Waar ben je naar opzoek?

De agenda van een moeder #2: “Mijn kinderen helpen mee!”

6 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
De agenda van een moeder #2: “Mijn kinderen helpen mee!”

In deze nieuwe rubriek ‘de agenda van een moeder’ delen we agenda’s / weekplanningen van verschillende moeders. Uit de Love2BeMama Enquete is gebleken dat jullie graag zouden willen lezen hoe andere moeders het doen. In deze rubriek delen wij verhalen van moeders hoe zij ‘de ballen hoog houden’ en krijg je een inzicht in de agenda van een moeder.

Agenda van een moeder

Wie is Claire en wat doet ze?

Claire (31) is een alleenstaande moeder van twee kinderen: een 12-jarige dochter en een 8-jarige zoon. Ze zitten allebei nog op de basisschool! Ze wonen samen met hun konijn Fox in een nieuwbouw eengezinswoning in Zuid-Limburg. Hier wonen ze twee jaar en het is zo fijn omdat ze vrij centraal wonen, dichtbij winkels en scholen maar ook de snelweg.

Claire werkt 32 uur per week als verpleegkundige in de volwassenpsychiatrie. Dat betekent dat ze dus wisselende diensten (avond en nacht) draait wat de opvang voor kinderen moeilijk maakt. Het is puzzelen!

Hoe doe je dat met de wisselende diensten?

Omdat Claire alleenstaande moeder is heeft ze geen man die de kinderen op kan vangen wanneer zij een avond- of nachtdienst heeft. De kinderen slapen dan bij een vriendin! Als ze gewone dagdiensten heeft gaat haar zoon na schooltijd naar de BSO. Ondanks dat het lastig lijkt te plannen vindt Claire het werken in wisselende diensten juist heerlijk.

Claire; we willen alles van je weten!

Om met de deur in huis te vallen: Hoe plannen je de (werk) week?

Een aantal weken van te voren krijg ik mijn rooster. De opvang voor mijn zoon staat vast. Hij gaat elke dag na schooltijd naar de BSO. Wanneer ik de BSO niet nodig heb kan ik dat afzeggen. Op dagen waar ik geen opvang kan krijgen ga ik kijken of ik mijn diensten met een collega kan ruilen. Meestal kan dit gelukkig wel! Buiten mijn werk om plan ik de activiteiten van de kinderen maar meestal willen ze na schooltijd naar buiten. Mijn oudste brengt haar tijd steeds vaker door op haar telefoon. Je weet wel… Social Media enzo… Mijn zoon kan heel erg genieten van een spelletje op de Nintendo of de PS4. Als ik een weekend vrij heb plannen we meestal een familiebezoek of gaan we naar een museum. Daar hebben we een jaarkaart voor!

Maak je gebruik van de kinderopvang?

Mijn zoon gaat dus dagelijks naar de BSO. Hij vindt het heel fijn om met leeftijdsgenootjes te spelen. De BSO heeft ook altijd een ruim aanbod aan activiteiten waar hij aan mee kan doen. Wanneer ik dan eens vrij ben wil ik mijn zoon wel aan zo’n activiteit laten deelnemen als hij dat wil. En eerlijk is eerlijk: ik vind, ondanks dat ze ouder worden, het boodschappen doen met één kind toch makkelijker dan met twee.

Hoe plan je de buitenschoolse activiteiten van de kinderen?

Door mijn wisseldiensten zijn buitenschoolse activiteiten moeilijk te combineren. Gelukkig speelt mijn zoon graag buiten met de buurkinderen. Wanneer er vriendjes en of vriendinnetjes komen spelen spreek ik dit af met de ouders. 

Hoe plan je speelafspraakjes voor de kinderen?

Mijn dochter van 12 jaar plant haar afspraakjes meestal zelf. Die gaan en komen met de fiets. Wanneer een vriendinnetje blijft slapen of mijn dochter bij het vriendinnetje dan app ik altijd even met de ouders. De afspraakjes van mijn zoon worden op school geregeld of ook via whatsapp. Dit is makkelijk omdat ik niet dagelijks in staat ben mijn zoon naar school te brengen en op te halen. Dit ligt aan mijn werkschema. 

Lees ook: Waar doet ze het van? – Annemarie en haar gezin hebben al 100.000 euro gespaard!

Plan je ook tijd voor jezelf, je relatie en je sociale contacten in?

Op mijn doorweekse vrije dagen heb ik echt me-time. Dit vind ik ook een pluspunt aan de wisseldiensten. Dan plan ik in met een bezoekje aan vriendinnen. Meestal in de vorm van een lunch of iets dergelijks. Ik kan er ook van ook genieten om met een boek in de tuin te gaan zitten. 

Hoe plan je je week in in combinatie met werk en thuisverplichtingen?

Ik plan mijn bezigheden (vriendinnen, boodschappen, familiebezoekjes etc) buiten mijn rooster om. Waar een gaatje is of een vrije dag plan ik die dingen die ik graag wil doen. In de vakanties komt het weleens voor dat ik total geen planning heb. Impulsiviteit is ook fijn op zijn tijd. 

Ik heb daarom ook weken wanneer ik veel werk weinig bezigheden plan, omdat de vrije tijd dan te krap is. De week erop kan dit heel anders zijn en heb ik meer ruimte en doe plan ik bijvoorbeeld een dagje extra shoppen in. 

Wat is jullie ochtend- en avondritueel?

De ochtend gaat op de automatische piloot. Wanneer ik een dagdienst heb gaat de wekker om 5.30 uur. Ik sta dan op en verzorg mijzelf, tegen 6 uur maak ik de kinderen wakker. Hun verzorgen zich en pakken de spulletjes. Ondertussen ontbijt ik en maak ik mijn lunch klaar voor werk. 6.45 uur zijn we allemaal klaar en kunnen we vertrekken. Mijn dochter op de fiets (haar school ligt een stuk verder weg dan die van mijn zoon) naar een vriendin en mijn zoon zet ik met de auto af bij die vriendin. Bij die vrienden ontbijten de kids en gaan ze vanuit daar naar school.

Wanneer ik vrij ben gaat de wekker om 6.45 uur. Eerst ga ik mij verzorgen en dan maak ik wederom de kids wakker zodat ook zij hun eigen gang kunnen gaan. De kinderen ontbijten dan samen aan tafel in de ochtend. Mijn dochter gaat om 8 uur vanuit huis naar school met de fiets en mijn zoon die breng ik om 8.15 uur lopend of met de auto naar school. 

Na het avondeten douchen de kinderen om de beurt. Wanneer ze geen huiswerk hebben kunnen ze nog even gamen of kijken we televisie. Elke avond lezen we ongeveer 15 minuten. Wanneer ik de dag erna niet hoef te werken gaan de kinderen tegen 20.00/20.30 uur naar bed. Wanneer ik wel moet werken is dit een half uur eerder. Ik merk dat ze hun slaap hard nodig hebben en mijn dochter krijgt er snel last van wanneer ze te weinig nachtrust heeft gehad.

Waar loop je tegenaan als werkende moeder?

Dat ik soms mezelf afvraag waar ik in vredesnaam de tijd vandaan moet halen. Vooral als er verplichte afspraken staan: poetsen in huis, boodschappen doen en al helemaal de was! 

Waar loop je tegenaan in de planning?

Soms maak ik een planning en dan klopt het qua tijd op papier precies maar dan loopt er iets uit waardoor mijn hele planning in de war komt. Of dat ik iets heb gepland op een vrije dag en dan blijkt dat ik er helemaal geen zin in heb. Met het resultaat dat ik het vooruit schuif en iets anders ga doen wat er helemaal niet op mijn planning staat.

Heb je ook hulp in de huishouding, een oppas of andere externe hulp?

Ik doe alles zelf op het oppassen na… Voor het oppassen ben ik super blij dat ik bijna altijd de kids bij een vriendin kan onderbrengen. 

Hoe combineer je je werk met de huishouding?

Ik probeer elke dag wat te doen. De was of na het koken het gasfornuis en de keuken schoonmaken. Als ik het maar bijhoud! De kinderen helpen ook mee met het schoonmaken van het konijn, de trap vegen en hun eigen kamer op orde houden. Dat scheelt voor mij al enorm en ik ben ze er heel dankbaar voor!

Heb je tips voor andere moeders voor een goede weekplanning?

Ik maak een weekplanning en ik zie dan altijd wel hoever ik kom. Ik wil ook met de kinderen genieten wanneer we allemaal thuis zijn.

Heb je verder nog tips voor werkende moeders?

Hou je niet altijd vast aan een weekplanning. Is het mooi weer buiten en je hebt vrij… trek er met de kinderen op uit maak plezier en geniet. De was loopt niet weg, die wacht wel op je totdat jullie weer thuiskomen.. 

Lees ook: “We hebben allebei een nieuwe baan en dat vraagt om een nieuwe planning”

Bedankt Claire voor het delen van je verhaal. Wil jij ook je agenda delen met de lezers van Love2BeMama? Stuur dan een mailtje naar [email protected]. Als dank krijg je een leuk presentje!

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 37 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 13, 12 en 9 jaar. Wij wonen sinds 1,5 jaar op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao. Op dit moment starten mijn man en ik een nieuw online bedrijf: Het Investeringsplan!

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Wonen op Curacao en terug naar Nederland

  • 1 week geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Rechten alleenstaande moeder met kind

  • 1 week geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en school

Traktatietip: Rupsje Nooitgenoeg

  • 3 maanden geleden
  • 1 minuut lezen