Waar ben je naar opzoek?

8x opvoedperikelen die de strijd NIET waard zijn!

5 minuten lezen Anne
8x opvoedperikelen die de strijd NIET waard zijn!

Opvoedperikelen

Zes en drie zijn ze inmiddels. Mijn kleine prinsesjes. Ik durf mezelf nog steeds niet in de categorie ‘ervaringsdeskundige’ te plaatsen, want net zoals eigenlijk al die andere moeders doe ik ook maar wat. Toch zie ik wel degelijk dat ik gegroeid ben in het ouderschap en in de zware materie van het opvoeden. Zéker in vergelijking met de eerste jaren van dochter nummero 1 ben ik inmiddels best wel een ‘relaxte’ mama. Zo heb ik één ding gaandeweg in ieder geval geleerd; maak je niet om alles druk! Het kost je tijd, energie èn verpest negen van de tien keer de sfeer in huis. Daarom: laat het los, laat het gaan. Bij deze van mij, voor jou de 8 opvoedperikelen die de strijd NIET waard zijn:

1. Kleding uitzoeken

Natuurlijk wil iedere moeder dat haar grut er een beetje leuk gestyled uitziet. Niet voor niks meet je weleens jouw kleine smurf aan de vlekkeloze, stylische Instagramplaatjes. Miljoenen gaan er om in de kinderkledingbranche en ja ook ik heb me mee laten slepen. Gisteren stond ik even stil voor de openstaande kledingkast van dochterlief (3 jaar). Bergen shirtjes, rokjes, jurkjes, broeken en truitjes lachten me tegemoet. Ik lachte vriendelijk terug. Ja jongens ik ben er ook in gestonken. Op twee handen kan ik tellen wat mijn dochter eigenlijk echt aan wil en waar zij zich prettig bij voelt. Een mooie donkerblauwe feestjurk en het rokje van tulle. Ach, en waarom ook niet? Onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer een kind regelmatig haar eigen ‘outfit off the day’ mag uitkiezen dit de zelfstandigheid, zelfbewustzijn en het zelfvertrouwen vergroot. Ik zeg win-win!
Als de dag van gisteren herinner in me de iedere-ochtend-strijd-met-onze-oudste-dochter op die leeftijd. Inmiddels draagt ze het liefste iedere dag iets anders en nog best stylish verantwoord ook. Komt dus wel goed schatje en tot die tijd ze lekker -als het doel van die dag het toelaat uiteraard- haar eigen kleren laten uitzoeken en aantrekken!

2. Kleding aantrekken

Om nog even door te breien op die kleding… Vanaf ongeveer 2 jaar willen ze gewoon heel graag alles zelf doen. En ja, dat gaat met vallen en opstaan. Zo ook het aan (-en uit) trekken van kleding. Op de één of andere manier krijgt je mini-me het in dit leerproces altijd voor elkaar om het t-shirt achterstevoren aan te trekken. Wat uiteraard ook geldt voor die onderbroek. Schoenen gaan links als ze rechts moeten en rechts als ze links moeten. En ach, is dit nou echt een ramp? Heb je dat kleine koppie wel zien stralen als het ze überhaupt gelukt is om een armpje, beentje, voetje of hoofdje door een gat te krijgen? Daarom! Geef ze een dikke knuffel en prijs dat ze dat heel goed hebben gedaan. Desnoods gewoon lekker de hele dag zo laten lopen. Who cares? Als ze ergens last van krijgen (en neem maar van mij aan, schoenen verkeerd om zijn ze zó achter), dan help je ze hoe het moet en ben je samen blij.

3. Goed (groente) eten

Een delicaat onderwerp, I know. Iedere ouder wil dat zijn/haar kind gewoon goed eet. Ook het consternatiebureau slaat je ermee om de oren en kan je als jonge ouder behoorlijk aan het twijfelen brengen. Stop. Niet doen. Alles is een fase. En zo ook het ‘eetprobleem’ (serieuze problemen en ziektes daargelaten uiteraard). Er zullen periodes zijn dat je kleine je arm eet en er zullen tijden zijn dat je je afvraagt of ze überhaupt nog gaat eten. Hou één ding in je hoofd; maak van het eten geen strijd. Het is het niet waaard. Eten moet leuk zijn en blijven. Eet je kleine niet? Geef gewoon dat toetje. Ook dat toetje is voedsel en, mits je het juiste geeft, gezond. Maak je je zorgen of je kindje dan wel genoeg binnen krijgt? Geef ze een tijdje vitaminepillen of pureer de spinazie door de pannenkoeken. Succes verzekerd!

4. Jas dicht, schoenen aan!

Ook zo’n leuke. Wat een strijd kan het zijn. Jij wil weg (uiteraard met name als je haast hebt), maar kleine mini-me wil geen jas aan. Ow en ook geen schoenen, want die slippers vindt ze veel leuker ook al is het hartje winter. Probeer dan de volgende keer deze eens: “Prima schat, trek je geen jas aan en trek je sokjes maar uit, dan kan je teenslipper aan”. Los van het feit dat het verraste kopje al hilarisch zal zijn, scheelt het je zeeën van tijd èn strijd! Gooi die jas, sokken en winterlaarzen onderin de kinderwagen en geef je kind en jezelf 3 minuten buiten. Binnen no time zal ze smeken om warme voeten en haar lekkere warme jas ;).

5. Kleien en verven of kleur

Het is een ilussie. Echt! Zolang jouw kindje nog niet de in ieder geval minimale leeftijd van 4 jaar heeft aangetikt, is dit een onbegonnen strijd. Klei en verf. Ze komen in leuke kleurtjes en voordat je het weet is alles bruin…. Geen strijd zal het ooit winnen van deze vastgelegde natuurwet. Helaas.

6. Slapen met de lampen uit

Sommige kindjes vinden slapen in het donker heerlijk. Anderen doodeng. Avonden heb ik aan het bedjes van onze oudste dochter gezeten om de angst voor het donker weg te nemen. Steeds maar weer op haar inpraten, uitleggen, samen onder het bed kijken, boze tijgers uit het raam gooien, gordijnen aan de kant trekken. Ik wilde gewoon niet dat zij met het volle licht aan zou slapen. Gewoon, omdat dat niet ‘heurt’. Toch? Nou, I dont care anymore nu met de tweede. Wil jij het licht aan Mop? Prima, mag jij het licht aan. Zodra ze slaapt doe ik het uit en als ze wakker wordt dan mag het gewoon weer (even) aan. Ze vindt dat fijn en ik dus ook. Voor haar tiende zal ze vast wel niet meer geloven in spoken onder haar bed.

7. Doe eens rustig!

Natuurlijk zijn er momenten en gelegenheden dat je kind even rustig moet doen. Maar vergeet niet dat kinderen ook kinderen zijn. En kinderen zijn energiek en spontaan en gezellig en druk. Ze willen leren door middel van doen en hebben energie voor tien. Jonge kinderen hebben sterke gevoelens en behoeften, ze zijn van nature luidruchtig, nieuwsgierig, slordig, koppig, ongeduldig, veeleisend, creatief, vergeetachtig, angstig, egocentrisch en boordevol energie. Probeer ze te aanvaarden zoals ze zijn. En dat is mooi en dat is goed. Geef ze die ruimte. Ga geen strijd aan om ze altijd netjes en rechtop in het keurslijf te laten zitten. Dat moet (helaas) straks op school al wel…..

8. Winnen met memory

Geef het gewoon op. Forget it! Je zal het niet winnen. Dat potje memory met je 3-jarige 😉 .

En jij? Heb jij gaandeweg nog dingen geleerd die de strijd niet waard zijn? Vul gerust deze lijst aan met een reactie hieronder!
Natuurlijk zijn er ook een aantal dingen die de strijd WEL waard zijn, daarover later meer.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Alleenstaande moeder fulltime werken tips

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 6 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 6 maanden geleden
  • 4 minuten lezen