Waar ben je naar opzoek?

Duimt jouw kind nog? Top!

1 minuut lezen Jeanine van Brummen
Duimt jouw kind nog? Top!

Waarschijnlijk doe je het een paar keer per dag: een vinger uit de mond van je kleine trekken. Of het nou duimen is of nagelbijten, je wil het niet hebben. Want het is slecht voor ze. Toch?

Nou, dat blijkt dus niet helemaal waar te zijn. Vaak wordt aangedragen dat het niet hygiënisch is dat kinderen hun vinger(s) in hun mond stoppen. Die vingers zitten namelijk overal aan en al die bacteriën komen dan samen met die vinger in de mond van je kind. Je moet er niet aan denken, maar het is echt minder erg dan het klinkt.

Lees ook: Moeders slachten massaal Sophie de Giraf

40 jaar onderzoek

Dat komt niet uit zomaar een onderzoekje. Wetenschappers hebben 40 jaar onderzoek gedaan naar kinderen tussen de 5 en 11 jaar. Wat blijkt nou: die bacteriën die je kind binnenkrijgt door onder andere zijn handen in z’n mond, zijn juist goed voor het immuunsysteem. Hierdoor zijn kinderen minder gevoelig voor allergieën. Kinderen die dus duimen én nagelbijten waren het vaakst allergievrij in het onderzoek. En dat kwam niet door huisdieren in huis, borstvoeding of de sociaal-economische staat waarin het kind opgroeit.

Oude wijsheid

Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar het is eigenlijk in de vorige eeuw al gezegd. Kinderen die namelijk weinig in aanraking komen met bacteriën, dus in een hele hygiënische omgeving leven, krijgen later eerder last van bijvoorbeeld allergieën, eczeem en astma.

Lees ook: Elke dag je kind wassen is helemaal niet goed voor de huid

Toch vind je het misschien niet zo fijn dat je kind duimt of nagelbijt, omdat het een slechte gewoonte is. Maar bedenk de volgende keer dat je elk vlekje weer weg wilt poetsen, of de vloer brandschoon wil hebben: het hoeft helemaal niet! Ga lekker op de bank zitten en geniet! 😉

Bron: Famme

Bron beeld: Flickr

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Blogs over kinderen en school

Traktatietip: Rupsje Nooitgenoeg

  • 1 maand geleden
  • 1 minuut lezen
Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 6 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 6 maanden geleden
  • 3 minuten lezen