Waar ben je naar opzoek?

Duurzaam Sinterklaas vieren; zo doe je dat!

3 minuten lezen bianca-ochse Bianca Ochse
Duurzaam Sinterklaas vieren; zo doe je dat!

Hij komt, hij komt! Sinterklaas is weer in het land en ik vind dat altijd een ontzettend leuke periode. Traditiegetrouw gaan we met de hele familie naar de intocht, eten we ons misselijk aan pepernoten en mogen de schoenen gezet worden. Dit jaar meer aandacht voor duurzaam Sinterklaas vieren. 

Help het huis stroomt vol

Maar met vier schoenen komt er zo al heel snel veel het huis binnen. En vaak denk je voor schoencadeautjes toch snel, ik scoor wel even een poppetje of autootje bij de Action. Deed ik ook, maar wil ik niet meer. Ik vind duurzaamheid erg belangrijk en probeer dus ook in de Sinterklaasperiode hier rekening mee te houden. Ook voor pakjesavond bekijk ik kritisch wat ik geef. Leuk zo’n stapel cadeaus, maar meestal gaan ze er als een jekko doorheen zonder echt te kijken wat het nu eigenlijk is. Het wordt allemaal minder speciaal als er te veel van is. 

Duurzaam Sinterklaas vieren; Hoe dan?

Ik geef toe, de verleiding is groot. Als ik iets zie liggen formaat schoencadeau denk ik al snel: ‘Ah neem ik ff mee’. Mijn duurzame en tot op zekere hoogte minimalistische ik steekt hier nu steeds vaker een stokje voor, door de volgende simpele vragen te stellen:

  1. Hebben ze dit echt nodig/hebben ze niet al zoiets? 
  2. Hebben ze hier heel lang plezier van of is het van korte duur/zo stuk?
  3. Worden ze hier heel, heel gelukkig van?

Ook let ik erg op de materialen die gebruikt worden en kies ik zoveel mogelijk voor cadeaus van hout, papier of stof of iets wat je kunt eten. Niet duurzame stoffen zoals plastic belanden na verloop van tijd op de afvalberg en met verbranding komen giftige stoffen vrij: niet cool.

Cadeau ideeën

Ik hou tegenwoordig het volgende ‘inkoopbeleid’ aan:

Iets wat ze nodig hebben

Bijvoorbeeld een nieuwe schooltas of etui, broodtrommel of nieuwe sportoutfit, onderbroeken, sokken een nieuwe (kerst)pyjama. Gewoon praktische zaken, maar ik heb gemerkt dat ze dat harstikke leuk vinden. Mijn zoontje maakte bijvoorbeeld al een verlanglijstje waar ‘Angry Bird onderbroeken en sokken’ op stonden.

Iets wat ze kunnen lezen

Lezen is leuk en belangrijk en een goed boek is heerlijk. Om zelf te lezen, maar ook om uit voorgelezen te worden. Je kunt je kinderen vragen welk boek ze graag willen van Sinterklaas, of je verrast ze met iets. Boeken zijn en blijven leuke cadeaus.

Een ervaring

Dit vind ik een hele leuke om te geven. Denk bijvoorbeeld aan kaartjes voor een leuke theatervoorstelling, de dierentuin of zwembad. Je kunt één cadeau voor het hele gezin geven, maar je kunt er ook voor kiezen om (als je in het bezit bent van meerdere exemplaren) 1 op 1 iets met elk van de kinderen te doen. Vorig jaar hebben we bijvoorbeeld museumjaarkaarten voor iedereen gekocht en daar hebben we een jaar lang ontzettend veel plezier van en een leven lang leuke herinneringen.

Iets lekkers

Een chocoladeletter, chocoladeklaas of marsepein doen het altijd goed. Ook gewoon in een keer op laten eten, heb je het maar gehad ook ;-).

Iets wat ze echt heel graag willen

Natuurlijk is het geweldig om die snoetjes te zien als ze iets uitpakken wat ze echt heel graag willen hebben. Dus zoek uit wat ze echt top of the list staat (en wat binnen je budget past), pak het in en geniet van die blije koppies! 

Lees ook: Sinterklaas Kapoentje, wat doe ik in het schoentje?

Ik hoop dat ik jullie op ideeën heb gebracht. Heb je zelf nog een leuke tip, plaats die dan in de reacties!

Gaan we allemaal duurzaam Sinterklaas vieren? Fijne Sinterklaas allemaal! 

Bianca Ochse

Ik ben Bianca, 38 jaar en trotse moeder van vier kinderen van 12, 7, 5 en 1 jaar oud. Ik ben zelfstandig ondernemer en met mijn bedrijf B. At The Office adviseer, ondersteun en faciliteer ik diverse organisaties. Ik ben dol op reizen, koken en lekker eten maar ook op creatief bezig zijn, persoonlijke ontwikkeling en natuurlijk op mijn man en kinderen.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Drielingmoeder

Drieling zwangerschap: van 1 naar 4 kinderen!

  • 3 uur geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over zwanger worden & zwangerschap

Dit worden de babynamen van 2022!

  • 1 dag geleden
  • 1 minuut lezen
Tieners & Pubers

Waarom je kind kostgeld laten betalen een goed idee is…

  • 1 week geleden
  • 3 minuten lezen