Waar ben je naar opzoek?

Dilemma: verjaardagscadeau of geld?

3 minuten lezen Laura Collin- Smeets
Dilemma: verjaardagscadeau of geld?

Mijn kinderen zijn in oktober jarig. Toevallig ook nog allebei in dezelfde week, omdat mijn dochter het zo nodig vond 5 weken te vroeg geboren te worden. Het duurt nog even, maar zelf vinden ze dat ze alweer bijna jarig zijn. Ik denk even terug aan de weken voor hun verjaardag afgelopen jaar.

Geld geven in plaats van een verjaardagscadeau

“Wat wil je voor je verjaardag hebben?” vroeg ik aan mijn toen 6-jarige zoon. “Ik wil wel een space-scooter,” antwoordde hij. Verbaasd keek ik hem aan: “Een wat?”
“Een space-scooter. Je weet wel. Dat is zo’n step en dan moet je zo doen met je voet en dan ga je vooruit.” Hij maakte een vreemde beweging met zijn voet. “Google anders effe een plaatje mam,” was zijn advies. Ik heb de computer aan gezet en ben op zoek gegaan naar de space-scooter. Ik vond het er wat vreemd uitzien, maar schrok vooral van de prijs. “Dat ding kost 139 euro! Dat ga ik dus echt niet voor je kopen!” heb ik tegen hem gezegd.
“Hoeft ook niet. Ik vraag wel geld voor mijn verjaardag en dan koop ik hem zelf.”  “Goed idee van je!” zei ik.

Diezelfde avond aan tafel vroeg ik ook aan mijn dochter van 3 wat ze graag voor haar verjaardag wilde. “Een dientendo. Een roze!” zei ze glunderend. Ze bedoelde de Nintendo DS, die haar broer ook heeft en waar ze heel af en toe een Dora spelletje op mag spelen. “Die zijn vet duur! Dan moet je geld vragen en die zelf kopen. Maar dan krijg je geen andere cadeautjes!” zei haar broer. “Maakt niks. Een roze wil ik” zei ze.
“Ik weet niet of ze roze hebben, maar als je echt een Nintendo wil hebben, zul je je inderdaad centjes moeten vragen voor je verjaardag“ heb ik gezegd.

Ze hebben geld gevraagd en gekregen. Daelyn heeft haar felbegeerde roze Nintendo gekocht. Damiën is niet voor de spacescooter gegaan. Dat was lichamelijk toch te zwaar. Hij heeft uiteindelijk een radiografisch bestuurbare auto gekocht. Moeders om me heen vonden het vreemd dat de kinderen graag geld wilden hebben voor hun verjaardag. En die opmerkingen slingerden me weer terug in de tijd. Want dat hebben we toch eerder gedaan? En ik kreeg vroeger toch ook vaak geld voor mijn verjaardag in plaats van een verjaardagscadeau?

Dilemma: verjaardagscadeau of geld?

Geen rommel maar een gericht uitgezocht cadeau

Ik denk na. We hebben voor onze zoon voor zijn 5e verjaardag inderdaad ook geld gevraagd. Op de eerste plaats omdat hij vaak heel veel kleine dingen kreeg waar hij amper naar om keek, maar ook omdat hij de Nintendo wilde hebben en wij het, als ouders, belachelijk vonden om ons kind zo`n duur cadeau te kopen. De eerste reactie van opa’s en oma’s was dat ze het vreemd vonden. Je koopt voor een kind van die leeftijd toch gewoon een cadeau? Hij moet iets uit te pakken hebben! Wat is het nut van hem geld geven? Dat is toch niet leuk? En hij begrijpt het toch niet? Ik hield vast aan het idee om geld te vragen. “Hij wil graag de Nintendo kopen en dat is een duur ding. Buiten het feit dat we het niet kunnen betalen, vinden we het niet nodig zo`n duur cadeau voor zijn verjaardag te kopen. Als je perse een verjaardagscadeau wil kopen, dan koop maar een speelgoedautootje van twee euro of een zak rozijntjes en leg dan maar geld bij.” Ook maakte ik mijn zoon duidelijk dat als hij geld vroeg voor zijn verjaardag, hij dus geen cadeautjes zou krijgen. Hij vond het prima. Op de verjaardag zelf kreeg hij geld en inderdaad een zakje snoep of een kleine auto van familieleden. Geen problemen, geen gehuil, geen gejengel, niks. De dag na zijn verjaardag gingen we naar de winkel voor zijn Nintendo. Kind dolgelukkig en hij heeft er tot nu toe echt veel mee gespeeld. Het is nog steeds een zeer gewaardeerd cadeau en hij is er heel zuinig op. Hij heeft er namelijk heel veel cadeautjes voor moeten laten.

Wat vinden andere moeders?

Omdat de mensen om me heen vaak verbaasd zijn als ze horen dat mijn (jonge) kinderen geld vragen voor hun verjaardag, vraag ik me af hoe andere moeders erover denken. Vind je dat je een kleuter geld kunt laten vragen voor zijn of haar verjaardag om dan zelf een groot, duur, cadeau te kunnen laten uitzoeken? Of vind je dit totaal niet kunnen en vind je dat een kleuter gewoon tastbare cadeautjes moet krijgen zodat het wat kan uitpakken voor zijn verjaardag? Ook al is dat een cadeau van ruim 100 euro omdat je kind dat zo graag wil…

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen