Waar ben je naar opzoek?

Een boete voor ouders van pestende kinderen. JA of NEE?

2 minuten lezen Sjoukje Dijkstra
Een boete voor ouders van pestende kinderen. JA of NEE?

Een stadje in Amerika in Wisconsin (Amerika) heeft een wet uitgevaardigd tegen pesten, waarin ouders van pestende kinderen voortaan beboet kunnen worden. Ouders worden dus verantwoordelijk gehouden voor het gedrag van hun kinderen. Terecht?

We horen steeds vaker berichten van kinderen die letterlijk de dood in worden gepest. Hoe triest is dat?

Het erge daarbij is dat ik durf te wedden dat het grootste deel van de pesters er niet wakker van zal liggen. Die zoeken gerust een ander slachtoffer. Als je iemand al zo kunt pesten dat ze niet meer wensen te leven, dan ben je als kind toch verknipt? Ofwel, hebben de ouders van de pesters hier steken laten vallen?

Lees ook: Lief gepest kind

Hoe die boete werkt…..

Zodra de politie gegronde redenen (en bewijs) heeft een kind te verdenken van pestgedrag, ontvang je als ouders eerst een waarschuwing. Vanaf dat moment hebben papa’s en mama’s van pestende kinders 90 dagen om hun kind te heropvoeden. Lees: corrigeren.

Vette boete

Pest hun oogappel na die 90 dagen nog anderen? Dan kunnen ze rekenen op een vette boete van 366 dollar precies. Wordt hun kind binnen hetzelfde jaar nogmaals betrapt op hetzelfde pestgedrag, dan komt daar nog eens 681 dollar bij.

De wet dekt alle vormen van pesten, inclusief cyberpesten, en geldt voor ouders van kinderen onder de 18. Op de lokale school wordt de wet tot in detail uitgelegd, en het klinkt allemaal best heel prima in de oren. Zou dit niet ook iets zijn voor ons, hier in Nederland?

Lees ook: Beste pesters…

9 van de 10 x…

Bij 9 van de 10x ligt het voor mijn gevoel echt voor een groot gedeelte aan de ouders en de opvoeding. Blijkbaar hebben ze niet geleerd hoe ze met respect met iemand anders kunnen omgaan. Ook als ze iemand niet mogen of als ze jaloers op iemand zijn. Misschien kort door de bocht, maar waar anders komt het vandaan?

Zo’n kind

Toegegeven, ik las ergens een reactie van iemand die vertelde dat haar vriendin zo’n kind had, waar ze alles aan had gedaan. Van straffen tot bezoekjes aan de psycholoog. Wat nu als je zo’n kind hebt, waar je niets mee kunt? Een kind dat helaas gewoon echt gemeen is. Bestaat dat?

Ik geloof het wel. Het zou je kind maar wezen. Is dat niet wat de meeste ouders van kinderen denken, wanneer hun kind iets ergs doet. Wat lijkt het me verschrikkelijk als je het niet in de hand hebt.

Terugkomend op de boete. Ouders van pesters die er wél alles aan doen, zouden in dat geval natuurlijk over een kam geschoren worden door de wegwuivende ouders. Is dat het waard?

Elk slachtoffer pesten een te veel!

Aan de andere kant, elk slachtoffer van pesten, is er een te veel. Pesten moet stoppen. Wereldwijd. Op scholen. Op de werkplek. Overal. Als een boete zou helpen, ben ik de laatste die zegt: doe maar niet!

Praat je hieronder mee? Zou een boete een oplossing kunnen zijn? 

Bron beeld: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen