Waar ben je naar opzoek?

Eenzaamheid onder moeders

2 minuten lezen tilda Tilda Timmers
Eenzaamheid onder moeders

eenzaamheid moeders

Als je net moeder bent geworden, kan je leven er ineens heel anders uitzien. Was je vroeger de kittige kroegtijger die elke week tot laat in de kroonluchters hing, nu zit je met dubbele zoogcompressen op de bank, je tepelkloven in te smeren. Het contrast kan niet groter zijn, denk ik.

Geen klankbord

De eerste periode na de zwangerschap is er een vol ups en downs. Het ene moment wordt je verzwolgen door de liefde die je voelt voor je kleine wurm. Het andere moment, jank je de ogen uit je hoofd omdat je je totaal niet meer jezelf voelt. Heel vermoeiend en het voelt alsof niemand je echt begrijpt. Daar begint het gevoel van eenzaamheid meestal al. Als je daar bij optelt, dan steeds meer vrouwen op latere leeftijd pas voor kinderen kiezen. Dus veel (jonge) moeders weinig klankborden hebben om even lekker tegen aan te praten. Vroeger deden vrouwen dat dan bij hun moeders, maar die hebben tegenwoordig ook allemaal een baan en een druk leven. Kortom: het gevoel van eenzaamheid wordt van alle kanten gevoed.

Eenzaamheid

Heel erg zonde eigenlijk, als je het mij vraagt. Want juist het delen met andere moeders kan zo helend en fijn zijn. Je kan even lekker spuien bij die vriendin wiens leven ook alleen maar bestaat uit poepluiers, geen slaap en een allesverzengende bezorgdheid of je het allemaal wel goed doet. Zij ervaart die eenzaamheid ook, net als jij. Maar ook de fijne, mooie momenten wil je delen. Tot in den treure. En eerlijk is eerlijk, je kinderloze vriendinnen zijn daar op een gegeven moment toch echt wel over uitgepraat. Dus zij haken af, na foto of koddige anekdote nummer driehonderdvijftig. Wat ook te begrijpen is, want om het moederschap volledig te kunnen begrijpen, moet je het zelf echt ervaren.

Eenzaamheid onder moeders is daarom een groter probleem aan het worden en met name onder de jongere moeders onder ons. Die hebben een enorme behoefte om van zich af te praten en te zeggen wat ze op hun hart hebben. De mooie, maar ook de minder fijne emoties en gedachten die ze ervaren. Maar ze kunnen vaak bij één vriendin of bij tijd en wijle hun moeders terecht. En dat is niet genoeg voor deze moeders.

Moeders onder elkaar

Dat is waarom ik de groepsbijeenkomsten ben gestart bij Frou Frou Coaching. Om de eenzaamheid onder moeders te doorbreken. Daar kunnen alle moeders terecht voor het delen van hun anekdotes, emoties en vragen. Of je nu één kleintje hebt of een groot gezin. Of je nu geen roze wolk ervaart of gewoonweg even je hart wil luchten. Bij ons kan elke mama terecht!

In een oprechte, authentieke en veilige omgeving kan je hier vertellen hoe je het moederschap nu echt ervaart. Zonder veroordeeld te worden, kan je je verhaal kwijt. Ik begeleid jullie en zorg ervoor dat je niet langer die eenzaamheid voelt. Want als ik eerlijk ben, vond ik dat eenzame gevoel één van de ergste dingen aan het kersverse moederschap. Dus, schroom niet en meld je aan voor de groepsbijeenkomsten.

Ik hoop je snel een keer in het echt te mogen ontmoeten!

Tilda Timmers

Tilda Timmer is therapeut en ervaringsdeskundige voor moeders en vaders zonder roze wolk. Ze heeft twee boeken geschreven: ‘Toen kreeg ik weer lucht’ & ‘This Is Post Partum’.

Reacties
  • Supergoed initiatief! Veel moeders denken dat zij de enige zijn die zich eenzaam voelt. Daardoor ben je best geneigd te denken dat je een depressie hebt, of een mislukte moeder. Niets is minder waar. Het is pure eenzaamheid en het is goed erover te praten. Maar laat het niet bij praten, je moet er echt wat aan doen.
    Lees eventueel meer over eenzaamheid op Eenzaamheid Informatie Centrum. Weten dat je aan de bak moet om iets aan die eenzaamheid te doen is stap één!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 2 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen