Waar ben je naar opzoek?

5x waarom je trots mag zijn op een rommelig huis

3 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
5x waarom je trots mag zijn op een rommelig huis

Ik geef toe: ik ben een schoonmaak-freak. Ik kan niet tegen rommel en heb alles netjes gesorteerd. Mijn huis is best wel op orde, op een paar dingen na dan. Ik word heel onrustig van rommel en stofzuig na elke maaltijd (is ook wel nodig met een bijna peuter die alles op de grond gooit, ooit hoop ik dat ze netter gaan eten) en elke avond dweil ik de vloer. Misschien neurotisch maar ik vind het belangrijk dat mijn huis schoon en op orde is. 

Jong geleerd

Van huis uit heb ik het schoonmaken niet meegekregen. Mijn moeder heb ik nog nooit met een schoonmaakdoekje en een emmertje sop in de weer gezien en mijn vader maakt met een vaatdoek het hele huis schoon. Van de vloer tot de wc en af en toe knijpt hij een fles chloor leeg in de badkamer en dan is het weer voor een paar maanden schoon. Vroeger hadden ze een eigen bedrijf en kwam er elke week iemand schoonmaken. Ik deed mijn eigen kamer al vanaf jongs af aan. Die ruimde ik gewoon op. Mijn moeder hoefde nooit tegen mij te zeggen “Ruim je kamer nou eens op!” En dat is altijd zo gebleven. Door omstandigheden moest ik al op jonge leeftijd zelfstandig zijn en thuis veel doen. Daar profiteer ik nu van!

Natuurlijk mag het thuis best een rommel zijn als de kinderen spelen maar ik zorg altijd wel dat mijn keuken is opgeruimd, de bedden zijn opgemaakt, was in de wasmanden en waar niet mee gespeeld wordt weer opgeruimd wordt. Als ze ergens mee uitgespeeld zijn wordt het eerst opgeruimd! Dat leer ik ze aan. Ik vind dat belangrijk en ik behoor zeker niet tot ‘de club van slechte huisvrouwen‘.

Een rommelig huis

Vorige week poste ik deze foto nog op Instagram: “De rommelmakers zijn gevlogen zoals je kunt zien, die waren inmiddels buiten aan het spelen”. Een gezellige rommel, ze waren heerlijk aan het knutselen geweest. Ik probeer wel wat meer ‘de boel de boel’ te laten en dat gaat mij aardig goed af. Het is helemaal niet erg om opgeruimd en netjes te zijn. Niet ieder persoon, elk huishouden en moeder is hetzelfde. Zo kan de één prima tegen rommel en de ander weer niet.

Een rommelig huis

Steeds minder tijd…

Na de komst van de derde werd het huishouden wel op een lager pitje gezet. Ik kwam nergens aan toe en dan ga je prioriteiten stellen. En met de komst van de kinderen is mijn huis alleen écht netjes en opgeruimd tussen 20:00 uur ‘s avonds en 8:00 uur ‘s morgens. En dan liggen er nog wel stapels was te wachten… daar lijkt nooit een einde aan te komen.

Maar als moeder en vrouw mag je eigenlijk best trots zijn op een rommelig huis. Echt waar! Ik kwam een Amerikaanse blogpost tegen waar dit in stond en hierdoor werd ik aan het denken gezet. Daarom schreef ik 5 redenen op waarom je trots mag zijn op een rommelig huis!

5x waarom je trots mag zijn op een rommelig huis

 1. In plaats van als een malle je huis opruimen kun je je tijd besteden aan je kinderen: ga met ze naar buiten of speel een spelletje. De tijd die je in het opruimen van je huis steekt kun je dan aan je kinderen besteden.
 2. Er wordt in huis geleefd! Jullie hebben het gezellig, de kinderen spelen fijn en daar geniet jij weer van. In plaats van het speelgoed achter ze op te ruimen, ga je genieten van een kopje koffie op de bank en kun je misschien een tijdschrift lezen.
 3. De kinderen kunnen zich optimaal ontwikkelen. Als je steeds maar blijft opruimen dan komen ze niet in hun spel en creativiteit.
 4. Je kookt een maaltijd voor je gezin en maakt tijd om samen te eten. Het resultaat: een ontplofte keuken maar je hebt samen gegeten en naar de verhalen van elkaar geluisterd.
 5. Kinderen maken herinneringen door te spelen (met andere kinderen) en rommel te maken: tenten bouwen, parcourtjes om te gymmen, van dozen auto’s maken, verven, kleien, met water spelen, verkleden, winkeltje spelen met spullen uit mama’s kast en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Er is wel één maar: ik kom met regelmaat uitspraken tegen als: je bent een goede moeder als je een rommelig huis hebt. Daar ben ik het niet mee eens, zoals je hierboven ook wel kunt lezen. Mijn kinderen moeten wel leren opruimen en er is niks mis met een opgeruimd huis.

Wat voor type ben jij? Opgeruimd en netjes of een rommelkont? Wat leer jij je kinderen?

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 11 jaar. Wij wonen sinds 2021 op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap, tips en informatie en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao en hoe wij een zoveel mogelijk vrij leven als gezin nastreven.

Reacties
 • Sabine zei

  Oh mijn God, Jaloers!
  Dat is het enige wat ik mij kan bedenken.
  Ik ben de hele dag door aan het opruimen. Ik heb dit vanaf jongs af aan meegekregen, sterker nog het slaat een beetje door. ( smetvrees) daar begint het op te lijken.
  Ik woon helaas in niet een van de meest sjieke wijken in Almere en ik kan mij daar enorm aan ergeren. Niet dat ik het zo hoog in mijn bol heb, als wel dat ik niet kan begrijpen dat wij samen de hele buurt laten verpauperen tot een ‘tokkie’ wijk door alle rommel. Laat staan dat ik wil dat het in mijn huis een rommel kan/mag zijn. 🙁 ik zou zo graag wat minder pietluttig willen zijn,mede door mijn financiële situatie en als alleenstaande ouder moet ik toch genoegen nemen met minder zodat mijn dochter ( en ik) wat meer kunnen genieten.

 • Miriam zei

  Heerlijk verhaal en heerlijk om te lezen dat rommelig ook gewoon mag.
  Kreeg al haast het idee dat rommel gelijk staat aan de boel niet op orde hebben, dus ook qua opvoeding..
  Maar gelukkig de afgelopen dagen al meerdere keren wat gelezen over rommel en ‘stoffig’.

  Ik ben zelf echt geen poetsmuts, haal een of twee keer per week een sopje over m’n meubels, badkamer lijkt soms ook wel eens op een speeltuin.. En dat terwijl ik niet eens werk..

  Maar aan de andere kant, ik geniet volop van alle momenten met m’n dochtertje, samen puzzelen, kleuren, naar de eendjes, speeltuin etc..

  Ze moet idd wel zelf opruimen nadat ze klaar is met spelen, voor het slapen of naar buiten gaan..

  De rest… Doe ik wel zodra ze op bed ligt..
  Dan is het weer aan kant tot de volgende ochtend..

 • sterre zei

  Wat een heerlijk stuk om te lezen. Ik was al bang dat ik de enige qas die van een net huis houdt.
  Het was net of ik mn eigen verhaal las. Ik vind idd dat rommel gezellig kan zijn en dat het betekent dat de kinderen zich vermaken. Maar ze mogen ook leren dat er daarna moet worden opgeruimd. Dat leert mn dochter van 4 ook op school. En we eten altijd samen aan tafel, maar als de kinderen op bed liggen ga ik het toch echt opruimen. Een net huis betekent toch niet dat je geen leuke mama bent? Ik doe heel veel met mn kids en er komen nog genoeg kinderen bij ons spelen. Maar ik hou nou eenmaal ook van een net huis.
  Dus eigenlijk. …een combinatie van!!

 • laura zei

  ik ben een rommelige moeder.
  Ja ik laat mijn kind rommel maken en ben er zelf ook erg goed in, rommel hoort bij spelen.
  maar opruimen hoort zeker ook.
  het speelt in mijn mening toch minder lekker als er steeds gezegd word dat je moet opruimen of niet zo veel “troep” moet maken.
  laat lekker, als het spel dan uit is, word er wel opgeruimd. anders doe ik het wel als ie in bed ligt.
  ik ben het ook niet helemaal eens met de stelling dat je een goede moeder bent als je een rommelig huis hebt.
  het laat zien dat er geleefd word maar dat maak je niet per se een goede moeder. maar ook geen slechte.
  laten we eerlijk zijn opgeruimd of rommelig is niet goed of slecht. het is onderdeel van wie je bent. maar geen maatstaf van goede of slechte moeder. Dat zit in heel andere dingen.
  ik besteed mijn tijd liever inderdaad aan andere dingen dan schoonmaken en opruimen, maar 1 dag per week ben ik alleen thuis en dan doe ik het huis van top tot bodem. alles opruimen poetsen etc. houd ik de rest van de week over voor knutselen, spelletjes, stoeien en uitstapjes.

  sorry dat het zo’n rommeltje is, de kinderen maken herenringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 3 weken geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 3 weken geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 1 maand geleden
 • 7 minuten lezen