.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 11 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 11 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 11 maanden geleden
  • 4 minuten lezen