Waar ben je naar opzoek?

5x Zo kun je er zijn voor een wensmama

2 minuten lezen Sjoukje Dijkstra
5x Zo kun je er zijn voor een wensmama

Kinderwens wensmama

Soms hoef je helemaal niks te zeggen. Dan ben je er gewoon. Een luisterend oor. Een kopje koffie dat je haalt voor je collega, die in tranen is omdat een ander collegaatje net blij heeft staan verhalen dat ze zwanger is.

Met 10x wat je niet moet zeggen tegen een wensmama heb je nu een idee, maar wat kun je dan wel zeggen of doen? Die vraag werd ook gesteld door sommige kritische reaguurders op mijn blogbrief aan een wensmama (lees ook: wenspapa). Zij gaven aan: “Als je die vraag al niet meer kunt stellen, wat dan wel?”

Het deed me nadenken over wat dan wel? Uit ervaring weet ik dat medeleven altijd goed is, maar hoe?

Zo kun je er zijn voor een wensmama of -papa:

 1. Geef toe dat je niet weet wat je moet zeggen. “Ik heb geen idee hoe het is, maar ik denk aan je.” Of, “Ik kan me er niets bij voorstellen wat je doormaakt, maar ik wil er graag voor je zijn.”
 2. Stuur eens een kaartje, een attentie als de bewuste wensmama en wenspapa weer eens in een traject zitten. Gewoon met de tekst: “Ik denk aan je.” Dat is al genoeg. Dat kan ook in gebedsvorm zijn. “Ik bid voor jullie.” Denk aan wensmama’s en wenspapa’s in moeilijke tijden. Bijvoorbeeld met kerst of met Moeder- en Vaderdag.
 3. Dat bakje koffie van de intro. Haal het gewoon, zonder dat je verder er diep op in hoeft te gaan. Echt. Het is soms ook net een bakje troost.
 4. Alleen al het gevoel dat er wordt meegeleefd is voldoende. Soms zegt een schouderklopje nog meer dan woorden.
 5. Denk niet voor de wensouder in kwestie. Heb je een wensmama of wenspapa op kraamvisite? Ga er niet automatisch van uit dat wensmama of wensmama in kwestie je kind helemaal niet wil vasthouden. Misschien juist wel. Misschien is dat juist het liefste wat hij of zij wil doen! Afhankelijk van hoe goed je hem of haar kent, vraag het van tevoren gewoon even. Wat je ook niet moet doen is het tegenovergestelde. Je baby gewoon zomaar in zijn of haar handen drukken. Je zou het niet denken, maar er zijn echt mensen die dat doen….

Win Het boek Open Zenuw

Door de oprichter Melany Brunings van Kinderwensbloggers werd ik gewezen op het boek Open Zenuw van schrijfster Denise Hilhorst. Dit boek gaat over lastige vragen, uitspraken en dilemma’s, waarmee wensmama’s en -papa’s zich geconfronteerd zien: Hoe reageer je als wensmama hierop? Ga je wel of niet op kraamvisite? Wat zeg je op je werk als je de zoveelste keer naar het ziekenhuis moet? Melany Brunings vertelt: “Een ieder die belangrijk was voor mij heeft het moeten lezen. Na jaren was ik het beu om steeds maar alles te moeten uitleggen. Zelfs mijn huisarts, werkgever en arbo arts moesten het boek lezen van mij, eer ik bereid was te praten met hen hierover.”

Een aanrader dus. Love2BeMama mag met dank aan de schrijfster van het boek, Denise Hilhorst, 2 exemplaren weggeven! 

Wat moet je doen?

In deze blog kun je een reactie achterlaten en kans maken op het boek.

Reacties
 • Jootje zei

  Ik zou het boek dolgraag willen winnen voor mijn zusje. Mijn zusje heeft een schoonzusje die zeer moeilijk zwanger kan worden en miss wel helemaal niet.. 🙁 Het is altijd lastig om hier mee om te gaan helemaal om dat zij het hier erg zwaar mee hebben. Miss kan dit boek ze toch een beetje helpen en heeft mijn zusje een gepast cadeautje voor ze want hiermee omgaan is soms best lastig.

 • Lenny v.d. Linden zei

  Een luisterend oor zijn is zo belangrijk voor de jongelui die in dit traject zitten. Maar voordat ze in die medische molen/ traject terecht komen is er vaak al veel verdriet aan vooraf gegaan van miskramen. Er zijn hier al heel wat traantjes gevloeid en gesprekken geweest, maar ook veel knuffels en gelachen.
  Ik kan het verdriet voor hen niet wegnemen, maar ik ben heel blij dat we het samen kunnen delen en erover in gesprek kunnen blijven. En dan geen goed bedoelde adviezen, maar gewoon luisteren.
  Voor iedereen heel veel sterkte en begrip.

 • Sandra zei

  Mooi! Hopelijk hebben mensen hier echt iets aan!
  Inderdaad niet denken of voelen voor degene tegenover je, dat is misschien lastig omdat je er zo graag wilt zijn voor de ander en graag iets goeds wilt zeggen, maar de meeste mensen hebben gelukkig geen idee hoe het is. Er is helemaal niks mis mee als je dat zegt, maar dat je toch laat merken dat je meeleeft zonder allerlei wijze uitspraken…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Wonen op Curacao en terug naar Nederland

 • 1 week geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Rechten alleenstaande moeder met kind

 • 1 week geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en school

Traktatietip: Rupsje Nooitgenoeg

 • 3 maanden geleden
 • 1 minuut lezen