Waar ben je naar opzoek?

De biggest Facebook challenge ever, ga jij hem met mij aan?!

6 minuten lezen Femke
De biggest Facebook challenge ever, ga jij hem met mij aan?!

stoppen met roken challenge

Sinds de Ice Bucket Challenge vliegen de challenges je om de oren. Ik begrijp ze niet allemaal. Vaak zijn ze laagdrempelig en daarom aantrekkelijk om aan mee te doen. Sommigen hebben een nobel (goed) doel, andere zijn zo overbodig als het maar kan.
Deze challenge is er één voor de echte diehards! De ‘Begin met Stoppen’ challenge.
Als je deze challenge accepteert, gaan wij stoppen met roken!

Het spookt alweer een poosje door mijn hoofd. Als het mijn hoofd ooit al verlaten heeft. Vanaf dag één dat ik kenbaar maakte dat ik rook, voel ik mij er slecht over. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de reactie die ik van mijn vader kreeg: “Ben jij he-le-maal gek geworden?!” – Sorry pap….

Lees ook: Zwanger en roken? Moet je lekker doen!

Al drie keer gestopt

We weten het allemaal; roken is bad ass in de meest slechte vorm van het woord. Het is gewoon slecht, punt! Het is mij al vaker gelukt om te stoppen met roken. Gewoon omdat ik wílde stoppen of omdat we hadden besloten dat het tijd was voor gezinsuitbreiding.
Alle drie de keren dat ik gestopt ben ging dit van een leiendakje. Ja, er kwamen wat kilootjes bij maar op dat moment kon ik ze best gebruiken. Mager scharminkel dat ik was. Deze keer is het anders. Op de één of andere manier wil het mij maar niet lukken.
Ik weet dat ik het kan, dat heb ik in het verleden bewezen. En er zijn genoeg redenen om te stoppen. En die redenen heb jij vast ook. Ik zal je mijn redenen, die vast ook op jou van toepassing zijn, met je delen. Zie het als motivatie voor onze upcoming challenge, waar ik je zo meer over ga vertellen.

Reden 1: Gezondheid
Roken is slecht voor de gezondheid. Je longen, hart, bloedvaten en je conditie gaan langzamerhand allemaal naar z’n grootje. De longcapaciteit vermindert, wat betekent dat ze minder zuurstof op kunnen nemen. De rest van je lijf lijdt er dus ook onder. En laten we het vooral WEL even hebben over de vergrootte kans op allerlei soorten kanker. Ja, ja, ook mijn tante is dood gegaan aan kanker zonder ooit maar één peuk gerookt te hebben. Neemt niet weg dat een roker een grotere kans hier op heeft.

Reden 2: Goed voorbeeld
Ik wil absoluut niet dat mijn kind later gaat roken. Het is slecht voor hem. Maar waarom doet deze mama dan waar zij van zegt dat het slecht is?! Ook al ben ik een roker pur sang, ik wil niet dat mijn kind dit als ‘normaal’ ziet. Ik gun mijn zoon een lang, gezond en gelukkig leven. Roken past daar nu eenmaal niet bij.

Reden 3: Slecht voorbeeld
Kort maar krachtig? Ik heb het meest slechte voorbeeld gehad dat je je kunt voorstellen. Mijn moeder is op 61-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een longziekte. Mede (misschien wel hoofdzakelijk) veroorzaakt door het roken. Zonder verder in details te treden: de liefste vrouw van de hele wereld heeft geleden in hoofdletters. Wil ik dit voor mezelf? Absoluut niet! En dat moet jij ook niet willen, believe me!

Reden 4: Financiën
Het onderhouden van mijn verslaving kost geld, heel veel geld. Geld dat ik niet heb. Of beter uit kan geven aan andere dingen. Hoe dom en gek ben ik? Betalen om mezelf ziek te maken..

Reden 5: Van stoppen ga je niet dood, van roken wel
Tja, valt natuurlijk een beetje onder het kopje gezondheid. Het is meer een ding dat ik mezelf probeer te zeggen en misschien helpt het jou ook. Stoppen met roken is heel erg moeilijk. Het brengt ook angst met zich mee. Maar waarvoor ben ik nu eigenlijk bang? Ik zal heus niet doodgaan als ik stop met roken. Hoogstens krijg ik wat nare afkickverschijnselen maar doodgaan? Nee joh! Van roken daarentegen wel: check mijn slechte voorbeeld.

Reden 6: Rookstress
Ergens ben ik bang dat als ik stop met roken dat ik stress erger zal ervaren. Rokers denken dat ze met een sigaret de stress weg kunnen stomen. Misschien is dat zo, misschien niet. Zelf denk ik dat roken wel helpt in stressvolle periodes. Maar met het rookgedrag creëer ik toch ook wel een hele hoop stress. Telkens een moment vinden om een peuk te kunnen roken. Telkens op de klok kijken of het al kan/mag. Telkens uitrekenen of mijn pakje genoeg sigaretten heeft om de volgende ochtend te halen of het weekend door te komen. Bij het uit maken van mijn sigaret denk ik eigenlijk al weer aan de volgende. Het lijkt mij heerlijk om díe stress niet meer te hebben.

Reden 7: Tijd
Roken kost tijd. Als we er vanuit gaan dat elke sigaret 5 minuten in beslag neemt om opgerookt te worden én bedenken dat een roker gemiddeld 12 sigaretten op een dag rookt (jij misschien meer of minder) dan kost het je dus een uur per dag. Zonde van je tijd!

Reden 8: Hoppa!
Nu we door een aantal goede redenen om te stoppen met roken heen zijn, zal ik je meer vertellen over de ‘Begin met Stoppen’ challenge. Zelf denk ik dat ik meer slagingskans heb als ik mij tot bondgenoten kan wenden. Eens even lekker mopperen en tieren op alles wat niet lekker loopt tijdens het stoppen. En alle mijlpalen delen die ik bereikt heb.

Dit geldt misschien wel voor meer rokers. In de challenge kun je mede-rokers oproepen hetzelfde te doen als jij: het accepteren van de challenge. Dit kun je doen door bijvoorbeeld deze blog te delen op jouw tijdlijn. Ook kun je de mede-rokers in jouw lijst taggen onder het Facebookbericht op de pagina van Love2BeMama.com.
Op deze manier creëer jij bondgenoten die je kent (altijd fijn om met iemand te stoppen die je kent). De personen die zich via jou hebben gemeld, doen vervolgens hetzelfde waardoor zij voor zichzelf ook bekende bondgenoten creëren.
Als je de challenge geaccepteerd hebt download je de app ‘Breathe – Quit Smoking Lite’ (ik heb hem via de Play Store en daar is hij gratis).

Je kunt je hier aanmelden bij de community in de app. In de community kun je mij vinden onder de naam ‘Femke-L2BM’. Ik zal daar een bericht openen met de titel ‘Begin met Stoppen’. In dit bericht kunnen we met elkaar kletsen en alles met elkaar delen wat betreft het stoppen. We kunnen elkaar steunen en motiveren. In de community zullen jouw bekende bondgenoten zitten maar ook de onbekende  bondgenoten. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Of gedeelde smart is halve smart, het is maar net hoe je het bekijkt ;).

Op 1 april 2016 gaan we los! (Géén grapje)

Zo is er genoeg tijd voor iedereen om aan het idee van stoppen te wennen. Genoeg tijd om zoveel mogelijk mensen mee te laten doen aan de biggest challenge ooit. Genoeg tijd om die laatste slof weg te werken.

Zeg jij JA!  tegen de meest uitdagende challenge ever?! Ga jij met mij dit avontuur aan? Gaan wij beginnen met stoppen op 1 april 2016?! Yes! WIJ gaan dit doen! Wij zullen de wereld eens laten zien wat een échte challenge is en wat de kracht van social media ook kan zijn bij het verbeteren van jouw gezondheid.

De ‘Begin met Stoppen’ Challenge op een rij:

    • Accepteer de challenge.
    • Deel de blog of tag rokende mensen in het Facebookbericht.
    • Download de app ‘Breathe – Quit Smoking Lite’ (hij is sowieso gratis in Google Playstore).
    • Meld je aan bij community (het liefst met ‘–L2BM’ achter je naam zodat we elkaar kunnen herkennen van de challenge.
    • Rook je laatste sigaret op 31 maart 2016.
    • 1 april 2016 begin met stoppen.
Reacties
 • Marjolein zei

  Hi Femke,
  Ik doe graag met je mee 1 april! Jouw blog is zo herkenbaar, had ‘m zelf kunnen schrijven… (Al ben ik wel wat meer dan 3x een pging gedaan ) Hopelijk lukt het nu, met hulp van bondgenoten. Één probleempje, ik lan de app niet vinden! Niet in de playstore en ook niet in de Apple store… Kun je ook laten zien hoe de app eruit ziet?

  Hoor graag van je (voor 1 april )

  Groetjes,
  Marjolein

 • Goed bezig! Ik weet niet hoe het moet voelen(niet roker)! maar wens je sterkte met stoppen! Je kunt het!

  • Femke zei

   Dank je wel mama van Dijk! Zou willen dat ik er nooit aan begonnen was. Zou het een stuk makkelijker maken. 😉

 • Dayenne zei

  Heel veel succes! Zet hem op!
  Ik ben op dit moment bijna 1,5 jaar niet-roker. Pittig maar het helemaal waard. Liefs!!

  • Femke zei

   Dank je wel Dayenne! We gaan er voor. Maar, kunnen je motivatie vast nog we gebruiken. Hihi! Super dat je al zo lang gestopt bent. X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 3 weken geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 3 weken geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 1 maand geleden
 • 7 minuten lezen