Waar ben je naar opzoek?

5 redenen waarom grootouders belangrijk zijn

1 minuut lezen linda-bosscher Linda Bosscher
5 redenen waarom grootouders belangrijk zijn

Veel grootouders zijn er altijd voor hun kleinkinderen. Zo vaak dat de ouders soms vergeten hoeveel opa’s en oma’s betekenen voor hun kleinkinderen. En ja, grootouders kunnen zich bemoeien met de opvoeding, de kinderen verwennen en soms gewoon een beetje doorslaan, maar toch ze zijn er wel voor de kinderen én voor jou.

Vandaag zetten wij daarom de grootouders in het zonnetje. Hier zijn enkele redenen waarom grootouders zo belangrijk zijn voor hun kleinkinderen, jouw kinderen.

1. Positief sociaal effect

Grootouders hebben een positief sociaal effect op je kind(eren). Voor de sociale ontwikkeling van kinderen is het belangrijk dat ze met diverse groepen mensen omgaan. Als je kinderen bij hun opa en oma op bezoek zijn, komen ze in een andere omgeving terecht. Ze leren andere mensen kennen, andere plekken en andere kinderen. Zo ontwikkelen ze sociale vaardigheden.

2. Hoe waren papa en mama als kind

Opa en oma kunnen jou en je kinderen vertellen hoe jij als kleine dreumes en puber was. Dat kan bijna niemand zo goed als jouw ouders. Kinderen vinden het leuk om te horen hoe jij was toen jij hun leeftijd had. Haal die fotoboeken maar uit de kast!

3. Vertrouwd baken

Wanneer het even niet zo lekker gaat thuis, om wat voor reden dan ook – echtscheiding, ziekte – kunnen de kinderen altijd terecht bij opa en oma. Ze zijn een rustpunt en kunnen een veilige plek zijn voor je kinderen. Grootouders hebben vaak ook wat meer tijd en geduld met de kinderen, er is meer ruimte om te spelen en gek te doen. Van opa en oma mag bijna alles.

4. Een en al gezelligheid

Bij opa en oma staat het samen gezellig hebben voorop. Ze koken een favoriete maaltijd, doen vaak wat de kinderen leuk vinden en schoolprestaties of een ruzie met een vriend of vriendinnetje spelen geen rol. Zolang de kinderen het maar goed hebben. Dat geeft een gevoel van warmte en geborgenheid.

5. Altijd enthousiaste toeschouwers

Opa’s en oma’s willen geen enkele balletvoorstelling, musicalvoorstelling op school, belangrijke voetbalwedstrijd of het afzwemmen voor zwemdiploma A, B of C missen. De belangstelling en aanmoediging werken motiverend voor kinderen en geven hen zelfvertrouwen.

Bron beeld: Pixabay – Dit is een gastblog van de website Opanoma.nl.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 11 jaar. Wij wonen sinds 2021 op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap, tips en informatie en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao en hoe wij een zoveel mogelijk vrij leven als gezin nastreven.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen