Waar ben je naar opzoek?

De do’s en don’ts van AliExpress

3 minuten lezen admin Love2BeMama
De do’s en don’ts van AliExpress

Een tijdje geleden deden we een oproep voor tips om te bestellen via AliExpress. Jullie overlaadden ons met tips! Er kwamen ook een paar kritische noten binnen, die we zeker niet onder het tapijt willen schuiven. Daarom hebben we de do’s en don’ts op een rijtje gezet.

Ali-wat?

Voor wie dat nu denkt, even een korte uitleg: AliExpress is een Chinese webshop waar je van alles kan kopen. Van horloges tot tablets, van klusgereedschap tot kinderkleding en -speelgoed. AliExpress wordt ook wel de Chinese marktplaats genoemd, maar in plaats van particulieren zijn de aanbieders allemaal bedrijven. Veel mensen bestellen via AliExpress omdat de prijzen er extreem laag zijn. Vaak koop je direct bij de fabrikant, wat een hoop geld kan schelen.

Lees ook: 6x je voorbereiden op de komst van een baby met weinig budget

Tips

Ondanks dat bestellen bij AliExpress niet erg ingewikkeld is, zijn er een paar dingen waar je rekening moet houden.

1. Geduld is een schone zaak

In Nederland zijn we inmiddels gewend aan ‘vandaag besteld, morgen in huis’. Sommige bedrijven zijn zelfs al zo ver dat ze dezelfde dag kunnen bezorgen. Die service hoef je bij AliExpress niet te verwachten. Het kan weken, soms maanden duren voordat je iets in huis hebt. Bestel dus ruim op tijd.

2. Meten is weten

Omdat het een Chinese webshop is, komen de maten niet altijd overeen met Nederlandse maten. Vaak staat in de beschrijving van het product de maten in centimeters of inches, zodat je een beter beeld kan vormen van de grootte. Kijk ook bij de recensies van andere klanten, die geven vaak ook tips over de maat van het product.

3. Recensies lezen

Niet alleen voor de maat, maar ook voor de kleur, of het pakket heel aankomt, eigenlijk voor allerlei belangrijke details. De foto die bij het product staat, komt namelijk niet altijd overeen met de werkelijkheid. De recensies zijn wel eerlijk.

4. Pas op voor boetes

Voordat je helemaal losgaat met shoppen bij AliExpress, let even op het volgende. Omdat de producten uit China komen, moet je er, vanaf een bepaald bedrag, invoerrechten over betalen. Dat klinkt misschien niet zo spannend, maar de bedragen zijn niet misselijk. Je mag tot 22 euro invoeren, zonder ervoor te hoeven betalen.

Pas ook op als je nepmerken besteld. Als de douane die onderschept, moet je ook een flinke boete betalen.

5. Kwaliteit

De producten zijn vaak erg goedkoop, dus verwacht niet dat ze uitblinken in kwaliteit. Als je graag leuke kinderkleren willen kopen waar ze toch snel weer uitgroeien, dan kan AliExpress een uitkomst bieden. Wil je goede spullen die lang meegaan? Dan kan je Ali beter overslaan.

Lees ook: 5 tips om geld te besparen op je online aankopen

Maar…

Zoals in de inleiding al staat is er ook kritiek op AliExpress. Zoals met bijna alles tegenwoordig, zitten er wat haken en ogen aan als de prijs te mooi lijkt om waar te zijn. Op Facebook kwamen een paar kritische reacties en bezwaren. Omdat we een zo’n eerlijk mogelijk beeld willen geven, zetten we die hieronder op een rijtje.

1. Arbeidsomstandigheden

Het is moeilijk te achterhalen door wie de producten worden gemaakt. Dat China het niet altijd even nauw neemt met de mensenrechten is wel bekend. Het kan dus zijn dat er kinderarbeid in het spel is, of dat mensen die (onterecht) gevangen zitten worden ingezet als goedkope arbeidskrachten. Opnieuw, we kunnen het niet hard maken, maar met zulke lage prijzen is het altijd goed om op je hoede te zijn.

2. Foto’s en ontwerpen gejat

De producten die via AliExpress (of vergelijkbare websites) worden verkocht, zijn niet altijd de originele producten. Er zijn gevallen bekend waarbij ontwerpen en foto’s zijn gestolen. Bijvoorbeeld bij Viva la Mama, een winkel voor zwangerschapskleding in Berlijn. Op hun Facebook waarschuwen ze klanten voor namaak uit China.

3. Veiligheid

Producten die in Europa worden gemaakt, of die door Europese bedrijven worden ingevoerd om verkocht te worden, moeten voldoen aan een aantal regels. Deze regels gaan bijvoorbeeld over de veiligheid van de producten, of er geen giftige stoffen inzitten. Producten die je zelf invoert vanuit China, hoeven niet aan deze regels te voldoen. De veiligheid is dus niet altijd gegarandeerd.

4. Bont

Op AliExpress is echt bont te verkrijgen, ook van bijvoorbeeld katten. Koop je liever niet bij bedrijven die dierenleed accepteren? Dan is AliExpress niet jouw webshop.

Lees ook: (H) eerlijk shoppen

De keuze is aan jou

We hebben geprobeerd een zo’n eerlijk mogelijk beeld neer te zetten over AliExpress. Het kan een uitkomst zijn, als je voor weinig geld op zoek bent naar kleding of accessoires, maar niet alles is rozengeur en maneschijn. Uiteraard is iedereen vrij om een eigen keuze te maken!

Zonder jullie tips had deze blog niet geschreven kunnen worden, bedankt!!

Bron beeld: Flickr

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar mail@love2bemama.com.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Alleenstaande moeder fulltime werken tips

  • 4 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 7 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 7 maanden geleden
  • 4 minuten lezen