Waar ben je naar opzoek?

30 waarheden over het moederschap

4 minuten lezen denise Denise Meijer
30 waarheden over het moederschap

Het moederschap… tjsa. Ik kan er veel over kwijt (dat moge na drie jaar lang bloggen voor Love2BeMama duidelijk zijn). Moeder zijn is namelijk meer. Het is prachtig, zwaar, vermoeiend, lonend en een fulltime baan op zich. Een onuitputtelijke bron van inspiratie –althans, voor mij.

Lees ook: 17x Wat je niet verteld wordt over het moederschap

Welk woord iemand gebruikt om het moederschap samen te vatten is aan het einde van de dag vooral persoonlijk. Maar toch zijn er meerdere waarheden die het moederschap kunnen omvatten. Van die dingen die elke moeder wel eens denkt, meemaakt of ervaart. Zoals degene die hieronder zijn beschreven. Een kleine bron van herkenbaarheid voor de ‘oude rotten’ in het vak. Of misschien ben je binnenkort aan de beurt. Of van plan om jezelf onder te dompelen in de simpele geneugten van het moederschap? Nouja, hier is dan is een kleine ‘heads up’!

 1. Driftbuien zijn onvermijdelijk en elke ouder zal er op een bepaald punt zeker één keer mee te maken krijgen. Adem in, adem uit en bedenk zelf: Je bent niet alleen!
  Het is een fase, het is een fase, het is een fase, het is een fase, het is een fase…
 2. Je bent nog nooit zo gefascineerd geweest door zoiets als menselijke ontlasting. Groen, geel, bruin, pimpelpaars met een kitscherig goud randje. Het kan allemaal bij onze kleine engeltjes en jij als moeder weet precies wat welke kleur betekent.
 3. Smetvrees is –op zijn zachts gezegd- onhandig wanneer je kinderen hebt.
 4. Een roze wolk is dikke, vette b*llsh*t!
 5. Je voelt je schuldig over… Naja, eigenlijk alles.
 6. Van die schattige kleine potjes met glittertjes voor bij het knutselen? Een superleuk idee! Als je het niet erg vindt om die kregen je hele leven lang en letterlijk OVERAL tegen te komen.
 7. Hetzelfde geldt voor strijkkralen.
 8. Je zal op een bepaald punt, en ondanks je goede voornemens, op je eigen moeder beginnen te lijken. Lees ook: Help! Wat lijk ik op mijn moeder
 9. De eerste keer dat je je kind ‘mama’, hoort zeggen ben je in de wolken.
 10. Een paar jaar later –en miljoenen ‘mama’s’ later, is het niets meer dan een teken dat je aan de bak moet.
 11. Hetzelfde geldt voor waarom, nee, ja maar, enzovoorts, enzovoorts.
 12. Mama staat synoniem voor: leeft op koffie & wijn (en wodka! Op de hele slechte dagen).
 13. Duplo is GEWOON NIET COOL (als je erop gaat staan)…. &*#($^*&@^&*!*&@$&^*
 14. Kritiek op je kind, zal je opvatten als kritiek op jezelf.
 15. “Dat doet mijn kind niet,” is een sprookje, ongeloofwaardiger dan de gemiddelde Disney-film.
 16. Elke extra cent wordt gestoken in de kinderen. En kleding voor jezelf? Die spijkerbroek van 3 jaar oud doet nog prima dienst. Toch?
 17. 5 minuten ‘mama-tijd’, krijg je alleen maar als de ook 5 minuten tablettijd besluit in te voeren. En raad eens? Ook daar voel je jezelf schuldig over.
 18. Een kater i.c.m. kinderen is NOOIT.EEN.GOED.IDEE. Ik weet zeker dat dit in de middeleeuwen een manier van folteren was.
 19. Zowel de woorden liefde als bezorgdheid krijgen een compleet andere betekenis.
 20. Het huishouden is een neverending story. Een soort van; eat, sleep, clean… repeat!
 21. Zindelijkheid betekent op geen enkele manier het einde van het op- en afvegen van poep en plas.
 22. Eten is klaarblijkelijk niet het enige wat je met voedsel kan doen. Smijten, uitspugen, weigeren… de mogelijkheden zijn eindeloos! Zo blijkt.
 23. Je krijgt een permanente haat/ liefde verhouding met bedtijd.
 24. De tijden dat je in de ochtend rustig kon douchen, ontbijten, de krant kon lezen, je make-up kon doen en zorgvuldig een outfit bij elkaar kon zoeken, is voorbij! Nu moet je blij zijn als je het huis verlaat zonder je pantoffels nog aan.
 25. Je hebt nooit geweten dat er op letterlijk ALLES wat je met de kinderen doet, er iemand bestaat die er ongenadig commentaar op zal leveren.
 26. Hoe meer je ergens moeite voor doet; hoe minder het wordt gewaardeerd (denk aan vers gekookte maaltijden bijvoorbeeld).
 27. Je zal met enige regelmaat ‘de tweede’ sok op mysterieuze wijze kwijtraken.
 28. Of deze vinden op de meest vreemde plekken.
 29. Dit geldt trouwens ook voor ondergoed.
 30. Sowieso is een dag zonder vuile was iets waar je alleen nog maar van kan dromen.

Ach… niemand heeft gezegd dat het makkelijk was. En klagen? Dat doen we allemaal en dat mag! Gelukkig is er nog één ongeschreven waarheid van het moederschap, namelijk:
Hoe veel we ook klagen, hoe gek we soms van de kinderen kunnen worden, onze man het liefst smoren met een kussen terwijl hij slaapt en (hoewel we dit niet snel zouden doen, want dat is WEER wat aan extra was) dikwijls fantaseren over de handdoek in de ring gooien;

We zijn moeders en ook al kent het moederschap zijn up’s en downs…
We zouden ons leven met die van niets, of niemand willen ruilen!

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 3 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 3 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 3 maanden geleden
 • 7 minuten lezen