Waar ben je naar opzoek?

De moederschapstrends van 2017

3 minuten lezen denise Denise Meijer
De moederschapstrends van 2017

Vergeet de bio-mama, de geitenwollensokken-, bakfiets-, en klassenmoeder.
Wat ons betreft zijn al deze mama-types ZOOO 2016!
Tijd voor vernieuwing dus. Tijd voor ons, als mama’s, om met de tijd mee te gaan en de nieuwe moederschapstrends te omarmen.

Het oudste beroep ter wereld

Want wees eerlijk: het moederschap is nu eenmaal het oudste beroep ter wereld, maar er zit een wezenlijk verschil tussen hoe WIJ onze kinderen opvoeden en hoe onze moeder dit vroeger heeft gedaan. Net zoals haar moeder, op haar beurt, het weer anders voor elkaar heeft mogen spelen.

Er zijn net zoveel manieren om te moederen, als dat er moeders zijn.
Wat zeg ik? Sinds er kinderen zijn! Aangezien we er vanuit mogen gaan dat geen enkel kind hetzelfde zal reageren op een bepaalde ‘opvoedingsmethode’. Maar desalniettemin plaatsen we alles graag in hokjes. Gewoon om het overzichtelijk te houden én om de moederschapstrends van 2017 voor je op te sommen.

De thuisblijfmoeder
Geloof het of niet. Thuisblijven bij de kinderen is hipper dan ooit.
Waar dit precies mee te maken heeft weten we niet, maar er zijn steeds meer vrouwen die er voor kiezen om parttime, of helemaal niet te gaan werken als ze eenmaal kinderen heeft. Ook zijn er steeds meer vrouwen die kiezen voor een beroep die uit te oefenen is vanuit huis om zo toch thuis te kunnen zijn voor kinderen, terwijl er gewerkt zal worden.

De creatieve babynaam-moeder
Want als je niet kan kiezen tussen Brad en Angelina, waarom maak je er dan geen Brangelina van? Je eigen babynaam knutselen is hip. Zo hip zelfs dat de meest eigenaardige creaties op de jaarlijkse lijst van het SVB verschijnen en we allemaal graag lezen met wat voor ‘creatiefs’ moederlijk Nederland op de proppen is gekomen. Van goed verzonnen, tot onuitspreekbaar, onleesbaar en simpelweg onwijs, ongelukkige combinaties. Net zoals Brangelina in real life, dus… Als je erover nadenkt.

De imperfecte-moeder
Perfectie is zooo passé. Moeders zijn ook maar gewoon mens en dit mag in 2017 gezien worden! Zeg dus maar dag met je handje tegen al die perfecte Instagramfoto’s van dat ene  gelukkig, glimlachende gezinnetje. We willen foto’s zien van hoe je baby je aan je haren trekt op het moment dat de camera zijn werk deed. Of een mislukte selfie van je zoon met een dikke snottebel. Imperfect moederschap is cool.

En het leukste van dit fenomeen: Iedereen IS een imperfecte moeder op één of andere manier.

De hipstermama
En of ook jij een hipstermama bent? Dat lees je hier!

De kritische moeder
Tsja… ook die kennen we ergens wel, maar we zien vooral dat de kritisch denkende moeder in opmars is. We kennen ze vooral als de anti-vaxxers of de label lezende moeder in de supermarkt. Dit type moeder werd in 2016 uitgebreid onder de loep genomen door presentator Arjen Lubach. Waardoor dit type moeders vooral veel negatieve aandacht heeft mogen ontvangen. Desalniettemin is kritisch ouderschap een groeiende trend onder de mama’s en komt om die reden ook voor in deze lijst.

De ‘zoek het maar uit-‘ moeder
Helikoptermoederschap is NOT DONE in 2017. Kinderen mogen weer hun eigen fouten maken, zich vervelen, zich de builen vallen van het klimmenrek. Kortom: Het is weer hip om kinderen gewoon kind te laten zijn en ze hun eigen fouten te laten maken zonder dat mama overal achteraan hupst om te zorgen dat ze uit de problemen blijven.

De gender-neutrale moeder
Roze voor meisjes en blauw voor jongens? Een jongens, of meisjesafdeling in de speelgoedwinkel? Onzin! We leven in een tijd waar mannen en vrouwen gelijk horen te zijn en hoe bereiken we dit doel beter dan hiermee te beginnen, vanaf dat je kind nog een baby is.

Daarnaast: het is ook wel zo goedkoop. Aangezien je ALLE kleding op een later punt gewoon kan hergebruiken voor een eventuele nummer twee. Wat het geslacht ook mag zal zijn.

Lees ook: Waarom zou mijn dochter geen roze mogen dragen? 

De ‘ik ga overal dwars tegenin-‘ moeder                                                                           Waarom luisteren naar goedbedoelde adviezen van het consultatiebureau, artsen, familielieden of wie het ook maar in zijn hoofd haalt om (ongevraagd) advies te geven? Je kan ook gewoon je kont tegen de krib gooien. Dat is toch veel leuker? En soms vragen ze er ook wel een beetje om. Dat is waar!

Herken jij jezelf in één van deze moederschaptrends van 2017?

Bron hoofdafbeelding: Pixabay

 

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
 • Als ik sommige trends lees dan houd ik mijn hart vast voor de kinderen van de desbetreffende moeder. Ik mag echt hopen dat het anti-vaxxen niet doorzet :(.

 • Nou… kennelijk ben ik érg 2017 als kritische, gender-neutrale, imperfecte, zoek-het-maar-uit thuisblijvende moeder.

  Ach… en het kind heeft zelfs een aparte naam…

  Ik ben alleen niet zo’n hipster geloof ik. Kan ik nou toch op voor moeder van het jaar 2017? 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 11 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 11 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 11 maanden geleden
 • 4 minuten lezen