Waar ben je naar opzoek?

Babynaam Donald daalt en Ivanka stijgt in populariteit

2 minuten lezen Marian Alons
Babynaam Donald daalt en Ivanka stijgt in populariteit

Het is bekend dat namen van bekende personen invloed hebben op de populariteit van babynamen. Zo is het succes van de populaire unisex naam Max, waarschijnlijk te danken aan de jonge F1-coureur Max Verstappen. Een controversieel persoon kan juist zorgen voor een daling in de trend van babynamen. Ik noem een Donald Trump.

Sowieso heeft de naam van een president invloed op de populariteit van babynamen op dat moment. Daarover lees je hieronder meer. Nu zijn er natuurlijk ook voorstanders van de opvattingen van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump. Tijdens de verkiezingsperiode gebeurde er wel een ‘dingetje’, waardoor Amerikaanse ouders wellicht de naam Donald van tafel gooiden. Bij een rally in Virginia stuurde hij een moeder met een huilende baby de zaal uit.

Lees ook: Populairste babynamen eerste kwartaal 2017

Daarnaast is Donald eigenlijk ook niet echt meer een hippe naam, hij wordt een beetje ouderwets. De afgelopen twintig jaar daalde naam al in populariteit in Amerika. In 2015 werden er 690 Donald’s geboren, een jaartje later waren dat er 621.

Presidentsnamen

Ook naar de namen van de voorgaande presidenten is onderzoek gedaan. Nu is de naam Barack (Obama) niet echt een veelvoorkomende naam, maar zag het wel een stijging ten tijde van zijn presidentschap. In 2007 werden er 5 baby’s geboren die de naam Barack kregen. Een jaar later, in 2008, was dat opeens 10x zoveel, 52, baby’s geboren met de naam Barack. En toen hij aantrad in 2009 gingen 69 nieuwgeboren baby’s naar de naam Barack luisteren. Daarna nam het wel weer af.

Lees ook: 20 bijzondere babynamen geïnspireerd door Disney

Dat presidenten belangrijk zijn voor de naamvorming, bleek jaren geleden al. Wat zeg ik, eeuwen geleden. Toen George Washington president werd, dat is in 1789, werden er maar liefst 355% meer baby’s met de naam George geboren, dan daarvoor. Later regeerde Nixon het land en toen was die trend niet zo heftig. Volgens de onderzoeker komt dit waarschijnlijk doordat de ouders dan een associatie met zijn bewindsperiode hebben.

Melania en Ivanka

Even terug naar Donald Trump. Zijn eigen naam doet hiet niet zo goed, maar die van zijn vrouw en dochter wel. De naam Melania, vrouw van, werd in 2015 90 keer gegeven en in 2016 131 keer. De voornaam van dochter Ivanka maakt een nog grotere stijging door: in 2015 kregen 37 baby’s die naam, een jaar later 111 baby’s!

Hoe is dat eigenlijk in Nederland? Worden er de afgelopen jaren bijvoorbeeld meer Mark (Rutte), Jesse (Klaver), Emile (Roemer) of Geert (Wilders) geboren? Heb jij (per ongeluk) een politieke vernoeming gedaan?

Bronnen: The Social Security Administration, TIME  – Bron hoofdafbeelding: Flickr
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Gratis uitjes in Nederland

Gratis uitjes Friesland

  • 1 dag geleden
  • 6 minuten lezen
Gratis uitjes in Nederland

20 gratis uitjes meivakantie 2024

  • 1 dag geleden
  • 15 minuten lezen
Even weg met de kinderen

Zeewolde Hans en Grietje: Ontdek de magie!

  • 1 dag geleden
  • 4 minuten lezen