Waar ben je naar opzoek?

Borstvoeding in het openbaar: ja of nee?

2 minuten lezen Jeanine van Brummen
Borstvoeding in het openbaar: ja of nee?

Laten we het er nog maar eens over hebben: borstvoeding. Als het dan lukt, doe je het dan overal en nergens, of zoek je toch even een stil hoekje op? Mag je het als trotse moeder aan iedereen laten zien, of is dat toch iets te persoonlijk?

Media Markt

Een tijdje geleden was er commotie om een vrouw die de Media Markt uit werd gezet, omdat ze borstvoeding zat te geven. Ze was met haar man en twee kinderen in de winkel om een laptop te kopen. Haar dochter kreeg honger, dus besloot ze haar de borst te geven in de winkel.

Toen ze daar vijf minuten zat, kwam er een medewerker naar haar toe. Volgens de vrouw om haar te vertellen dat ze geen borstvoeding mocht geven in de winkel. De vrouw was hoogst verbaasd. De manager werd erbij gehaald, die de vrouw hetzelfde vertelde. De vrouw probeerde de twee te overtuigen van haar rechten en die van haar kind, maar dat werkte niet. Ze werd de winkel uitgezet.

Lees ook: Deze moeder geeft haar kind al vier jaar lang borstvoeding!

De verklaring van de Media Markt is iets anders. De vrouw zou niet de winkel zijn uitgezet vanwege de borstvoeding, maar omdat ze er zo’n heisa van maakte. Volgens het personeel zat de vrouw op een ongelukkige plek, namelijk op een pallet, en hadden ze haar een plek willen aanwijzen met meer privacy. Het gesprek werd in het Engels gevoerd, wat een verklaring zou kunnen zijn voor de verwarring.

Wel of niet openbaar

Ongeacht wie er nu gelijk heeft, is het iets waar nogal verschillend over wordt gedacht. Natuurlijk heeft je kind recht op voeding en heb je als moeder het recht dat te geven. Maar waar doe je dat dan? Kan het overal? Ik snap beide kanten wel.

Natuurlijk moet je kind eten als hij of zij honger heeft. Het geven van borstvoeding is niet vanzelfsprekend, dus mag je ook best trots zijn als het je lukt en hoef je je er zeker niet voor te schamen. Het is moois dat de natuur je gegeven heeft, daar mag je van genieten en dat hoef je zeker niet te verstoppen.

Lees ook: 3 gouden tips om borstvoeding te laten slagen

Maar, heel eerlijk gezegd, word ik er ook wel ongemakkelijk van als ik een vrouw in een openbare ruimte borstvoeding zie geven. Vooral als het dan open en bloot gebeurd, zonder een poging ook maar iets te verbergen. Het lijkt me een intiem moment, waar niet de hele wereld bij betrokken hoeft te worden. Misschien komt het ook omdat ik zelf geen kinderen heb en laat je alle bezwaren varen zodra er een kleine is.

Middenweg

Ik ben meer voor een middenweg. Je wilt als moeder niet aan huis gekluisterd zitten, dus ga je er lekker op uit met je kleine. Als het dan gevoed moet worden, zou ik of een rustig hoekje opzoeken waar niet iedereen je kan zien, of ik zou het wat verhullen door er een dekentje over te leggen. Of ben ik nu een preutse muts?

Ik ben erg benieuwd wat jullie als moeders vinden. Wat deed je bijvoorbeeld zelf? Deel je mening in de comments (en respecteer andere meningen!).

Bron: AD.nl

Bron beeld: Pixabay

Reacties
 • Wendy zei

  Dat gedoe over een stukje huid pffffff. Gewoon voeden overal en altijd zonder dekens en ander gedoe.

 • Marsha zei

  Sommige mensen eten heel onsmakelijk en die gaan toch ook niet onder een dekentje zitten…?
  Al zou ik dat dan ook liever niet aanschouwen

  Wanneer lammetjes, kittens of puppies gevoed worden door hun mamma,
  is het allemaal zoooo schattig, lief en mooi.
  Maar voor een mensenkind vinden sommigen het ongepast en willen ze er niet mee geconfronteerd worden…
  Ik voed onze dochter als zij dat wil.
  Zo discreet mogelijk, dus ik flap mijn borst er niet in het volle zicht uit
  Echter wind ik er zeker geen doekjes om. Veel te veel gedoe
  Als er mogelijkheid is om me wat af te zonderen: mooi.
  Zo niet: ook prima.
  Als mensen het niet willen zien,hebben zij ook altijd de mogelijkheid om weg te kijken!
  Gelukkig nog nooit iets lelijks mee gemaakt ✌
  Maar misschien kom ik niet genoeg buiten, dat kan natuurlijk ook

 • Melanie zei

  Ik gaf gewoon borstvoeding in het openbaar. Of in la place een rustig hoekje of ik vroeg naar pashokje bij de H&M. Ik koos juist voor die plekken omdat la place vele hoekjes had waar ik rustig kon zitten. De H&M omdat ze vele pashokjes hebben en het vaak geen probleem vinden om er 1tje te missen. In het openbaar deed ik altijd een sarong losjes om mij heen leggen. Zo ziet niemand hoe en wat. Zo midden in een winkel vind ik persoonlijk niet zo netjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 1 jaar geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 1 jaar geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 1 jaar geleden
 • 4 minuten lezen