Waar ben je naar opzoek?

Top 4 schuldgevoelens bij moeders

2 minuten lezen denise Denise Meijer
Top 4 schuldgevoelens bij moeders

Alle moeders hebben één ding gemeen, namelijk: Een chronisch schuldgevoel. Het kan namelijk altijd beter, gezonder, vroeger, of later.

Woman holding a paper with a prisoner behind the bars on it in f

Irritant? Ja!

Maar wees gerust: Met jou, zijn er honderden (dan wel duizenden, of zelfs miljoenen) vrouwen die hetzelfde knagende gevoel ervaren en er heilig van overtuigd zijn dat ze het eerstvolgende, emotioneel of lichamelijk beschadigde kind op de wereld hebben gezet.

Maar waar voelen wij moeders ons nou zoal schuldig over? Ik heb de meest voorkomende knagende momenten van mijzelf, voor jou op een rijtje gezet en zo kwam ik tot de conclusie: Ik ben vast niet alleen!

1. Het eten

Teveel, te weinig, te ongezond. Er zijn meerdere redenen waarom je jezelf schuldig kan voelen over de eetgewoonten van jouw kind. Iets waardoor het nuttigen van een maaltijd een frustrerende bezigheid kan worden en de pedagogisch verantwoorde oplossingen er wel eens bij inschieten (lees: chanteren met een toetje is dus FOUT, maar ik maak mezelf er elke avond weer schuldig aan). Ik weiger overigens om twee maaltijden in elkaar te flansen, omdat mijn zoon momenteel ‘proefangst’ heeft. Maar raad eens? Daar voel ik mezelf dus ook weer schuldig over!

 2. In het sopje gaar laten koken

Elke moeder met een peuter herkent dit waarschijnlijk wel. Soms heb ik er namelijk gewoon niet de energie, dan wel wilskracht voor om een verhelderende dialoog aan te gaan met mijn kind.

Lees:

“Wat wil je nou schat?”
“Een koekjeeee!!!”
“Nee, eerst een boterham.”
“Koekjeeeeee!!!”
“Je moet eerst je boterhammetje opeten, anders wordt je nooit groot en sterk.”
“Koekjeeeee!!!”

Nouja, je snapt denk ik wel waarom. Maar als ik dan tegen het betraande, snotterige en intens gekwetste hoofdje aankijk, breek ik toch een beetje van binnen. Al weet ik best dat mijn vonnis, uitgesproken is voor zijn eigen bestwil. Een huilend kind werkt direct op je moedergevoel. Daar kunnen we niets aan doen.

3. Aandacht

Ik kan nu wel een heel verhaal neer kalken over hoe we moeders zijn, maar daarentegen ook nog ‘onszelf’, maar de waarheid? Hoe hard we ook proberen om ‘onze eigen ik’ levend te houden… Deze sterft op het moment dat je je kind in de armen krijgt. Het resultaat? In mijn belevingswereld geef ik mijn namelijk kind NOOIT genoeg aandacht. Elke minuut besteed aan mijzelf, dat is ergens een minuut die ik had kunnen besteden aan de kleine spruit. Zelfs al ben ik me er van bewust dat hij echt geen aandacht tekort komt, hoor.

En nee, het is geen schande om aan jezelf te denken, aandacht aan je werk te besteden of wel eens: “Nee,” te zeggen als je kind aan je arm hangt. Dat wil echter niet betekenen dat je jezelf er niet schuldig over kan voelen. Ik in ieder geval wel.

4. Geduld

Moeder zijn gaat gepaard met Engelengeduld, maar soms… Heel soms. Blijk ik ook maar een mens en is verlies ik mijn ‘cool’ voor een paar seconden, om mezelf er daarna uren, of zelfs dagenlang schuldig over te voelen (natuurlijk!).

Nu ik zo bezig ben met deze blog, kom ik er achter dat er eigenlijk ontelbare dingen zijn waar ik mezelf schuldig over kan voelen…

En dat is waar de schoen wringt! Horen dit geen ontelbare zaken te zijn waar we trots op mogen wezen?

Zonder gemor en zonder gemaar, want hoewel het niet allemaal volgens het ‘boekje’ gaat. We handelen allemaal vanuit één oogpunt. Namelijk: Het geluk en welzijn van onze kinderen en dat? Dat is in mijn ogen al meer dan een dikke pluim waard!

Ik ben best een goede moeder, verdorie!

Waar voel jij je wel eens schuldig over?

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
  • Tessa zei

    Oh, dat is allemaal heel erg herkenbaar. Hoezeer ik ook mijn best doe, je hebt toch altijd het gevoel het niet goed genoeg te doen. Natuurlijk hebben we ook allemaal een ideaalbeeld in ons hoofd van hoe we eigenlijk zouden willen zijn als moeder en iedere keer dat dit niet haalbaar blijkt te zijn voelen we ons schuldig. Onzin natuurlijk, de perfecte moeder bestaat niet, maar zolang je dat beeld voor ogen houdt ben ik bang dat dat schuldgevoel blijft. Maar misschien is dat maar goed ook, dat betekent dat we in elk geval ons uiterste best doen en proberen op te voeden volgens bepaalde normen en waarden :D.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 1 maand geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 1 maand geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen