Waar ben je naar opzoek?

Het geheim achter de seksistische selfie

2 minuten lezen Marian Alons
Het geheim achter de seksistische selfie

Volgens de Amerikaanse journaliste Nancy Jo Sales ‘verkopen’ meisjes zich online, om zo aandacht te krijgen van jongens. Achter het zwoel kijkende meisje op Instagram, met een net iets te diepe inkijk bij haar hemdje in, zit een onzeker tienermeisje die verplicht is aan zichzelf om likes en reacties te scoren.

Journaliste Sales sprak met meer dan 200 meisjes tussen de 13 en 19 jaar over hun sociale media. In een periode van 2,5 jaar toerde ze door 10 staten van Amerika. Uit haar uitkomsten bleek dat tienermeisjes te dealen hebben met seksisme en pesterijen.

In 2007 kwam de technische wereld in een stroomversnelling door de komst van smartphones, drie jaar later werd sociale media een wereldwijn fenomeen. Het hele sociale media gebeuren is vrij nieuw, tot voor kort wisten we nog niet goed hoe krachtig media als Facebook en Instagram zijn. Er duiken steeds vaker berichten op over onzekere meisjes die zelfmoord plegen, nadat ze online gepest zijn en/of aangerand. De daders van dit alles plaatsten vaak zonder blikken of blozen de beelden online van de ‘avonturen’. Meisjes zijn de slachtoffers en de jongens worden zelden opgespoord.

“Als je me geen naaktfoto’s stuurt, dan verspreid ik gezichtsloze naaktfoto’s en zeg ik dat jij het bent.”

Volgens Sales zien meisjes de gevaren niet altijd. Als een jongen aan een 13-jarig meisje om naaktfoto’s vraagt, of soms beveelt, dan denkt zij: ‘ Wow, hij vindt me aantrekkelijk!’. Op een bikinifoto worden honderden likes gegeven, terwijl op een gewonnen wiskundeprijs een halve kip en een paardenkop reageren. Tieners weten exact hoeveel volgers ze hebben en hoeveel likes ze scoren en wat ze moeten doen om dat aantal omhoog te krijgen. Meisjes leren op die manier dat ze zich moeten presenteren om aandacht te krijgen. Als lustobject wordt je interessant gevonden, hierdoor voelen veel meisjes zich onder druk gezet.

Sociale media staan er ook vol mee: Modellen en actrices die in lingerie of naakt poseren voor de camera. Kim Kardashian is zo bekend geworden! Tienermeisjes denken dat zij ook aan die standaarden moeten voldoen en poseren op zo’n manier dat je niet om hun decolleté heen kunt. Ze beschouwen zich als merk en willen steeds beter worden. Dat is toch ongezond?

 

Selfish in Mexico

Een foto die is geplaatst door Kim Kardashian West (@kimkardashian) op

De eerder genoemde Kim Kardashian is beroemd geworden door haar naaktfoto’s en haar nogal aanwezige achterwerk. Als zij op die manier geroemd wordt, dan kunnen tienermeisjes dat toch ook? En dat willen ze dus ook. Meisjes willen beroemd zijn en hoe maakt dan niet uit. Je hoeft niet meer super getalenteerd te zijn bekendheid te verwerven. Duizenden volgers op Instagram is voldoende!

Lees ook: Model plaatst foto borstvoedingsfoto op Instagram

Journaliste Sales vindt dat ouders goed op het sociale-media-gedrag van hun kinderen moeten letten. Het is lastig op te speuren, omdat de meisjes zich er vaak voor schamen en worden gedwongen door jongens om foto’s te sturen. “Als je me geen naaktfoto’s stuurt, dan verspreid ik gezichtsloze naaktfoto’s en zeg ik dat jij het bent.” Dat is ontzettend intimiderend! Meisjes durven er volgens met niemand over te praten en zitten gevangen in een val.

“Ik hoop dat het over tien jaar totaal anders zal zijn. Het kan simpelweg ook niet veel langer zo doorgaan”, aldus Sales. Het is een denderende trein, zonder rem.

Praat jij met met jouw tienerdochter over sociale media? Weet je wat er gebeurt als ze alleen op haar kamer zit met haar laptop of smartphone?

Lees hier het (betaalde) artikel op Blendle.

Bron afbeelding: Pixabay

 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Gratis uitjes in Nederland

Gratis uitjes Friesland

  • 1 dag geleden
  • 6 minuten lezen
Gratis uitjes in Nederland

20 gratis uitjes meivakantie 2024

  • 1 dag geleden
  • 15 minuten lezen
Even weg met de kinderen

Zeewolde Hans en Grietje: Ontdek de magie!

  • 1 dag geleden
  • 4 minuten lezen