Waar ben je naar opzoek?

Hij komt, hij komt! Sinterklaas is weer in het land en ik vind dat altijd een ontzettend leuke periode. Traditiegetrouw gaan we met de hele familie naar de intocht, eten we ons misselijk aan pepernoten en mogen de schoenen gezet worden. Dit jaar meer aandacht voor duurzaam Sinterklaas vieren. 

Help het huis stroomt vol

Maar met vier schoenen komt er zo al heel snel veel het huis binnen. En vaak denk je voor schoencadeautjes toch snel, ik scoor wel even een poppetje of autootje bij de Action. Deed ik ook, maar wil ik niet meer. Ik vind duurzaamheid erg belangrijk en probeer dus ook in de Sinterklaasperiode hier rekening mee te houden. Ook voor pakjesavond bekijk ik kritisch wat ik geef. Leuk zo’n stapel cadeaus, maar meestal gaan ze er als een jekko doorheen zonder echt te kijken wat het nu eigenlijk is. Het wordt allemaal minder speciaal als er te veel van is. 

Duurzaam Sinterklaas vieren; Hoe dan?

Ik geef toe, de verleiding is groot. Als ik iets zie liggen formaat schoencadeau denk ik al snel: ‘Ah neem ik ff mee’. Mijn duurzame en tot op zekere hoogte minimalistische ik steekt hier nu steeds vaker een stokje voor, door de volgende simpele vragen te stellen:

  1. Hebben ze dit echt nodig/hebben ze niet al zoiets? 
  2. Hebben ze hier heel lang plezier van of is het van korte duur/zo stuk?
  3. Worden ze hier heel, heel gelukkig van?

Ook let ik erg op de materialen die gebruikt worden en kies ik zoveel mogelijk voor cadeaus van hout, papier of stof of iets wat je kunt eten. Niet duurzame stoffen zoals plastic belanden na verloop van tijd op de afvalberg en met verbranding komen giftige stoffen vrij: niet cool. Wil jij ook duurzaam Sinterklaas vieren? Dan heb je vast wat aan deze tips!

Budgettips Sinterklaas vieren: tips voor een goedkope pakjesavond

We hoeven je denk ik niet uit te leggen dat de decembermaand een aanslag is op je portemonnee. En het lijkt wel alsof het elk jaar een stukje groter, decadenter en vooral… duurder moet. Onzin natuurlijk! En zeker niet realistisch…

  • Denise Meijer

Cadeau ideetjes duurzaam Sinterklaas vieren

De vier cadeautjes regel gaan we hier gebruiken en ik hou tegenwoordig het volgende ‘inkoopbeleid’ aan voor duurzaam Sinterklaas vieren:

Iets wat ze nodig hebben

Bijvoorbeeld een nieuwe schooltas of etui, broodtrommel of nieuwe sportoutfit, onderbroeken, sokken een nieuwe (kerst)pyjama. Gewoon praktische zaken, maar ik heb gemerkt dat ze dat harstikke leuk vinden. Mijn zoontje maakte bijvoorbeeld al een verlanglijstje waar ‘Angry Bird onderbroeken en sokken’ op stonden.

Iets wat ze kunnen lezen

Lezen is leuk en belangrijk en een goed boek is heerlijk. Om zelf te lezen, maar ook om uit voorgelezen te worden. Je kunt je kinderen vragen welk boek ze graag willen van Sinterklaas, of je verrast ze met iets. Boeken zijn en blijven leuke cadeaus.

Een ervaring

Dit vind ik een hele leuke om te geven. Denk bijvoorbeeld aan kaartjes voor een leuke theatervoorstelling, de dierentuin of zwembad. Je kunt één cadeau voor het hele gezin geven, maar je kunt er ook voor kiezen om (als je in het bezit bent van meerdere exemplaren) 1 op 1 iets met elk van de kinderen te doen. Vorig jaar hebben we bijvoorbeeld museumjaarkaarten voor iedereen gekocht en daar hebben we een jaar lang ontzettend veel plezier van en een leven lang leuke herinneringen. Leuke tip voor duurzaam Sinterklaas vieren!

Iets lekkers

Een chocoladeletter, chocoladeklaas of marsepein doen het altijd goed. Ook gewoon in één keer op laten eten, heb je het maar gehad ook 😅.

Iets wat ze echt heel graag willen

Natuurlijk is het geweldig om die snoetjes te zien als ze iets uitpakken wat ze echt heel graag willen hebben. Dus zoek uit wat ze echt top of the list staat (en wat binnen je budget past), pak het in en geniet van die blije koppies! 

Ik hoop dat ik jullie op ideeën heb gebracht. Op deze website kun je ook nog wat tips vinden. Heb je zelf nog een leuke tip, plaats die dan in de reacties!

Gaan we allemaal duurzaam Sinterklaas vieren? Fijne Sinterklaas allemaal! 

Bianca Ochse

Ik ben Bianca, 38 jaar en trotse moeder van vier kinderen van 12, 7, 5 en 1 jaar oud. Ik ben zelfstandig ondernemer en met mijn bedrijf B. At The Office adviseer, ondersteun en faciliteer ik diverse organisaties. Ik ben dol op reizen, koken en lekker eten maar ook op creatief bezig zijn, persoonlijke ontwikkeling en natuurlijk op mijn man en kinderen.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen