Waar ben je naar opzoek?

De 10 geboden voor schoonmoeders

3 minuten lezen denise Denise Meijer
De 10 geboden voor schoonmoeders

Als je kiest voor je partner, dan krijg je er vaak iets extra’s bij. Zomaar, gratis en voor niets. Je kunt dit extraatje niet kiezen, niet ruilen en als je pech hebt; niet uitstaan! Het is een…

SCHOONMOEDER!

Het is ook best ingewikkeld: Plotseling krijg je familie uitbreiding; de familie wordt uitgebreid met de familie van jouw man, of vrouw en dat kan zomaar heel erg goed uitpakken. Maar soms, héél soms worden eventuele ‘cultuurverschillen’ duidelijk en ontstaan er hier en daar wat irritaties, dan wel onbegrip. Als dit gebeurd komen de verschillen akelig aan het licht. Op het moment dat er kleinkinderen in het spel zijn en moeders zelf wat moeite hebben met eventuele grenzen op te stellen… dan kan het gevaarlijk lastig worden.

Maar we zijn Love2BeMama niet, als we je niet zouden helpen! Hier zijn namelijk de 10 geboden voor schoonmoeders. Gewoon om de omgang soms net even wat makkelijker te maken (en in de meeste gevallen met een dikke knipoog, natuurlijk! Sorry schoenmoeder!)

Schoonmoeder

1. Gij zult geen commentaar leveren

Jouw liefste schoondochter, of zoon weet waarschijnlijk al heel erg goed dat hij, of zij geen schoonmaak, dan wel kookwonder is. Echter heeft deze er geen behoefte aan iemand die dit falen kenbaar maakt.

Let op: Stille hints zoals; zelf de stofzuiger oppakken e.d. zijn net zo min toegestaan.

2. Gij zult zich niet bemoeien met…

Hoe lastig ook, maar ook jouw ooit zo kleine zoon, of dochter, is nu echt volwassen en is prima in staat om eigen keuzes te maken. Loslaten is de sleutel. Daar krijgen alle moeders ooit mee te maken!

3. Gij zult de kleinkinderen adoreren

Een vanzelfsprekende regel, en eentje zonder uitzonderingen. Elk kleinkind, of deze nu op je eigen kind lijkt, of niet zal op een voetstuk geplaatst worden door oma.

 4. Gij neemt beide ouders serieus

Een schoondochter, of zoon, hebben nu eenmaal verschillende, meningen en opvattingen als het gaat om opvoeding. Echter is de enige mening die telt, de mening van de ouders en daarmee dient ook de visie van het aangetrouwde exemplaar serieus genomen te worden.

5. Gij zult eventuele irritaties voorzichtig onder woorden proberen te brengen

Dit is beter dan roddelen, of het maken van grapjes met een dubbel beladen bodempje. Een goed gesprek, is het halve werk.

6. Gij zult niet kwaad spreken over de partner van je dochter of zoon

In ieder geval niet zonder een zeer gegronde reden (ook schoonkinderen kunnen regelrechte draken zijn). Beter is nog altijd om deze zelf voorzichtig aan te spreken.

Tip: Roddelen met je kind, over zijn, of haar echtgenoot is overigens ALTIJD een slecht idee.

7. Gij respecteert eventueel aangegeven grenzen

Lastig, maar noodzakelijk. Hierbij dienen echter ook de aangegeven grenzen van de schoondochter, of zoon in overweging genomen te  worden. Elke dag jubelend op de stoep staan voor een kopje thee? Daar wordt eigenlijk niemand vrolijk van. Ook jouw kind en zijn of haar partner gaan nog wel eens van bil. Een onderbreking kan –ongewild – vele irritaties veroorzaken en is daarbij ook nog eens onwijs ongemakkelijk.

 8. Gij ziet jouw kind, en partner als één

Want zo zit het nu eenmaal. Ook een schoondochter, of zoon krijg je er gratis en voor niets bij. Vanaf nu komt jouw kind dus als package-deal. En hoe eerder dat geaccepteerd wordt, hoe beter!

9. Gij zult geen verplichtingen opleggen

Zoals elke zondag een verplicht etentje met de gehele familie, of de oorspronkelijke zonvakantie met het gehele gezin.

Verplichtingen doen het over het algemeen NOOIT goed. Daarbij is het toch veel leuker als een bezoekje een geheel vrijwillige keuze is?

10. Gij zult zich NOOIT opdringen, NOOIT!

Nee, betekent over het algemeen meestal ook echt NEE. Het heeft dus geen zin om een mening, of voorstel op te dringen als hier niet in wordt meegegaan. Al ben je nog zo overtuigd van je eigen gelijk!

….en dan nog een kleine tip voor de schoondochters:

Op een dag zijn jullie zelf ook schoonmoeders. Houdt dat vooral in je achterhoofd als je geliefde schoonmama zich niet altijd even goed aan deze tien geboden kan houden!

De 10 geboden voor je schoonmoeder

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
  • Wytske zei

    Haha, leuk artikel! Gelukkig tref ik het enorm met mijn schoonmoeder, bovenstaande uitspraken zouden eerder voor mijn eigen moeder gelden ;-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen