Waar ben je naar opzoek?

5x Oh nee! De oudste doet het, de jongste ook!

3 minuten lezen Sjoukje Dijkstra
5x Oh nee! De oudste doet het, de jongste ook!

Het is zover. Dochterlief is er eigenlijk klaar voor om naar school te gaan, en dat merken we. Af en toe een grote mond, beetje brutaliteit. Welles-nietes. Niet luisteren, springen op de bank, terwijl je 100x zegt dat de bank is om op te zitten. Ondertussen ziet zoonlief (1) het allemaal, en kopieert hij dus precies dat gedrag, wat je niet wilt…. 

Copy-paste dus! Wat roep je dan? “Dat moet je niet doen. Zie je wel. Je broertje doet het nu ook. Je geeft het verkeerde voorbeeld!”

Hoe vaak ze dat nog zal horen? Niet helemaal fair natuurlijk. Als grote zus heeft ze opeens de rol toebedeeld gekregen van het voorleven. Ze is een voorbeeld. Ergens probeer ik dan ook maar dit gezegde zoveel mogelijk te vermijden, maar soms. Dan schiet het er zo uit. “Kijk nu wat je doet…” Ondertussen valt zoonlief op zijn hoofd, omdat hij nog niet de motoriek heeft van zijn grote zus. Zucht.

Lees ook: 10 dingen die je NOOIT tegen je kind moet zeggen

Je ziet hem denken: “Dat lijkt me best wel leuk!”

IMG_0419

Zo gaat dat dus. Hij zit echt naar haar te kijken. Heel intens. Je ziet hem dan denken: “Dat lijkt me best wel leuk!” Wat zij doet, hij doet het ook. Zoals in de poppen buggy zitten (foto). Kort hiervoor deed zij het natuurlijk ook. Dochter Elif gaat netjes op een stoel zitten, hij gaat ook netjes op die stoel zitten. Liefst op dezelfde, waarbij hij zich bovenop een hevig protesterende Elif manoeuvreert, of haar gewoon opzij duwt. Zij loopt achter de kinderwagen, hij wil er ook achter lopen. Zij klimt op de bank en gaat erop springen. Yeah! Dat is fun! Dat wil hij ook wel.

Het gevolg? Hij laat zich tegenwoordig op de gekste plekken achterover vallen, want ja. Dat heeft hij haar dan misschien eens zien doen. Op bed of ergens waar dat kon, en dat vond hij errug cool. Tot nu toe zijn we er gelukkig meestal op tijd bij om hem op te vangen. Een enkele keer eindigt het met een harde bonk op de grond, waarbij hij ons onthutst aankijkt. En Leert hij ervan? Nope!

Deze vijf dingen dus. Argh!

 1.  Op de bank of op het bed klimmen, staan en het ergste nog, springen!
 2. Dingetjes zogenaamd opeten. Elif doet net alsof. Hij stopt het echt in zijn mond. Gevolg: meneer herkauwt op een steentje. Krak, krak. 
 3. Bij het speelhuisje ziet hij Elif de deur open en dicht doen. Hij wil het deurtje ook open en dicht doen, waarbij we vrezen voor de vingertjes, want oh, laat hij nu net elke keer zijn vingertjes op een plek houden, waar het niet fijn zal voelen, als hij het deurtje dicht doet. Snik. Tot nu toe één keer gebeurd. 
 4. Elif springt ergens van af. Hij moet er ook op klimmen om er bij voorkeur vanaf te springen. Dat klimmen gaat nog, maar dat springen. Dat kan hij natuurlijk nog niet.
 5. De laatste is op zich nog wel schattig. Hij weet precies wat hij moet doen met de knipjes die hij tegenkomt. Die moeten in zijn haar, waarbij hij een halfslachtige poging doet. So pretty! ;-) In ieder geval very, very cute. 

Toegegeven, in sommige gevallen kan het best een positieve uitwerking hebben. Bijvoorbeeld, wanneer we straks gaan beginnen aan de zindelijkheidstraining. Of bij het bedenken van leuke spelletjes en het zingen van liedjes en natuurlijk de spreekvaardigheid. Ook bij het eten van bepaalde dingen, kan het een positieve invloed hebben, als één van de twee goed eet. Dan wil de ander soms niet achterblijven. Zeker niet als je ook nog dreigt het eten van de niet-eter aan de alleseter te geven. Misschien niet opvoedkundig verantwoord, maar écht, het werkt. 😉

Andersom

Overigens, werkt het kopieergedrag soms ook de andere kant op. Zo kruipt dochterlief dolgraag bij zoonlief in bed, als hij er lief aan het spelen is. Soms is dat leuk, en soms niet. Als zij bijvoorbeeld alle plek in neemt en hij gewoon ook ergens wil zitten. Tja. Dat past niet in zo’n ledikant. Daar komt nog wel eens ruzie van.

Komt dit kopieergedrag je bekend voor? Is jouw tweede of derde ook zo’n copy-paste geval? Wat doen jouw koters na, waarvan je denkt: doe maar ff niet?! Laat hieronder je reactie achter.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 10 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 10 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 10 maanden geleden
 • 4 minuten lezen