Waar ben je naar opzoek?

Ben je als vader vaak lang weg voor je werk? 6 tips om als gezin op één lijn te blijven

4 minuten lezen Dennis Hens
Ben je als vader vaak lang weg voor je werk? 6 tips om als gezin op één lijn te blijven

papa gaat op reis

In november deed de kans zich voor om een aantal weken naar Canada af te reizen. Mijn vrouw is op dat moment echter hoogzwanger (30 weken) en onze dochter is twee jaar. Overdag, ‘s avonds en ‘s nachts is er dus genoeg om voor te zorgen en dat is al een hele opgave met z’n tweeën. Als ik weg zou gaan, zou het dus betekenen dat Shirley drie weken alleen thuis zou zijn met de kleine. Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat dit voor 95% een trip vol avontuur is, dus enig schaamtegevoel is mij niet vreemd nadat we gezamenlijk overleggen of ik op reis kan. Shirley heeft het gevoel dat ze het aankan en dus voel ik mij gezegend met mijn vrouw die het mij gunt. Langs deze weg nogmaals bedankt, schat! Zouden jullie je man dit gunnen?

Papa gaat een tijdje weg!

Al snel komt de trip dichterbij en besef ik dat er meerdere mannen in mijn positie komen. Wellicht niet voor plezier of avontuur, maar zeker voor werk. Piloten, offshore medewerkers, militairen, internationale verkopers en ondernemers zijn allen beroepen waarvoor mannen hun gezinnen tijdelijk moeten verlaten om te zorgen dat er brood op de plank komt. Hoe zorg je er dan voor dat pappa bij het gezin betrokken blijft? Of hoe krijgt de partner die achterblijft niet het gevoel er alleen voor te staan?

1. Plan de communicatie

Ik ben me gaan verdiepen in de beste manieren om op afstand met elkaar te communiceren. Mobiele applicaties als Skype en natuurlijk what’s app maken het makkelijk. Isa kon mij zien en ik haar. Via what’s app konden we simpel korte berichten bij elkaar inspreken. Zo krijg je het gevoel dat je toch even “thuis bent”. Alternatieven applicaties zijn Viber, Snapchat en Tox. Hou rekening met de tijdzones en plan samen met je partner de momenten dat jij als vader contact hebt met het gehele gezin.

2. Gepersonaliseerd aandenken

Voor vertrek is er ook een hoop mogelijk. Met voicerecorders kun je je favoriete verhaal van de klein opnemen, zodat papa toch nog voorleest, ook al ben ik zelf niet fysiek aanwezig. Misschien wil je dat je kind iets van je leert als je wegbent? Dan kun je je bericht ook opnemen met de videocamera. Voor de innovatoren onder ons: Ja, dat kan ook met je mobiele telefoon. Stuur deze naar je partner en plan samen in wanneer je welk fragment aan de kleine laat zien.

3 Organiseer hulp

Als je partner vertrekt, kun je van tevoren hulp vragen. Zo organiseerde ik dat mijn vader en zijn vriendin op vrijdag klaar stonden voor Isa. Een dag die ik normaliter met haar invul. Tevens waren mijn moeder, schoonmoeder en vrienden zo vriendelijk om af en toe te koken voor Shirley en Isa. En ja, daar ben ik jullie erg dankbaar voor! Het geeft tevens een goed gevoel om je gevoelens met hen te delen, bijvoorbeeld als degene die achterblijft zijn/haar partner erg mist.

4. Hanteer het normale schema

Het is verleidelijk om een ander schema te hanteren als je partner weg is. Je kan moe zijn of er even doorheen zitten, maar hanteer je gewoonlijke schema en plan ook leuke dingen in. Ik vond het fantastisch om te zien dat Shirley op haar vrije dagen is gaan zwemmen met Isa. Tevens is Isa met d’r vriendinnetje Sofie en een vriendin van ons voor het eerst naar de bioscoop geweest. Als ik haar daarna spreek via Skype dan krijg je toch een beetje heimwee 🙂 . Het stemt je echter tevreden dat je weet dat zij het naar d’r zin heeft. Daar is toch niets mis mee?

5. Vergeet elkaar niet als ouders

Door de drukte thuis en de drukte van degene die overzees is, kun je vervallen in het feit beiden zich in het gesprek focussen op de kinderen. Maar focus ook vooral op elkaar. Isa kreeg de griep en na een aantal dagen moest mijn vrouw haar emoties even kwijt. Hou daar rekening mee en neem er de tijd voor. Heb ook aandacht voor elkaar. Vooral de dagen dat ik niet actief bezig was, miste ik ze enorm. Spreek dat uit, zodat zowel je vrouw als je kind(eren) weten dat je hen mist, ook al doe je wellicht hetgeen dat je het liefste doet. Want laten we eerlijk zijn: Niemand laat graag zijn / haar gezin alleen achter.

6. Plannen is belangrijk

Neem voor vertrek de tijd om de kleine uit te leggen wat je gaat doen en waar je naar toegaat. Neem met je partner vooral de planning van de komende tijd door om te kijken of ze nog wat nodig heeft. Ook van een afstand kun je tamelijk  wat voor je gezin betekenen. Denk aan de financiën en/of administratie. Met internet bankieren en e-mail kun je tegenwoordig ook deze taak van een afstand doen.

En vergeet niet…

Toch gaat er voor elkaar niets boven het moment dat je elkaar weerziet. In mijn situatie wilde ik graag dat Isa zou opknappen van haar griepvirus. Ik maakte me daar zorgen over. Met haar lekkere bleke gezichtje kwam ze me van Schiphol halen en toen ze me zag, begon ze te rennen. Alhoewel ik een onvergetelijke tijd heb gehad met mijn familie in Canada gaat er niets boven het gevoel als je elkaar als gezin weer in de armen sluit. Afsluitend kan ik melden dat het natuurlijk erg leuk is als je het thuisfront overlaadt met giften en cadeaus of is dit een open deur?

Ik ben erg benieuwd naar jullie persoonlijk ervaringen met alleen zijn of op reis gaan (voor werk of andere zaken), dus deel ze.

Als laatste wil ik mijn vrouw Shirley laten weten hoe enorm dankbaar ik ben dat ze mij dit avontuur heeft gegund en ik wil dat ze weet dat ik haar een fantastische vrouw en moeder vind.

Reacties
  • W. zei

    Hi, mijn vriend reist al sinds we nog geen kinderen hebben. Hij is meerdere keren per jaar van 1 tot 3 werken weg. De kinderen missen hem soms naar zijn het ook gewend. Wij kiezen juist alleen voor app contact een heel soms bellen omdat de kinderen van slag raken door facetimen of skypen. Daarna zit ik dan vaak een hele tijd met verdrietige kinderen. Het werkt t best om gewoon idd de structuur van alledag aan te houden. Leuk is anders maar ik ben gewoon die moeder die t zo’n 8 a 12 weken per jaar even alleen doet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 2 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen