Waar ben je naar opzoek?

Amsterdam wil een kraamenclave

1 minuut lezen Jeanine van Brummen
Amsterdam wil een kraamenclave

Je staat op het punt te bevallen en moet naar het ziekenhuis. Een ziekenhuis in een andere gemeente dan waar je woont, omdat daar geen ziekenhuis is of omdat het vol zit. Je kindje wordt geboren en in zijn paspoort komt de gemeente te staan waar het ziekenhuis staat. Voor veel mensen is dat toch wel een dingetje. 

Natuurlijk is het belangrijkste dat je kindje gezond en wel ter wereld komt op een plek waar je de beste zorg kan krijgen. Daarna ga je naar huis, de plek waar je kind waarschijnlijk het grootste gedeelte van zijn jeugd door zal brengen. Maar die plek staat niet in het paspoort. Is dat erg?

Een stukje Amsterdam

Voor sommige moeders wel. Moeders uit Amsterdam moeten voor hun bevalling vaak uitwijken naar een ziekenhuis in Amstelveen, omdat het ziekenhuis in Amsterdam geen bedden meer overheeft. De kinderen krijgen dus Amstelveen in hun paspoort, terwijl het eigenlijk Amsterdammers zijn. Dat klinkt toch anders.

Lees ook: Geboorte aangifte: formeel wordt emotioneel

De gemeente Amsterdam wil deze moeders tegemoet komen. De wethouder van Amsterdam gaat in gesprek met de buurgemeenten met een plan. Hij wil in de ziekenhuizen verloskamers aanwijzen die dan ‘stukjes Amsterdam’ worden. De baby’s die in die kamer geboren worden, worden in Amsterdam geboren en krijgen dus Amsterdam in hun paspoort.

Niet de enige

En Amsterdam is niet de enige gemeente met dit plan! Valkenswaard wil ook een eigen ‘kraamenclave’ in Veldhoven, waar veel vrouwen bevallen. Daar zijn ze zelfs bang dat mensen die geboren zijn in Valkenswaard een uitstervend ras zijn.

Lees ook: Gesjoemel met donorzaad

Het idee is ook niet nieuw. Op Terschelling kwamen ze al in 2011 met dit idee. Terschelling heeft geen ziekenhuis dus wilden ze graag een eigen verloskamer in Leeuwarden. Dat idee leidde toen tot een hevige juridische discussie, dus verbood het kabinet het. Of de kraamkamers van Amsterdam er komen is dus nog maar de vraag…

Heeft jouw kind een andere plaatsnaam in zijn of haar paspoort? Wat vind jij daarvan? Deel je mening in de comments!

Bron: RTL Nieuws

Bron beeld: Flickr

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 1 maand geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 1 maand geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen