Waar ben je naar opzoek?

Boaz kreeg acute leukemie: “We hadden geen tijd om dit te verwerken…”

4 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Boaz kreeg acute leukemie: “We hadden geen tijd om dit te verwerken…”

De CliniClowns, ze toveren een lach op het gezicht van ieder ziek kind. Een bezoek van de CliniClowns kan zo belangrijk zijn voor een ziek kind maar ook voor de ouders. Wanneer je kind ernstig ziek wordt dan breekt het hart van jou als ouder. Je kan het niet aanzien en zou het liefst in zijn plek daar willen liggen. Maar je moet er doorheen. Het is dan zo fijn om af en toe wat afleiding te krijgen en even aan iets anders te denken dan ziek zijn!

Een ziek kind binnen een gezin

Het is de nachtmerrie van elke ouder: je kind wordt ernstig ziek! Binnen mijn eigen gezin heb ik het vroeger meegemaakt; ik ben zelf ernstig ziek geweest toen ik 5 jaar oud was en mijn zusje heeft een hersentumor gehad toen ze 10 jaar was. De artsen wisten niet of ze de operatie zou overleven… Nu ik zelf moeder ben zie ik pas wat voor impact dat heeft op mij als ouder. Maar niet alleen de ouders hebben het zwaar, het hele gezin lijdt eronder.

Jolanda kan daarover meepraten. Haar zoon Boaz was vier jaar toen hij de diagnose lymfatische leukemie kreeg. De grond zakte onder haar voeten weg. 

“Het is echt verschrikkelijk om te horen dat je kind ernstig ziek is. Je krijgt niet de kans om het nieuws te ‘verwerken’ want er moet direct gestart worden met een behandeltraject. We kregen te horen dat het behandelplan sowieso twee jaar (en misschien wel drie jaar) zou gaan duren. Een vreselijk zwaar traject op heel veel vlakken. Elke week zaten we in het ziekenhuis voor chemo, puncties en opnames. En dat waren niet alleen geplande opnames…”

Vaak in het ziekenhuis

Boaz was vaak in het ziekenhuis en er moest dan van alles gebeuren. Vooral de niet leuke dingen. Vingerprikken, Vap (reservoir onder de huid aanbrengen waarop een infuus aangesloten kan worden) aanprikken, hij kreeg veel medicijnen en dus ook veel bijwerkingen. Tijdens één van de opnames kwamen ze voor het eerst CliniClowns tegen op de afdeling. 

“Boaz was opgenomen voor een beenmergpunctie en lumbaalpunctie en stond aan de start van een meerdaagse chemo. We hoorde op de gang allemaal geluidjes en muziek. Boaz zat rechtop in zijn bed en wilde weten wat daar gebeurde. Twee CliniClowns kwamen om de hoek kijken en door hun rustige benadering was het ijs bij Boaz al snel gebroken. Op dat moment belande hij in een fantasiewereld waarin er even niets vervelends gebeurde. Boaz is zelf een enorme grappenmaker en kon de grappen en gekke dingen van de CliniClowns zeer waarderen. Door deze momenten leef je weer helemaal op! We hebben ze later nog een aantal keer mogen ontmoeten in het ziekenhuis.”

“Er waren ook dagen dat er geen CliniClowns in het ziekenhuis waren wanneer Boaz er was. Dat was ook prima! Maar er waren echt momenten dat Boaz ze hard nodig had. Tijdens een bezoek aan het ziekenhuis kwam er een Pedagogisch Medewerker bij ons om te vertellen over de CliniClowns App, waarmee je onder andere kunt videobellen met de CliniClowns. We kregen de inloggegevens en zo kon Boaz vanuit het ziekenhuisbed zijn zinnen verzetten door op de tablet contact te leggen met de CliniClowns. Hij was live met ze aan het kletsen en grappen maken! Ik kan je vertellen; dat was een schot in de roos.”

Lees ook: Niet storen, we hebben de CliniClowns op bezoek…

Videobellen met de CliniClowns

De techniek van deze tijd is geweldig! Zo kunnen de CliniClowns veel vaker ingezet worden en zieke kinderen meenemen in een fantasiewereld om alle ellende te vergeten. Op deze manier kunnen zieke kinderen thuis ook een momentje videobellen met de CliniClowns en even opgevrolijkt worden. 

Hoe het met Boaz gaat? Na twee jaar behandelen is Boaz klaar met het traject en het gaat goed met hem. Hij blijft de komende jaren onder controle!

“We zijn de CliniClowns zo dankbaar dat ze dit doen. Het heeft ons traject een stuk dragelijker gemaakt!”

Onderstaande foto is gemaakt tijdens het CliniClowns college. Dit is een college waar je als gezin naar toe mag gaan en er een Wondere Wereld voor je opengaat onder begeleiding van de CliniClowns. Ik vind het fantastisch dat er niet alleen aandacht wordt besteedt aan het zieke kind maar ook aan het gezin wat daarachter staat. Ik weet uit ervaring wat voor een impact het kan hebben wanneer je als kind ernstig ziek bent. Het verandert je leven in één klap en het zal nooit meer hetzelfde zijn.  Ook het leven van de overige gezinsleden staat op zijn kop en als ouders is het hartverscheurend om te kiezen tussen je ‘zieke’ kind en je andere kinderen. Je kan simpelweg niet bij beiden tegelijk zijn en het is logisch dat het zieke kind je aandacht nodig heeft. Maar je hart breekt ook als je weet dat de andere gezinnen op dat moment het zonder vader / moeder moeten doen. Het is letterlijk ‘overleven’ voor een ieder.

Love2BeMama steunt de CliniClowns

Voor het tweede jaar op rij steun ik met Love2BeMama de CliniClowns. Ik vind dit zo’n goed doel! Het werk wat ze doen is fantastisch en onmisbaar voor zieke kinderen en het gezin. Ik zou jou willen oproepen om ze ook te steunen. Dat kan door een donatie te doen maar wat nog leuker is is om Kerstcadeautjes te shoppen in hun webshop. Met elke aankoop steun je de CliniClowns en krijg je er zelf wat leuks voor terug! De CliniClowns kunnen zo meer zieke kinderen én mensen met dementie bezoeken. Dat is toch fantastisch? 

Lees ook: De oplossing voor moeilijke situaties: WonderWater!

Ik heb een donatie gedaan door een aantal Doppers te kopen. Wat trouwens ook heel leuk is is dat je op hun website een Spreekbeurtpakket, posters en een actiepakket GRATIS kunt bestellen. Zeker de moeite waard om een kijkje te nemen.

Welk Kerstcadeau schaf jij aan in hun webshop? 

Dit is een gesponsorde blogpost.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 37 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 13, 12 en 9 jaar. Wij wonen sinds 1,5 jaar op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao. Op dit moment starten mijn man en ik een nieuw online bedrijf: Het Investeringsplan!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 10 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 10 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 10 maanden geleden
  • 4 minuten lezen