Waar ben je naar opzoek?

Dansen helpt tegen pesten? “Ik merk dat het werkt”

2 minuten lezen Marian Alons
Dansen helpt tegen pesten? “Ik merk dat het werkt”

Voor veel scholen is pesten een probleem. Het is iets van vroeger en helaas ook nog steeds van nu. Er wordt van alles uit de kast getrokken om pestgedrag te voorkomen. Een cursus zelfverdediging, presentaties óf misschien is dansen wel de oplossing. Op Vlieland werkt het in ieder geval wel!

Op basisschool De Jutter krijgen kinderen les in bijvoorbeeld de chachacha. De kantine van de school is omgetoverd tot een dansvloer. Zo kan dansschoolhouder Saco Velt de kinderen leren om te dansen. En niet zomaar dansen: over het pesten heen dansen.

Lees ook: Mijn kind werd gepest en zij leerde mij toen iets belangrijks

Guus(11) wist nooit dat hij zo goed kon dansen: “Samen met Fleur dans ik tijdens de dansfinale voor de Saco Velt Bokaal. Daar ben ik best wel trots op.” Het is niet een ‘wedstrijdje’. Nee, een danswedstrijd waarbij 18 Friese scholen bij zijn betrokken. Ze strijden in de stadsschouwburg de Harmonie in Leeuwarden op 7 juni. Guus: “Ik vond Fleur eigenlijk een beetje irritant, maar ik kende haar toen nog niet zo goed. Dat is ze helemaal niet.”

 

Guus en Fleur staan dus samen als danspartners in de finale. Ook Fleur had een ander beeld van haar dansmaatje Guus: “Ik dacht dat hij heel stijf zou dansen, maar dat was niet zo.” De leerlingen helpen elkaar om beter te worden, dat zeggen ze zelf.

Dansleraar Velt is enorm trots op de leerlingen en denkt echt dat het helpt tegen het pesten. Dit is de eerste keer dat het dansen wordt gekoppeld aan Stichting Stop Pesten NU! Tijdens de finale wordt er geld ingezameld voor de stichting.

Lees ook: Wat te doen als jouw kind de pester is?

Velt: “De kinderen leren hoe ze op een respectvolle manier met elkaar moeten omgaan. Het begint al bij de eerste aanraking.” De kinderen zijn gelijkwaardig aan elkaar en dat is belangrijk. “Alle kinderen willen het graag goed doen in de finale, de hele klas, dus het is eigenlijk ook een teamsport.” 

Meester Cees van de dansende leerlingen ziet de positieve effecten er wel van in: “Ik had graag gezien dat de danslessen al in augustus zouden beginnen, in plaats van rond de Kerstdagen. Als er een conflict is in de klas refereer ik even aan het dansen, want waarom gaat het daar wel goed?”

Groot, klein, dik, dun, slim of dom

Schooldirectrice Margriet de Ru ziet ook wel heil in het idee van meester Cees. Ze wil de danslessen graag opnemen in het leerplan voor sociaal-emotionele ontwikkeling. Meester Cees: “Het dansen helpt echt om geautomatiseerd goed gedrag te vertonen.” Al is het niet wetenschappelijk onderzocht, hij merkt dat het werkt: “De kinderen die sociaal gezien onderaan de ladder staan, worden hierdoor juist opgetild! Het maakt niet uit hoe je eruit ziet. Of een kind nu groot, klein, dik, dun, slim of dom is; bij het dansen kijk je daar niet naar.”

Dit bericht staat in Blendle en is voor een klein bedrag te lezen. Op Love2BeMama lees je de korte samenvatting.

Bron: De Leeuwarder Courant    –   Bron hoofdafbeelding: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Alleenstaande moeder fulltime werken tips

  • 1 maand geleden
  • 4 minuten lezen
Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 5 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 5 maanden geleden
  • 4 minuten lezen