Waar ben je naar opzoek?

Alleen nog bellen met je fietsbel

1 minuut lezen Jeanine van Brummen
Alleen nog bellen met je fietsbel

Doe jij het weleens? Op je telefoon kijken terwijl je aan het fietsen bent? Even appen dat je eraan komt, even Facebook checken, of even je moeder bellen? Binnenkort is dat verboden. Minister Schultz van Infrastructuur wil namelijk een verbod op het gebruik van smartphone op de fiets.

Daarmee is de minister compleet van gedachten veranderd. Vorig jaar schreef ze namelijk nog dat bellen en sms’en op de fiets niet verboden zou worden. Ze hoopte dat met de juiste voorlichting voornamelijk jongeren de boodschap zouden snappen. Een verbod zou daarnaast moeilijk te controleren zijn.

Lees ook: Ik ben een moeder en verslaafd aan mijn smartphone 

Dat er maatregelen nodig zijn is wel duidelijk. In 2014 zocht het ministerie uit dat er bij 18% van de fietsongelukken met jongeren een smartphone in het spel was. En eigenlijk weten we allemaal zelf ook wel dat het niet slim is om op een scherm te kijken terwijl je aan het fietsen bent. Maar ja, die verleiding. Dat piepje, dat lampje, die trillende jaszak.

Misschien vind je een verbod wel wat ver gaan, maar het komt niet zomaar uit de lucht vallen. Er zijn al campagnes geweest die het smartphone gebruik op de fiets, vooral onder jongeren, zou moeten verminderen. Ook bestaan er verschillende apps die ervoor zorgen dat je je telefoon met rust laat op de fiets (of de telefoon jou). Die blijken dus niet of nauwelijks te werken.

Jongeren blijken dus vaak met hun smartphone in de hand te fietsen. Niet zo gek ook, als je bedenkt dat veel van hen zo’n beetje vergroeid zijn met hun telefoon. Dit roept ook de vraag op: op welke leeftijd mag je kind een smartphone? Natuurlijk heeft het voordelen, je kind is altijd bereikbaar, maar er schuilen dus ook grote gevaren in. Wat is bij jou de afweging om je kind een smartphone te geven, of juist niet?

Bron: Nu.nl

Bron beeld: Flickr

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Nieuwsflits

Sinterklaas speelgoed wordt duurder: tot 75%

  • 8 uur geleden
  • 2 minuten lezen
Blogs over kinderen en school

Zomerkamp groep 8: Hoe bereid je jouw kind voor op schoolkamp?

  • 10 uur geleden
  • 2 minuten lezen
Blogs over opvoeding en ontwikkeling

Het brein van een kind: zo werkt het kinderbrein!

  • 3 dagen geleden
  • 2 minuten lezen