Waar ben je naar opzoek?

5 tips inrichting kleine babykamer

3 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
5 tips inrichting kleine babykamer

De huizenmarkt is gekkenhuis momenteel. Je wil wel verhuizen maar je kan niet omdat de woningmarkt schaars is. Heb je weinig ruimte maar is er wel een baby op komst? Wij geven 5 tips voor de inrichting van een kleine babykamer. Voor elke ruimte is er een oplossing te vinden. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om je huis te verbouwen tijdens je zwangerschap.

Tips inrichting kleine babykamer

We geven 5 tips voor de inrichting van een kleine babykamer voor aanstaande ouders. Als je een baby krijgt hoef je helemaal geen grote ruimte ‘over’ te hebben. Zelfs in je eigen slaapkamer kun je al een kleine babykamer inrichten. Wat een baby nodig heeft is vooral liefde, voeding en geborgenheid. Wil je vaker gebruik kunnen maken van de babykamer meubels? Kies dan voor een unisex babykamer.

Waar past de baby nog?

Je woont samen in een appartement. Misschien huren jullie het of hebben jullie het gekocht. Een slaapkamer en een woonkamer. Wat heb je nog meer nodig? Met zijn tweeën was het prima maar nu er een kleine op komst is wordt het krap. Daar kom je achter als je naar een babyspeciaalzaak gaat en je meubeltjes gaat kijken. Dat past niet!

Tip 1: Een eigen bed

Je baby moet altijd een eigen bed hebben. Of het een co-slaper, een (hang)wiegje of een ledikant is, maakt niet zo veel uit. Het belangrijkste is dat het veilig is.

Tip 2: Babyhoekje maken

Maak ruimte in de ouderslaapkamer voor een ledikantje. De verzorging van de baby kan in dit geval ook op de eettafel in de woonkamer met een verschoningsmatje. Kijk ondertussen uit naar een woonruimte met een extra slaapkamer. Als de baby ouder wordt, heeft de baby een eigen ruimte nodig. Of ga als ouder(s) slapen in de woonkamer en schaf een bedbank aan.

Tip 3: Gebruik bestaande meubels

Je hoeft niet de hele babyuitzet kwijt te kunnen in de ruimte waar de baby slaapt. Maak gebruik van bestaande meubels en geef ze een dubbele functie. Rompertjes en lakentjes kunnen ook prima in je eigen kledingkast opgeborgen worden. Pinterest is ook een ideaal medium om inspiratie op te doen.

Tip 4: Een roomdivider

Als je weinig kamers hebt maar ze wel groot zijn, kun je met roomdividers werken. Een roomdivider is een element dat je ergens tussen plaatst en die je ruimte in tweeën verdeelt. Het kan bijvoorbeeld een gordijn, kamerscherm op poten of een gipswandje zijn. Er zijn verschillende gradaties van hoe ‘vast’ het is. Als je in een huurhuis woont kijk dan ook gelijk hoe je de roomdivider later (makkelijk) weg kan halen als je weer gaat verhuizen.

Tip 5: Slimme oplossingen

Maak gebruik van slimme oplossingen! Een roomdivider die ook meteen als opbergruimte kan dienen. Bijvoorbeeld de Expedit-kast van Ikea. Of koop een babyhangmat en hang, met behulp van een schommelhaak in het plafond, de baby gezellig naast je bed. Een opklapbare commode kan ook een oplossing zijn. Zo’n commode kan zelfs in de badkamer gemonteerd worden.

Nog meer tips kleine babykamer 

Als jullie gezin verder groeit, maar jullie huis of appartement kan niet meegroeien, kun je natuurlijk meerdere kinderen op één kamer plaatsen. Dit is natuurlijk geen ideale oplossing, want naarmate de tijd verstrijkt kan het leeftijdsverschil, het karakter of de interesses van de kinderen te erg verschillen wat voor veel onrust in huis kan zorgen. Maar voor het zover is zijn jullie mogelijk al verhuisd.

Maak hoekjes

Maak twee hoekjes met dezelfde basis en geef elke hoek een eigen sfeer met behulp van kleuraccenten. Probeer kleuren te gebruiken die goed bij elkaar passen en niet te contrasterend zijn. Bij een stapelbed kun je bijvoorbeeld in de hoogte met twee kleuren op de muur werken.

Gebruik een kast als scheiding

Breng een vorm van scheiding aan. Verdeel de ruimte in tweeën door bijvoorbeeld een garderobekast dwars door de kamer te zetten of gebruik een (paneel) gordijn dat je open en dicht kan doen. Zo hoeven de kinderen niet alles met elkaar te delen.

Stapelbed

Baby’s en hele kleine kinderen moeten elke hun eigen bedje hebben. Later biedt een stapelbed ook een oplossing. Stapelbedden heb je in allerlei soorten en maten, van hele simpele tot bijvoorbeeld gekruist door elkaar.

Er zijn diverse leuke oplossingen te bedenken met hoogslapers en stapelbedden waarbij je een thema bedenkt dat je uitwerkt door materialen te gebruiken als bijvoorbeeld steigerhout of waarbij je met verschillende kleuren werkt.

Alle tips inrichten kleine babykamer

Er zijn genoeg tips voor het inrichten van een kleine babykamer. Nog even kort samengevat alle tips op een rij:

 1. Koop niet teveel.
 2. Kies een kleine commode.
 3. Kies meubels die goed passen en die je later ook weer kan gebruiken.
 4. Maak gebruik van room dividers.
 5. Maak een slaapplek in je eigen slaapkamer.
 6. Hou het rustig.
 7. Ga voor wit!
Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 37 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 13, 12 en 9 jaar. Wij wonen sinds 1,5 jaar op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao. Op dit moment starten mijn man en ik een nieuw online bedrijf: Het Investeringsplan!

Reacties
 • Amy zei

  Super blogpost! Wij hebben nu de luxe dat we van onze zolder 2 extra slaapkamers hebben gemaakt waardoor ze elk hun eigen slaapkamer hebben. Ik kan me wel inbeelden dat het moeilijk is om voor elk kind een kamer apart te regelen. Stapelbedden zijn altijd een leuke oplossing, je hebt vaak van die leuke stapelbedden met tekenfilmfiguren 🙂

 • Barbara zei

  Wij hebben een stapelbed op onze slaapkamer staan. Een standaard houten stapelbed van ikea omgetoverd tot een prinsessenkasteel. Lekker roze!! Met raampjes erin. Erg leuk. Bovenin slaapt onze dochter van 4 en onderin hebben wij de lattenbodem er gedeeltelijk uitgelaten en daar staat het ledikant in van onze dochter van 10 maanden oud. De trapkast van ikea dient als opbergruimte voor beddengoed van de meiden en voor luiers en billendoekjes voorraad etc. Tegelijkertijd functioneert deze opbergkast als veiligere trap naar het bovenste bed. Verder ons bed, commode, kledingkast… We hebben wel nog een kamer, dat is de speelkamer van de meiden. We vinden het ook wel gezellig zo. Goede slapende kinderen helpt ook moet ik zeggen. De jongste sliep bij 3 weken al door. Geen nachtflesje meer nodig en over het algemeen wordt ze bijna niet wakker tussen de laatste en eerste fles, maar wordt ze wakker, dan slaapt de oudste er meestal doorheen. ik ben helemaal fan van slapen met je kinderen op 1 kamer.

 • Rosanne zei

  Goede ideeen. Mijn 2 zoontje word binnenkort geboren en zei moeten straks ook samen op 1 kamer. Ik denk dat ik ook een scheiding in het kamertje ga maken zodat ze toch een soort van eigen kamertje hebben. Milan de oudste is helemaal weg van cars. Dus we hebben laatst een mooi kinderbed voor hem gekocht. Hij is er helemaal blij mee. Nu nog een goede match vinden tussen de peuter en baby kamer. Maar komt vast goed.

 • Handige tips! Onze zoon is bijna 1,5 jaar als ons tweede kindje wordt geboren. Samen zullen zij een kamer delen. Eerst gaat de kleine bij ons op de kamer. Wij hopen binnen 2 jaar verhuisd te zijn naar een grote ruimte, ieder een eigen kamer en vooral een tuin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 10 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 10 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 10 maanden geleden
 • 4 minuten lezen