Waar ben je naar opzoek?

Wat als Vaderdag geen feest is?

2 minuten lezen tilda Tilda Timmers
Wat als Vaderdag geen feest is?

vaderdag is niet voor iedereen feestElk jaar wordt naast Moederdag, ook Vaderdag weer met een hoop tam tam aangekondigd. Het gaat veel al gepaard met mooie cadeau ideeën van de Hema voor een gezellige mok of Ipad-hoes en legio parfum advertenties overal. Er wordt op scholen en kinderdagverblijven geknutseld alsof het een lieve lust is. Ieder jaar worden er weer prachtige pennenbakken en tekeningen geproduceerd. Allemaal super schattig en ook ik, smelt van de knutselwerken die ons dochtertje fabriceert.

Geen papa!

Maar wat als er geen vaderfiguur in beeld is? Wat als je bijvoorbeeld als alleenstaande moeder, je gezin alleen moet runnen? Wat als je eigen vader niet meer leeft en je kind geen opa meer heeft? Of als je partner je bedrogen heeft en je niet meer on speaking terms bent met de vader van je kinderen? Of als je als weduwe achter bent gebleven, omdat je man overleden is? Wat als je vader bent en aan de andere kant van de wereld woont en je kindjes eigenlijk alleen op Skype ziet in plaats van in het echt? Of als je papa bent en je kindje recent is overleden? Of wat dacht je van vaders die hun kinderen niet mogen zien, omdat hun moeder dat niet goed vindt of omdat ze verwikkeld zijn in een voogdijstrijd.

Er zijn talloze voorbeelden te noemen, het resultaat is hetzelfde: Vaderdag is voor sommige ouders geen feestje en dat mag ook gezegd worden.

Een hart onder de riem

Natuurlijk zijn er ook vaders en gezinnen die Vaderdag fantastisch vinden en deze dag met veel liefde en enthousiasme omarmen. Dat gun ik jullie allemaal enorm. Maar ik wilde ook even stil staan bij de gezinnen waar Vaderdag geen pretje. Waar Vaderdag dit jaar geen blije dag is en jullie een hart onder de riem steken.

Het is geen kwestie van een bepaalde dag prikken en daar dan van alles aan ophangen, denk ik. Hetzelfde geldt mijns inziens voor Valentijnsdag. Je kan je liefde op elk moment van het jaar tonen. Dat hoeft niet op een bepaalde dag, mijns inziens. Dus mocht je je alleen voelen op Vaderdag, zowel als mama, als papa zijnde: bedenk dan dat het eigenlijk elke dag van het jaar Vaderdag (en dus ook Moederdag is). Dat je elke dag van het jaar de liefde voor elkaar kunt vieren. Dat dat echt niet alleen vandaag hoeft. Sterker nog: ik zou het aanmoedigen het vooral elke dag te benadrukken en te delen!

Ik hoop vooral dat de mama’s die het alleen moeten redden, ook een leuke dag hebben en dat de vaders die geen extra knuffel of een tekeningen mogen ontvangen, omdat ze hun kinderen niet mogen of kunnen zien die dag, wat kunnen met mijn tips.

 • Zoek afleiding, ga niet thuis zitten sippen.
 • Vermijd sociale media en ga jezelf niet vergelijken met alle andere gezinnen of andere vaders
 • Vraag begrip aan je omgeving, bijvoorbeeld geen overdreven foto’s van ontvangen cadeaus.  Liefdevolle appjes mogen natuurlijk altijd
 • Accepteer je gedachten en emoties en stop met jezelf er tegen te verzetten
 • Laat negatieve gedachten weer gaan, je hoeft er niks mee te doen. Het is er al, dus laat het er zijn

Ik wens alle vaders uiteraard een hele fijne Vaderdag toe en de papa’s die vandaag even wat minder lekker in hun vel zitten: hou vol! Ook deze dag gaat weer voorbij en morgen is het weer gewoon Manic Monday.

Tilda Timmers

Tilda Timmer is therapeut en ervaringsdeskundige voor moeders en vaders zonder roze wolk. Ze heeft twee boeken geschreven: ‘Toen kreeg ik weer lucht’ & ‘This Is Post Partum’.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Nieuwsflits

Er is niets ‘gewoons’ aan het programma Gewoon Bloot

 • 2 uur geleden
 • 3 minuten lezen
Bevalling & Kraamtijd

Kraamtijd in coronatijd: Lockdown zonder roze wolk

 • 3 uur geleden
 • 2 minuten lezen
Blogs over boeken, films en series

Redenen waarom je vandaag nog moet beginnen met de serie Bridgerton kijken

 • 3 dagen geleden
 • 4 minuten lezen