Waar ben je naar opzoek?

Hèt antwoord: is een verhaal voorlezen beter dan filmpje op tablet?

1 minuut lezen Jeanine van Brummen
Hèt antwoord: is een verhaal voorlezen beter dan filmpje op tablet?

Intuïtief zeg je op deze vraag misschien: voorlezen. Omdat een kind dan zijn eigen fantasie moet gebruiken om er beelden bij te zien, omdat hij niet wordt afgeleid door beeld, of om welke reden je dat ook denkt. Wetenschappers hebben uitgezocht of het verschil uitmaakt.

Het antwoord: Nee. Voor een kind maakt het niet uit of hij het verhaal krijgt voorgelezen, of via een filmpje vanaf bijvoorbeeld een tablet ziet. Beide vormen zijn goed voor het inlevingsvermogen en de woordenschat van kinderen.

Lees ook: Jouw kind zit in de generatie Linksters

Er werd ook veel gedacht dat een filmpje beter zou zijn, omdat de geluiden en beelden meer context zouden bieden. Maar de vorm van het verhaal blijkt niet uit te maken, de inhoud is voor kinderen veel belangrijker.

Hier kwamen de onderzoekers achter door 38 kinderen tussen de drie en de vier jaar oud te laten luisteren naar vier verschillende verhalen. Twee verhalen werd voorgelezen door een volwassenen, twee werden via een tablet getoond. De kinderen hadden meer moeite met de inhoud van het verhaal, dan met de vorm waarin het kwam.

Bron: Nu.nl

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Gratis uitjes in Nederland

Gratis uitjes Friesland

  • 1 dag geleden
  • 6 minuten lezen
Gratis uitjes in Nederland

20 gratis uitjes meivakantie 2024

  • 1 dag geleden
  • 15 minuten lezen
Even weg met de kinderen

Zeewolde Hans en Grietje: Ontdek de magie!

  • 1 dag geleden
  • 4 minuten lezen