Waar ben je naar opzoek?

De gevaren van opgroeien in het digitale tijdperk

3 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
De gevaren van opgroeien in het digitale tijdperk

Technologie is niet meer uit ons leven weg te denken. Ik kan het alleen maar omarmen en maak er zelf ook dagelijks gebruik van. Ondanks dat ik de technologie omarm en er maar wat graag gebruik van maak, zie ik ook de gevaren ervan in. Onze kinderen groeien op in een digitaal tijdperk waar veel gevaren schuil gaan… Omdat er, ook in 2018, nog steeds een digitale kloof is tussen ouders en kinderen weten veel ouders vaak niet wat de gevaren zijn, hoe ze het kunnen constateren en hoe ze ermee om kunnen gaan met als gevolg dat onze kinderen daar later de prijs voor betalen…

Ouders vinden het lastig grenzen aan te geven

Laten we voorop stellen dat ik de technologie van nu heel waardevol vind. Het is niet meer weg te denken uit ons leven. Je kan er zoveel mooie dingen mee doen en ik zal het ook nooit verbieden (wat overigens ook geen optie is anno 2018). Wat ik wel heel belangrijk vind is dat wij ouders ervan op de hoogte zijn wat onze kinderen doen, wat er speelt, wat de gevaren zijn (voor hun gezondheid) en hoe we om kunnen gaan met opvoeding en technologie.

Opgroeien in een digitaal tijdperk

Veel ouders vinden het lastig om duidelijk grenzen aan te geven en begeleiding te bieden als het gaat om het gebruik van digitale apparaten. Op jonge leeftijd zie je al dat kinderen in het bezit zijn van een telefoon. Kinderen zitten teveel binnen en komen te weinig buiten. Met drie jonge kinderen en een internetbedrijf maken wij hier thuis ook volop gebruik van de digitale wereld. Ik kom er eerlijk voor uit dat ik de iPad wel eens als oppas gebruik en met die uitspraak haalde ik zelfs de krant om vervolgens weggezet te worden als de vreselijkste moeder ever. Jammer want het ging er juist om dat ik PRO (buiten) spelen ben en dat ik dat het allerbelangrijkste vind. 

Ben je benieuwd naar dat stuk? Je leest het hier! 

Als ouder geef je het (goede) voorbeeld

Sta jij er wel eens bij stil dat je als ouder een groot voorbeeld bent voor je kinderen? Leg dus zelf ook eens je telefoon weg! De ongezonde digitale omgeving die wij onze kinderen bieden is onze eigen schuld en onze kinderen betalen daar (later) de prijs voor. Vergeet niet dat je een ouder bent en geen vriend van je kinderen. Als ouder moet je dus grenzen aangeven en wees niet bang om ‘nee’ te zeggen.

Voorlichting voor ouders en kinderen

Maar hoe ga je als ouder nu om met schermtijd? Dat is ook lastig!
Het COMM Museum in Den Haag speelt daarop in. Het doel van het museum is om de digitale kloof tussen ouders en kinderen te dichten. Daarom besloten ze vanaf 6 oktober, 16 weken lang een Influencers Behind The Scenes event te organiseren (#IBTS). Tijdens dit event worden elk weekend bekende influencers uitgenodigd om workshops en trainingen te organiseren gericht aan ouders én opgroeiende kinderen. Tevens is er een tentoonstelling ingericht speciaal voor dit thema. Het onderwerp ‘interactief’ wordt bespreekbaar gemaakt. Ze gaan het hebben over de digitalisering van kinderen en hoe deze kloof tussen ouders en kinderen gedicht kan worden.

De gevolgen van opgroeien in het digitale tijdperk

Ik vind het heel goed dat hier aandacht aan wordt besteed want ik denk dat ouders er te weinig bij stilstaan wat de gevolgen zijn van het opgroeien in het digitale tijdperk. Je kan er veel over zeggen maar we zijn allemaal wel minder sociaal dan vroeger. Kinderen hebben een korter lontje, alles moet snel en meteen gebeuren, er zijn al kinderen met een oogprobleem doordat ze teveel op een scherm kijken, er zijn meer kinderen met slaapproblemen en kinderen weten niet meer wat ‘verveling’ is. Ze moeten constant ge-entertaint worden. 

Misschien vind je bovenstaande allemaal erg zwaar omschreven maar het is echt goed om over na te denken. We moeten ingrijpen voor het te laat is! En ook wil ik ouders op het hart drukken om mee te blijven gaan met hun tijd. Verdiep je in wat je kinderen online doen want cyberpesten en sexting liggen op de loer. Denk er niet te licht over want ook jouw kind kan het overkomen!

Win kaarten voor het IBTS Event (+ kortingscode)

Wil jij het event bezoeken met je kinderen? Dat kan tot 31 januari! Via Love2BeMama krijg je met de code IBTSBLOG25 25% korting op tickets voor het Influencers Behind The Schenes Event. En ik geef ook nog eens 2×2 kaarten weg voor het IBTS Event (voor een weekenddag met workshop / meet&greet naar keuze). Wil jij deze tickets winnen? Laat dan een reactie achter in de comments. Ik ben heel benieuwd hoe jullie denken over het onderwerp ‘de gevaren van opgroeien in het digitale tijdperk’. 

Dit is een gesponsorde blogpost.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 11 jaar. Wij wonen sinds 2021 op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap, tips en informatie en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao en hoe wij een zoveel mogelijk vrij leven als gezin nastreven.

Reacties
 • Yvonne Boer zei

  Nou dit spreekt mij zeer aan! Zou graag heen gaan. Met onze dochters, interessant voor de dames en ook voor ons..

 • Linda Liebrand zei

  Lijkt mij interessant om heen te gaan, want met 2 beginnende pubers van 13 jaar merk ik dat ik het heel lastig vind om hier mee om te gaan. Ben voorstander van beperkte tijd op iPad ed, maar het gaat zo vaak “fout” . Om te beginnen al als ze alleen thuis zijn, Xbox, IPad, mobiel alles onbeperkt binnen bereik. Maar ook als ze huiswerk aan het maken zijn, opeens “betrap” ik ze dat ze dan zitten te gamen….. Daarnaast als ik ze dan vertel waarom wij het niet goed vinden dat ze er continu op zitten, draaien ze met hun ogen van ja dat zal wel….
  Misschien dat hun ogen geopend worden en wij echt geen onzin praten tijdens zo’n event

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 2 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 2 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 2 maanden geleden
 • 7 minuten lezen