Waar ben je naar opzoek?

Een bammetje thuis, of op school?

1 minuut lezen Jeanine van Brummen
Een bammetje thuis, of op school?

Op welke tijden gaat jouw kind naar school? Zet je hem of haar nog af tussen half negen en kwart voor negen? Eten jullie om twaalf uur nog lekker thuis een broodje? En sta je dan rond drie uur weer op het schoolplein? De kans is groot dat het antwoord nee is. Steeds meer basisscholen zien namelijk af van de traditionele lestijden.

Dat blijkt uit het Duo Onderwijsonderzoek, dat vierhonderd basisschooldirecteuren vroeg naar de schooltijden. Sinds 2006 mogen basisscholen zelf hun schooltijden bepalen. Veel scholen zijn overgestapt naar het continurooster. Daarbij is de lunchpauze ingekort, waardoor alle kinderen op school eten en eerder naar huis gaan. Ook het rooster waarbij de kinderen elke dag even lang naar school gaan, dus niet op woensdag- en vrijdagmiddag eerder naar huis, is in trek. Ongeveer de helft van de scholen houdt nog het traditionele rooster aan.

Lees ook: Ik wil geen ‘hulpouder’ zijn op school!

Steeds minder kinderen komen tussen de middag dus thuis voor een boterhammetje. Veel scholen kiezen hiervoor, omdat de tussenschoolse opvang onder druk kwam te staan. Steeds meer kinderen blijven over, omdat hun ouders werken, en steeds minder ouders kunnen of willen overblijfouder worden.

De nieuwe roosters vallen in de smaak, volgens de schooldirecteuren. Want ondanks dat de pauze ’s middags korter is, wat toch ook voor leraren een dingetje is, werken kinderen de rest van de dag beter, omdat ze geconcentreerder zijn. Maar niet alle ouders zijn tevreden. Leuk, als de kinderen niet meer naar de tussenschoolse opvang hoeven, maar ze zijn ook eerder vrij. Ouders die hele dagen werken zijn dan dus meer kwijt aan de naschoolse opvang.

Welk rooster houdt de school van jouw kind(eren) aan?

Bron: de Volkskrant

Bron beeld: Flickr

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 1 maand geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 1 maand geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen