Waar ben je naar opzoek?

8 redenen waarom seks tijdens de zwangerschap geweldig is

4 minuten lezen denise Denise Meijer
8 redenen waarom seks tijdens de zwangerschap geweldig is

We gaan wellustig van bil om zwanger te raken, maar wanneer een vrouw eenmaal zwanger blijkt te zijn, kan gemeenschap ineens een issue blijken.
Zo hebben veel vrouwen het idee hun zwangere lichaam niet te herkennen als hun eigen, of zitten ze ronduit niet lekker in hun vel. Twee punten die absoluut essentieel zijn voor een voorspoedige bevalling, want iemand die ‘in contact staat met haar lichaam’ is vanzelfsprekend ontspannender dan iemand die het idee heeft dat ze negen maanden lang de belichaming lijkt van Johanna de Potvis.

Een drempel te hoog

Een andere reden voor verminderd seksueel contact kan ook bij de partner liggen. Zo zijn er nog best wat mannen die bang zijn dat ze hun kind beschadigen met hun eenogige regenworm. En zelfs al is er al lang en breed bewezen dat er nog geen enkele baby geboren is met een deuk in het hoofd, nadat er iets te fanatiek aan bedsport is gedaan. De gedachte aan een kind wat wel heel erg up-close and personal mee kan genieten van mama en papa hun liefdesspel, is voor veel ouders een drempel waar ze met geen tien paarden overheen te krijgen zijn.

Lees ook: 10x vanavond géén seks!

Seks is gezond

Jammer, want seks is lekker en een leuke bijkomstigheid: het is ook nog eens gezond. Zelfs al ben je zwanger en zal je misschien wat moeite hebben om ‘rond’ de bolle buik te werk te gaan.
En hoe je het wendt of keert; een langdurige periode wanneer er niet, of nauwelijks, aan seks wordt gedaan kan uiteindelijk verstrekkende gevolgen hebben niet alleen voor zowel de lichamelijke als geestelijke gesteldheid, maar ook voor een relatie.

Daarom 8x waarom je seks niet zou hoeven te laten wanneer je zwanger bent. Zelfs al glijd je niet zoals menig vrouw van je stoel als een naaktslak… Weet wat? We maken er gewoon 8 redenen waarom je JUIST seks zou moeten hebben als je zwanger bent. Enjoy! En niet met mate 😉 .

1. Seks voorkomt bekkeninstabiliteit

Geloof het of niet (want wanneer je eenmaal bekkeninstabiliteit hebt moet je er absoluut niet aan denken om met je benen achter je oren op bed te liggen), maar regelmatig een wippertje maken tijdens de zwangerschap is een goede preventie tegen bekkeninstabiliteit en andere pijnklachten/ ongemakken aan het onderkantje.
Het is niet voor niets dat bekkentherapeuten beweging juist aanmoedigen om de bekken soepel en sterk te houden en laat seks (buiten het feit om dat het ook nog eens 10x zoveel leuker is dan bijvoorbeeld fietsen ) daar nu net een goede oefening voor zijn.

2. Seks werkt tegen stress

En stress tijdens de zwangerschap is een absolute no-go.

3. Seks verbrand calorieën

Het is eeen niet-intensieve manier (tenzij je regelmatig de kamasutra afwerkt) om je gewicht een klein beetje op pijl te houden tijdens je zwangerschap. En anders een leuke manier om het baby-vet weg te trainen.

4. Seks is gezond voor de baby

Dat het geen kwaad kan is al geruime tijd bewezen, maar dat het zelfs gezond is? Dat dus ook! Het is eigenlijk heel simpel; seks zorgt ervoor dat de moeder zich lichamelijk en geestelijk beter zal voelen. Iets wat een positief effect heeft op de ongeboren baby. Zelfs al krijg je als moeder harde buiken na een orgasme. Dan voelt dat voor de baby alsof deze zachtjes wordt geknuffeld.

5. Seks is goed voor het bovenkamertje

Heel vanzelfsprekend wanneer je er over nadenkt.
Het is namelijk geen verrassing dat een aanstaande moeder nogal uit haar ‘doen’ kan zijn.
Dit ligt aan de combinatie van hormonen, het veranderende lichaam en de spanning/ veranderingen die een aankomende baby met zich mee zal brengen. Zo kan je je van tijd tot tijd flink ellendig voelen. Gelukkig bestaat er zoiets als endorfine (een hormoon wat zorgt voor een gelukzalig gevoel) en er zijn meerdere manieren om dit hormoon vrij te laten komen. Denk aan hardlopen, tonnen aan chocolade wegvreten en –jaja- door middel van seks en intimiteit. Daarbij kan het geen kwaad om een vrouw, die zichzelf redelijk ‘lelijk’ kan voelen tijdens die negen maanden, een klein beetje het idee te geven dat ze er ondanks haar flink toenemende cup-, broek- en schoenmaat best mag zijn.

6. Seks is goed voor de relatie

Want we zijn ook maar mensen en mensen hebben nu eenmaal behoefte aan intimiteit. Lastiger wordt het wanneer één van de twee partners daar geen behoefte aan heeft en dit kan zorgen voor een deuk in de relatie.

7. Seks is een natuurlijke wee-opwekker

Maar wees gerust! De kans dat dit gebeurd tijdens de eerste twee trimesters is klein. Maar bij een pietsje beetje ontsluiting aan het einde van de zwangerschap kan seks net dat extra zetje geven om de bevalling op gang te helpen. Dit heeft te maken met het hormoon prostaglandine, wat dus in sperma zit. Dit verweekt de baarmoedermond en zorgt dat de baarmoeder samentrekt.

8. Seks tijdens de zwangerschap is lekker

Dit heeft alles te maken met de doorbloeding van o.a. de clitoris, tepels en andere erogene zones en maakt seks tijdens de zwangerschap een hele beleving op zich. Joepie!


Het kan natuurlijk ook zo zijn dat seks niet echt een goed idee is, maar wanneer is dit dan precies?

 •  Wanneer je water is gebroken
 • Je vroegtijdig weeën hebt
 • Bij onverklaarbaar bloedverlies
 • Bij een voorliggende placenta
 • Wanneer de verloskundige zegt dat je seks beter kan laten
 • Wanneer het niet goed voelt.
 • Of wanneer er sprake is van een soa bij je partner

Vergeet ook niet dat het allemaal draait om daadwerkelijke gemeenschap. Ook regelmatige kussen, knuffels of complimenten zijn goed voor je gezondheid en relatie. En met tegenzin seks hebben om je partner te plezieren zal eerder een averechts effect hebben, dan dat het goed zal doen. Genieten alleen, maar ook van elkaar staat voorop. Op welke manier dit ook mag zijn!

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 2 weken geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 2 weken geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 4 weken geleden
 • 7 minuten lezen