Waar ben je naar opzoek?

10x Dit zeg je niet tegen een wensmama

4 minuten lezen Sjoukje Dijkstra
10x Dit zeg je niet tegen een wensmama

Dit zeg je niet tegen een wensmama

Kippenvel. Ontroering. De reacties op mijn blogbrief aan de lieve wensmama logen er niet om. Meer dan 20.000 mensen lazen het: mijn spijtbetuiging aan wensmama’s, waar overigens ook wenspapa had kunnen staan. De reacties waren positief: “Wat een verademing dat iemand die zelf moeder is er zo sportief en eerlijk mee om durft te gaan!”

Opvallend hoeveel mensen er te maken hadden met lompe reacties vanuit de omgeving. Daar valt de belangstellende vraag ‘Heb je kinderen?’ bij in het niet. Vaak komen opmerkingen of grapjes ook voort uit onwetendheid. Soms is het, omdat mensen zich geen houding weten te geven. Misschien daarom – eens en voor altijd – en om toch nog meer bewustzijn te creëren:

Deze uitspraken tegen wensmama’s zijn echt NOT DONE!

1. Ach, je bent nog jong genoeg, wees er toch niet zo mee bezig dan komt het vanzelf.

Probeer er maar eens niet mee bezig te zijn als je elke ochtend voor je naar je werk gaat een thermometer in je achterste moet steken en elke avond als je thuis komt een hormoonspuit in je buik.

2. Ach, kinderen hebben is ook niet alles hoor, ik kan ze soms achter het behang plakken. Of ik verlang vaak terug naar de jaren dat we vrij waren om te doen en te laten wat we willen.

Een adviesje: Misschien goed om even terug te kruipen onder die steen. Volgens mij heb je daar je invoelingsvermogen laten liggen! Als wensmama heb je de keuze niet om je te bedenken, dat is een luxe.

3. Oh, je bent nog een jonge meid, zal ik het anders even bij je voordoen hoe het moet?

Twee keer. Twee keer kwam ik deze opmerking al tegen. Het is dus blijkbaar iets van een bekende one liner ofzo die dan grappig moet zijn. Deze opmerking moet dan wel van echt iemand komen, waarvan je het kunt hebben en van wie je weet dat het bedoeld is om je te laten lachen. In de meeste gevallen is deze ‘grap’ niet grappig! Ik zou diegene volgens mij een knietje verkopen.

4. Ach, dan neem je toch een hond?

Serieus? Sommige mensen mogen dan hun hond zien als kind, maar HET. IS. NIET. HETZELFDE! 

5. Oh, maar die en die hebben ook jaren moeten wachten en toen kwam het toch nog vanzelf toen ze gestopt waren met behandelingen. Dat hoor je heel vaak he?

Heel leuk voor je als je zo’n verhaal kent, maar in de meeste gevallen gaat die vlieger gewoon niet op! Dus, wees een beetje voorzichtig met het delen van jouw wonderbaarlijke bevruchtingsverhalen. Die hoef je er niet in te wrijven.

6. Van iemand die zelf al kinderen heeft: Nou, ik vind dat die vruchtbaarheidsbehandelingen niet vergoed mogen worden, het is wel goed als niet iedereen kinderen krijgt. De wereld is nu al overbevolkt.

*Stoom komt uit oren* Als iedereen het zogezegd maar drie keer mocht doen voor het nageslacht, dan waren er een hoop niet geboren. Zo is het dus voor iemand die ivf doet, je hebt maar 3 x kans. Terwijl iemand die vruchtbaar is binnen een jaar zwanger is, ongeveer 12 x kans dus.

7. Oh, je bent met ivf bezig? Dan heb je straks zeker een tweeling?

Pardon? De kans is groter dat het niet lukt dan dat het wel lukt…

8. Dan adopteer je toch een kindje?

Ja hoor natuurlijk. Ik ga even naar de Appie Heijn en haal er nu eentje. Ok? Ook dat traject is lang en kostbaar. Vergist je niet!

9. Jullie hebben nu wel de vrijheid en kunnen lekker gaan reizen.

Ook een veelgehoorde opmerking, maar niet minder pijnlijk. Wensmama’s en papa’s ruilen die vrijheid in een oogwenk om voor de vervulling van hun kinderwens. Als je kiest voor een kinderloos bestaan heb je vrije handen. Als het geen keuze is zijn het lege handen en een gat in je hart. 

10. Last but not least in de categorie loslaten: Het is het beste om positief te denken.

Als je midden in het traject zit is positief denken inderdaad het beste en bewezen is dat het eerder en betere resultaten geeft maar als het definitief is dat er geen kinderen meer komen is deze opmerking echt NOT DONE. Het is rouwen. Je zegt tegen iemand op een begrafenis ook niet dat hij positief moet blijven, dan zeg je gecondoleerd.

Win Het boek Open Zenuw

Door de oprichter Melany Brunings van Kinderwensbloggers werd ik gewezen op het boek Open Zenuw. Dit boek gaat juist over dit soort vragen, uitspraken en dilemma’s: Hoe reageer je als wensmama hierop? Ga je wel of niet op kraamvisite? Wat zeg je op je werk als je de zoveelste keer naar het ziekenhuis moet? Melany Brunings vertelt: “Een ieder die belangrijk was voor mij heeft het moeten lezen. Na jaren was ik het beu om steeds maar alles te moeten uitleggen. Zelfs mijn huisarts, werkgever en arbo arts moesten het boek lezen van mij, eer ik bereid was te praten met hen hierover.”

Lees ook: 5x Zo kun je er zijn voor een wensmama

Een aanrader dus. Love2BeMama mag met dank aan de schrijfster van het boek, Denise Hilhorst, 2 exemplaren weggeven! 

Wat moet je doen?

In deze blog kun je een reactie achterlaten en kans maken op het boek.

Reacties
 • R zei

  Hoi
  Hebben jullie misschien advies met wat je wel kan zeggen? Een collega van mij stopt met werken omdat ze het ivf traject ingaat en ik ben bang dat ik haar onbedoeld kwets, wat ik absoluut niet wil! Kan ik haar succes en sterkte wensen bijvoorbeeld? Wat kan wel en wat niet?

  • Ik zou het gewoon bespreekbaar maken. Aftasten wat je wel en niet zou kunnen zeggen. Gewoon voorzichtig beginnen met: veel sterkte, ik hoop dat het lukt… kan ik iets voor je doen? Zoiets! Maar wat ik wel weet is dat veel vrouwen juist erover willen praten.

 • Miriam zei

  Ook een reactie kinderen zijn niet zaligmakend. Ga leren genieten van een kastanjeboom. Dit zei mijn leidinggevende. Nu 7 jaar geleden maar hoor het hem nog zeggen. Zo pijnlijk.

 • Claudia zei

  Graag wil ik er nog 1 aan toevoegen. De groep die er tussenin zit: 1 kind (na 2 jaar proberen zwanger op de natuurlijke manier), maar nummer 2 wil voor geen mogelijkheid lukken ondanks een medisch traject van 5 jaar … Ja ik ben mama, maar niet compleet. Alle (lompe) opmerkingen die je dan krijgt, daar is ook zeker een boek over te schrijven.

 • Wensmama zei

  Zoveel opmerkingen zij zo herkenbaar voor mij (ons).
  Ze zijn zo lastig in de reeks confrontaties die je normaal al als vrouw hebt. (Kinderverjaardagen, neefjes/ nichtjes,
  opdrachtdiensten in de kerk/ dikke buiken/ trotse mama’s en als je denkt even geen trotse mama’s om je heen te hebben dan kom je wel weer een trotse oma tegen/ over mijn Facebookpagina dan nog maar niet te spreken). Afin…bedankt voor je blogberichtjes. Fijn dat dit gezien word.
  Bedankt ook voor de boekentip! Ga het eens bekijken

 • Sabrina zei

  Zo herkenbaar! ! Vele daarvan ook gehoord…..mensen weten niet hoeveel pujn die opmerkingen doen….
  Wij hebben geluk gehad en zijn nu de trotse ouders can een zoon en een dochter. Wat een rijkdom! !

 • Sylvia zei

  nog een aantal opmerkingen die ik heb gehoord:
  – wij zijn ook al heel lang bezig (slechts 9 maanden) en ben bang dat het niet gaat lukken. Wij zaten toen net 5 jaar in de medische molen.
  – en ik ben bang dat het bij ons ook niet gaat lukken, 3 weken later kwam ze mij vertellen dat ze 12 weken zwanger was…

  Inmiddels hebben we 2 schatten van kinderen via donor en ivf.

 • Margriet zei

  Misschien nu een top 10 met dingen die je wel moet zeggen

  • Linda zei

   Er is een vervolg blog met wat je kunt doen voor een wensmama! Deze staat in de blog. Maar een top 10 kunnen we ook eens doen!

 • Joyce zei

  Wat fijn om te lezen, want ondanks dat ik heel veel inlevingsvermogen heb, vind ik het ook heel moeilijk wat te zeggen. Zoals in het eerdere blog ook staat, je vraagt soms uit interesse en dat pakt niet altijd goed uit.
  Mooi verwoord!

 • Joyce zei

  heel nieuwsgierig naar het boek, ik heb ook vaak (soms hele harde) opmerkingen naar mijn hoofd geslingerd gekregen waarop ik zo verbaasd was en niks kon uitbrengen. Vooral de adoptie opmerking en het wanneer ben je zwanger noem een datum, waarop ik dacht uhm wat is er niet duidelijk aan mijn verhaal. En het loslaten…

 • M Knop zei

  Wij zijn na 6 jaar proberen zwanger te worden, zwanger geworden via ivf.
  Nu zijn wij trotse ouders van een Zoon Chris 19-01-2016.

  • Sonja zei

   Na 6 jaar proberen, ziekenhuis bezoeken en medische behandelingen niet zwanger…. Wel moeder van het liefste kind van de wereld, na nog eens 3 jaar wachten, intensief en kostbaar adoptie traject !!! Het mooiste wat je kan overkomen dat er een kindje ooit “mama” tegen je zegt……….

  • Femke zei

   Prachtig nieuws. Van harte gefeliciteerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 11 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 11 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 11 maanden geleden
 • 4 minuten lezen