Waar ben je naar opzoek?

Verslaafd aan zwanger zijn

3 minuten lezen Suzanne Righart
Verslaafd aan zwanger zijn

Ik zit bij de Hema koffie te drinken en zie een gezin binnen komen. Vader, moeder en 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 kinderen! Ik kijk nog een keer goed, heb ik dit echt goed gezien? Zeven kinderen, wat bezielt deze mensen? Ik vond één zwangerschap al pittig en vind dat ik mijn handen vol genoeg heb met mijn driejarige peuter. Hoe doen deze mensen het en nog grotere vraag, waarom? Zijn deze vrouwen verslaafd aan zwanger zijn? 

Toegeven aan je verlangen

Ik besluit me eens te verdiepen in dit fenomeen, vrouwen die dol zijn op zwanger zijn en daar dan ook aan toegeven. Een vraag op een forum waar ik regelmatig kom levert weinig op. Er zijn wel vrouwen die het geweldig vinden om zwanger te zijn en kinderen te krijgen, maar ze zijn allemaal vanwege praktische bezwaren toch gestopt bij 2 of 3 kinderen. Dat kan ik me goed voorstellen. Kinderen kosten toch best wat en hebben uiteindelijk ook ruimte nodig. Mijn zoektocht naar vrouwen die wel toegeven aan hun verlangen gaat verder. Verslaafd aan zwanger zijn, bestaat dat?

Een huis vol

Ineens herinner ik me de serie die vorig jaar en het jaar ervoor op tv was, een huis vol. Deze serie ging over twee gezinnen die allebei twaalf kinderen hadden gekregen. De vrouwen werd gevraagd waarom zoveel kinderen. Ze gaven beiden aan het heerlijk te vinden om zwanger te zijn en dat ze zo’n nieuw, klein wondertje erbij gewoon fijn vonden. Natuurlijk waren er ook wel praktische bezwaren. Zo woonde een van de families in een vierkamer flat en die was toch wel wat krap, maar de wens voor nog een kindje was iedere keer groter dan de praktische bezwaren.

Bijzonder

Een van de dingen die naar voren komt in mijn zoektocht naar de reden waarom mensen graag zwanger zijn is dat zwangere vrouwen zich bijzonder voelen. Vaak wordt er goed voor de zwangere gezorgd en worden ze een beetje in de watten gelegd. Mensen kijken vertederd naar een zwangere en deuren worden open gehouden. Je krijgt als zwangere vaak de vraag hoe je je voelt en mensen zijn extra lief voor je. De aandacht die je als zwangere vrouw krijgt geeft je het gevoel heel bijzonder te zijn. En laten we eerlijk zijn, zo’n kleintje is ook altijd wel weer een wondertje. Dus zwanger zijn is ook bijzonder.

Leegte

Wat ik verder veel tegenkom in de ervaring van vrouwen met veel kinderen is dat ze zich leeg voelen als hun kindje geboren is. Natuurlijk heb je een mooie baby in je armen, maar je buik is leeg. Geen kindje meer wat reageert op jouw bewegingen en wat schopt. Voor sommige vrouwen is het gemis van een kindje in de buik een reden om snel weer zwanger te worden.

Wat vindt je partner er van?

Zwanger worden doe je natuurlijk niet alleen. Hoe krijg je je partner iedere keer zover? Sommige mannen maakt het eigenlijk niet zoveel uit hoeveel kinderen ze krijgen of ze vinden het zelf ook wel heel leuk om veel kinderen te hebben. In sommige culturen of levensovertuigingen is het ook gebruikelijk veel kinderen te hebben en soms wordt het hebben van veel kinderen gezien als een status symbool. Tot slot zijn er ook vrouwen waarvan de partner niet meewerkt die overgaan tot drastischere maatregelen. Zo kun je denken aan het ‘vergeten’ van de anticonceptiepil.

Problematisch

Op zich is het natuurlijk geen probleem als je graag zwanger bent. Het kan wel een probleem worden. Als je jaloers kijkt naar alle andere zwangeren, tijdens je zwangerschap al bezig bent met het plannen van de volgende zwangerschap of eigenlijk verder gaat in je wens dan jij en/of je partner wil, dan is het verstandig eens met iemand te gaan praten. Het krijgen van een kind is een verantwoordelijkheid. Je moet ook voor het kindje zorgen, er voor hem of haar kunnen zijn en dan heb ik het nog niet eens over de financiële verantwoordelijkheid. Wanneer zwanger zijn een obsessie is gaat het niet goed en moet je echt aan de bel trekken. Praat erover met je huisarts, partner of verloskundige.

Reacties
 • emmy zei

  ik vind het heerlijk om zwanger te zijn , om me steeds dikker wordende buik te laten zien , me lekkere kleding en om mijn steeds groter wordende borsten als ik zwanger ben dan groeien mijn borsten met meer dan 2 cupmaten

 • m zei

  er heb vroeger een tijd lang een vrouw bij mij in de buurt gewoond
  die kwam ik jaren achter elkaar tegen en die was altijd zwanger
  na acht weken na de geboorte presteerde ze het om weer zwanger te zijn

 • H.d zei

  Bestaat er een naam of term voor dit fenomeen?

 • Kelly zei

  Waarom vraag je dit niet aan een vriendin/familie?

 • matthijs zei

  als ik echt als vrouw was geboren ,wat ik veel liever had gehad, en een man had met een goede baan, zodat ik zelf niet hoefde te werken , was ik heel graag draagmoeder geworden voor vrouwen die zelf geen kinderen kunnen krijgen , zou me helemaal leuk lijken .

 • CHERIPHA123@hotmail.com zei

  Het is moeilijk maar euh… ik ga proberen iets te vragen maar natuurlijk ken ik jullie niet en weet ik jullie situatie niet maar kzeg het eens, ik ben serieen 37 jaar en mijn vriend 38, ik heb al jaren geprobeert om zwanger te worden maar dat heeft nooit gelukt, ik heb 11 miskramen gehad en kan het psychologisch niet meer aan een aan want mijn laatste was op 6,5 maanden en onder doktersbegleiding en veel plat liggen en toch is het verkeerd gelopen,! Dan viel het verdict 3 maanden geleden dat ik niet zwanger kon worden! Ik was er kapot van, ik heb wel eitjes maar kan niet voldragen door littekenweefsel die verwoekert is en telkens opengaat!Mijn Biologische klok tikt verder en ik geraak dieper in de put. Nu mijn dokter stelde draagmoederschap voor en dat zie ik zitten dus Sorry dat ik dat nu zo vraag en hopelijk voel jullie niet aangevallen maar ik ben het einde nabij en wou jullie vragen of iemand wil mijn draagmoeder zijn? Het zou het mooiste geschenk ter wereld zijn voor mij! Laat me maar iets weten als er iemand dit wilt doen! Dank u vriendelijk om mijn verhaal te lezen Serie x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 3 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 3 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 3 maanden geleden
 • 7 minuten lezen