Waar ben je naar opzoek?

Doet het huidige onderwijssysteem jongens tekort?

2 minuten lezen denise Denise Meijer
Doet het huidige onderwijssysteem jongens tekort?

Jongens doen het minder goed op de basisschool als meisjes en dit verschil wordt steeds duidelijker zichtbaar. Maar waar komt dit toch vandaan?
Volgens dit artikel in het AD, heeft dat twee redenen: Het onderwijs is te ‘talig’ geworden en te weinig gericht op de manier waarop jongens zich ontwikkelen. Daarnaast is 86% van de leerkrachten een vrouw. Het zou dus wel eens heel goed kunnen dat er te weinig meesters zijn.

Verschillen

Oké, voordat ik half feministisch-georiënteerd Nederland op de achterste poten heb:
Ik ben helemaal voor een bepaald soort gelijkwaardigheid tussen man en vrouw, maar ik vind het naïef om te ontkennen dat er helemaal geen verschillen zijn tussen jongens en meisjes.

Jongens worden nu eenmaal door andere dingen ‘geprikkeld’ en er zijn zelfs momenten dat je een jongen zelfs heel anders zal moeten benaderen. Dit heeft met het ontwikkelingsniveau te maken, maar ook de manier waarop jongens bepaalde ‘prikkels’ verwerken en deze omzetten in ‘bruikbare’ informatie.

Lees ook: Wat betekent het om een jongensmama te zijn 

Het jongensbrein doorgronden

Zelfs ik, als moeder, kan niet zeggen dat ik het ‘jongensbrein’ volledig kan doorgronden. Zelfs al heb ik er één op de wereld gezet.

Hier kwam ik achter toen ik een keer met mijn zoon naar de voetbal ging. Ik schrok me namelijk het leplazarus toen ik zag hoe één van de jongens tegen de vlakte werd ‘geholpen’ en er binnen no-time een hoopje ontstond van een stuk of acht gierende jongens. De aanwezige vaders, aan de andere kant, leken niet op of om te kijken van wat er zojuist pal voor hun neus gebeurde en raad eens? Na een kleine vijf minuten razen, stoof het ploegje knullen uit elkaar en kon er worden overgegaan op de orde van de dag.

Druk, wild en ongeconcentreerd

Stilzitten, luisteren, rustig doen en je werkjes maken. Het lijken dan ook van die simpele regeltjes. Zeker als je erover nadenkt dat dit de regels zijn die kinderen al sinds de kleuterschool horen na te leven. Maar juist deze dingen zijn voor jongens vaak moeilijk en dat blijft nog te vaak onbegrepen.

Net zoals hun behoefte om ‘uit te kunnen razen’, overigens. ‘Te druk, te wild en te ongeconcentreerd,’  zijn dan ook leuzen die menig moeder van een jongen wel eens te horen heeft gekregen. Ik in ieder geval wel.

Lees ook: Laat onze jongens, gewoon jongens zijn!

Meer meesters?

Een meester zou inderdaad een oplossing kunnen zijn, maar aangezien elke klas jongens bevat en niet elke leerkracht een man zal zijn, zal je op elke leeftijd te maken kunnen krijgen met een bepaalde ‘geslachtskloof’. Niet te vergeten dat het probleem verder gaat dan eventueel onbegrip tussen de juf en een jongen, maar zelfs is ‘geïntegreerd’ in het lesmateriaal.

Gelijkwaardigheid

Of dit alles te linken is aan een gebrek aan ‘testosteron’ in het onderwijs, weet ik niet.
Maar ik durf wel te stellen dat het huidige leersysteem niet voldoende is berust op het gemiddelde ontwikkelingsniveau en de behoeften van een knul, zoals: stoeien, bouwen, slopen en bewegen. Wellicht is het een acceptatieprobleem of zelfs wel een ‘redmiddel’, om het overzicht in de soms te grote klassen te kunnen bewaren?

Hoe dan ook vind ik het, zelfs in een tijd waarin ‘gelijkwaardigheid’ tussen man en vrouw belangrijk is. Essentieel dat we, ook in het onderwijs, de aanwezige, biologisch verworven verschillen durven te erkennen, want die zijn er wel degelijk en kind heeft toch recht op passend onderwijs? Of je nou een meisje, of een jongen bent.

 

Bron hoofdafbeelding: Flickr

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen