Waar ben je naar opzoek?

7 dingen die je moet weten over een keizersnede (deel 2)

5 minuten lezen denise Denise Meijer
7 dingen die je moet weten over een keizersnede (deel 2)

Een tijd geleden schreef ik er al over; 7 dingen die je moet weten over een keizersnede. En nog steeds sta ik achter dit artikel wat ik heb geschreven vanuit mijn eigen ervaring. Ook al bleken veel vrouwen een andere ervaring te hebben met deze manier van bevallen…

Ervaringsdeskundige?

Na twee spoedkeizersneden zag ik mezelf wel ‘ervaringsdeskundige’.
Nu wist ik wat ik moest weten over deze operatie. Niet alleen wat het lichamelijk gezien met je doet, maar ook wat het geestelijk gezien voor een impact kan hebben als je 16-urige bevalling uiteindelijk toch zal eindigen op de OK.

Lees ook: 8x waarom een keizersnede zo slecht niet is

De geplande keizersnede

Mijn derde en tevens laatste keizersnede was een geplande. Een geplande gentle sectio, om precies te zijn, en ik zal niet liegen; ik keek na al die jaren nog altijd verschrikkelijk op tegen de operatie. Zelfs al wist al ruim voordat ik zwanger raakte, dat ik nooit meer vaginaal zou bevallen.

Ook deze keer begon de bevalling met weeën, dus ondanks dat ik de datum van mijn bevalling al ruim van te voren wist; het was alsnog een verrassing en compleet ongepland. Ondanks alle goede bedoelingen.

Lees ook: Geloof het of niet: 6x waarom ik blij ben met mijn aankomende keizersnede!

Maar goed. In het kader van complete informatie vertrekken heb ik besloten om een kleine, aanvullende blog, te maken over de dingen die je moet weten over een keizersnede.

BELANGRIJK! Voordat je besluit om af te haken, omdat je bang bent dat ik je traumatiseer bij voorbaat, wees gerust: ik zal lief zijn. Beloofd!

1. Er zit een wezenlijk verschil tussen een spoed- en geplande keizersnede

Oké. Het is dezelfde operatie. Dat is waar, maar buiten dat om zijn deze twee varianten van de keizersneden absoluut niet met elkaar te vergelijken. Zo wordt een spoedkeizersnede, veelal uitgevoerd, in een geval van nood. Je kan jezelf dus voorstellen dat de sfeer ietwat gespannener is, dan wanneer je van te voren de geboorte van je baby kan ‘boeken’ 😉 . Tel daarbij op vooral een spoedkeizersnede de nodige impact bij een moeder kan achterlaten omdat ze geen tijd heeft om zich emotioneel voor te bereiden op wat komen gaat.

2. Een gentle sectio is geweldig!

Eén van de dingen die mij dwarszat na de keizersnede van mijn zoon is dat hij,  na een korte kennismaking, direct mee werd genomen om gewogen, gemeten en in bad gedaan te worden. Ik kreeg ter plekke de keuze of mijn man met mij of met de baby mee zou gaan. Niet de fijnste keuze voor iemand die letterlijk ‘doodsangsten’ uitstond op het moment van opereren. Bij de gentle sectio kreeg ik mijn dochter direct op de borst en daar bleef ze! Er was geen betere afleiding voor tijdens het hechten kan ik je vertellen. En zo kent een gentle sectio veel meer voordelen voor zowel moeder als kind.

3. Een tweede of derde keizersnede duurt vaak wat langer

Dit heeft te maken met het littekenweefsel wat achter is gebleven na een eerdere keizersnede.

4. Het blijft hard werken!

Zelfs al maak je geen enkele wee mee en had ik deze keer geen enkel uurtje slaap ingeleverd en goed gegeten… Ik kwam de OK uit alsof ik zojuist drie nachten had doorgehaald. Ook al heb je het idee dat de dokters al het werk voor je doen; jij doet als moeder zijnde nog altijd het meeste. Tenslotte is het jouw lichaam die de klappen van de operatie mag opvangen. Tijdens en na de bevalling.

Lees ook: 8 dingen die je NIET zegt tegen een vrouw die een keizersnede heeft ondergaan

5. Morfine

Goed spul (hehe!) en is het niet als pijnstilling; dan wel als slaapmiddel.
Zoals gewoonlijk kwam ik na de keizersnede voor geen meter in slaap. Dit had te maken met de adrenaline, de vreemde omgeving en ook met de buur-baby die huilde als mijn kleintje net in dromeland was. Eén druk op de pomp + de vermoeidheid van alle sensatie en *poef* Denise was vertrokken voor een paar, korte, maar toch onwijs kostbare uurtjes.

6. Luister naar je lichaam!

Dit is misschien wel de belangrijkste les die ik heb meegekregen na drie keizersneden. Er is namelijk geen betere graadmeter voor wat je kan, dan een lijf wat aangeeft wanneer het genoeg is geweest.
Dit zal je merken als je voor het eerst gaat lopen, maar ook thuis, als je langzaam maar zeker je dagelijkse dingetjes weer probeert op te pakken.

7. Pak dus je rust wanneer het nodig is

Er zit geen schaamte in het feit dat je gewoon ietwat langer moet herstellen na een keizersnede dan dikwijls het geval is na een natuurlijke bevalling.
De verloskundige die mijn ontslag behandelde sprak mij dan ook toe. Ze gaf aan dat het tegenwoordig bijna een ‘must’ lijkt om weer zo snel mogelijk de oude te zijn, maar dat dit niet reëel is. Niet na een vaginale bevalling, maar zeker niet na een grote buikoperatie zoals een keizersnede.

Mijn man kreeg dan ook direct de opdracht dat wanneer ik als Kate Middleton, vol in de verf naar beneden zou komen strompelen om tonnen aan kraamvisite te ontvangen en drankjes in te schenken, ik per direct mijn bed weer in gestuurd moest worden.
Voor straf.

En weet je: ze heeft gelijk.
Het is bij geen enkele bevalling reëel om jezelf op te leggen dat je zo snel mogelijk weer in je oude velletje zit. Tenslotte heeft je lichaam niet alleen tijdens de bevalling, maar ook negen maanden voorafgaand, een topprestatie geleverd. En geloof het of niet; maar daar mag je best wel een beetje van bijkomen. In je joggingspak, met je haar als een vogelnest op je hoofd gebonden en met een bak Ben & Jerry’s op je schoot om ‘aan te sterken’. Punt!

Conclusie

Al met al kan ik je vooral vertellen dat elke keizersnede anders is en iedereen het ervaart op zijn eigen manier. Dat het een volwaardige manier van bevallen is, daar zijn we het (hopelijk) allemaal over eens. Ik kan je wel vertellen: als mijn laatste keizersnede mijn eerste was geweest dan had ik er waarschijnlijk een paar jaar geleden heel anders tegenover gestaan. Zelfs al merkte ik dat je na de derde keer niet meer zo makkelijk zal herstellen als bij een eerste.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 2 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen