Waar ben je naar opzoek?

De waarheid over ‘schermtijd’ (wat niemand je zal vertellen…)

3 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
De waarheid over ‘schermtijd’ (wat niemand je zal vertellen…)

Ik ben er altijd eerlijk voor uitgekomen dat ik een moeder ben die de iPad als oppas gebruikt. Toen ik geïnterviewd werd door het Algemeen Dagblad over mijn uitspraak was het online web te klein voor de toetsenbordhelden die mij wel even zouden vertellen wat voor slechte moeder ik was. Maar ik kom er nog steeds eerlijk voor uit hoor; die vreselijke moeder die de iPad als oppas gebruikt ben ik dus.

En ik zal je een geheimpje vertellen: met mij zijn er vele moeders die precies hetzelfde zijn. Daar ben ik achter gekomen door de vele prive berichtjes die ik na aanleiding van mijn artikel heb gekregen. Alleen doordat iedereen tegenwoordig zijn gal kan spuien op het internet durven deze moeders er vaak niet eerlijk voor uit te komen. Om eerlijk te zijn heb ik er lak aan en vind ik dat men eens wat vaker naar zichzelf moet kijken in plaats van naar een ander.

Ik vind het een heerlijk onderwerp om over te discussiëren en ik ben PRO tablet gebruik voor kinderen. Niet dat wij geen ‘regels’ hebben maar we doen niet zo heel moeilijk. Momenteel liggen er bijvoorbeeld drie iPads in een la met een nieuwe code. Ik was er even helemaal zat van en de kinderen hebben voor onbeperkte tijd een iPad ‘verbod’. Ook zonder iPad kunnen ze zich prima vermaken. De meiden alleen wat beter dan mijn zoon… maar dat zal ook wel door de leeftijd komen.

Zeg nou eerlijk: vroeger hingen wij toch ook uren voor de televisie op zaterdagochtend omdat onze vaders en moeders ook uit wilden slapen? Wij hadden een hele videotheek aan videobanden met Disney films. Alle nieuwste films hadden wij wel in ons bezit. Vroeger hoorde je er nooit iemand over over al die kinderen die maar voor de tv hingen bij slecht weer.

De waarheid over schermtijd

Het gaat vooral om de balans. De ene dag ligt de balans wat anders dan de andere dag. Zoals ik al zei: ik ben niet de enige die een uitgesproken (andere) mening heeft over het iPad gebruik bij kinderen dus ik doe er nog even een schepje bovenop door in deze blog te vertellen wat wij moeders vinden van ‘schermtijd’… Durf jij toe te geven dat je er net zo over denkt?

 1. Ik zou mijn spaargeld erom verwedden dat de deskundigen die aandringen op het verminderen van schermtijd bij kinderen, zelf GEEN kinderen hebben.
 2. Feitje: schermtijd telt NIET als er een educatief spel gespeeld wordt. Of een educatief filmpje wordt gekeken. Zoals op scholen… Dus dit kan ik thuis ook prima inzetten.
 3. Veel van de slimste, meest innovatieve, creatieve en succesvolle mensen keken vroeger ELKE dag televisie. En op dit moment kijken ze het grootste deel van de dag nog steeds op een scherm.
 4. Al die mensen die online een mening hebben over schermtijd brengen zelf zeker geen tijd door op een scherm. Hoe typen ze dan die reactie?
 5. De deskundigen met een mening over schermtijd net zo: hoe typen zij hun artikelen? Hoe doen zijn onderzoek?
 6. Kinderen leren ontzettend veel van YouTube; slijm maken, koekjes bakken, hoe de planeten heten.
 7. Het beperken van schermtijd bij je kinderen is een straf voor je kinderen maar net zo goed voor jezelf! Misschien is het voor jezelf nog wel erger…
 8. Je stelt schermtijd in? Zeker alleen voor je kinderen en voor jezelf geldt het niet…
 9. Er is veel minder ruzie aan het einde van de dag wanneer kinderen op een scherm kijken. Kun je als moeder lekker rustig koken! Vroeger werden wij toch ook gewoon voor de tv gezet?
 10. Ze leren ontzettend veel van de natuurfilms op Netflix!
 11. Mijn kinderen hebben van Freek Fonk geleerd hoe ze moeten overleven in de wildernis. Mochten ze in die positie komen dan hoef ik me dus GEEN zorgen te maken. Ze weten gewoon wat ze moeten doen!
 12. Zeg eens eerlijk: wanneer je kids op bed liggen, hoe lang hang jij voor Netflix te bingewatchen?
 13. Wanneer je mag kiezen tussen: schermtijd voor je kinderen of een dag wijn drinken dan kies je voor schermtijd voor je kinderen. Kost minder calorieën!
 14. Is het je trouwens wel eens opgevallen hoeveel oude mensen (in gezelschap!) met die mobiel in hun handen zitten?

En nu jij!

Photo by John-Mark Smith from Pexels

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 37 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 13, 12 en 9 jaar. Wij wonen sinds 1,5 jaar op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao. Op dit moment starten mijn man en ik een nieuw online bedrijf: Het Investeringsplan!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 10 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 10 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 10 maanden geleden
 • 4 minuten lezen