Waar ben je naar opzoek?

Een kus op de mond van je kind. Kan dat?

3 minuten lezen Sjoukje Dijkstra
Een kus op de mond van je kind. Kan dat?

Babykusjes. Kinderkusjes. Die heerlijke natte, liefst pardoes zo op je mond geplant. Ik zou er een hele blog over kunnen schrijven. Oh, wacht. Dat ga ik ook doen, want laat net zoiets onschuldig als een zoen vol affectie op de lipjes van haar kind Victoria Beckham flink kritiek opleveren. Het zou “lesbisch” zijn. In wat voor verseksualiseerde wereld leven wij? Als zelfs onschuldige kinderkusjes als dusdanig worden weg gezet…

Happy Birthday baby girl 🙏🏻💕 We all love you so much 💜💜💜 X @davidbeckham @brooklynbeckham kisses from mummy X

Een foto die is geplaatst door Victoria Beckham (@victoriabeckham) op

Je kunt het je vast wel herinneren: het eerste kusje dat je kind uit zichzelf gaf. De eerste kusjes van een baby zijn het aller grappigst en schattigst. Vaak doet een baby in het begin vol affectie flink in je wang happen: babykusjes noem ik ze maar. Onze zoon deed dat in het begin – soms nog steeds – met mond open. Soms een beetje met de tandjes erbij. Onder een zwaar eelsk geluid…. Aaaaaaah. Zo van: “Hier ga ik even flink van genieten, mam. Komt ie!” Kwijl, kwijl.

Lees ook: Het grote-mensen-geheim

Na de babyhap komt het onhandige pakkerdje al dan niet met getuite lipjes, en altijd op de mond. Ik kan het me niet meer herinneren hoe dochterlief dat precies deed, en vanaf wanneer. Onze zoon doet het sinds een paar weken. Dan wil hij iedereen – vooral de aardige dames – die hij langer dan een paar minuten ziet een kusje geven.

Mmmmmh…

Meneer steekt daarbij zijn hoofje wat naar voren, zijn lipjes tuit hij niet, maar trekt hij in een strakke lijn. Dan komt hij op je af, met zijn hoofdje iets naar voren, onderwijl een mmmmmh-geluid producerend. Vervolgens geeft hij een heel lief, klein schattig kusje (op zijn manier) op de lippen. Als ik ’s avonds voor het naar bed gaan, zeg: “Ga papa maar even dag zeggen.” Dan is dat dus wat hij doet. “Mmmmmmmh”

Ze zijn zo oprecht die pakkerds. Of ze nu van een baby komen, of een kleuter, of een ouder kindje. Waarom in vredesnaam kan dat niet op de mond? Kijk. Ik kan me voorstellen als onze dochter een stuk ouder wordt, dat ze dat zelf niet meer fijn vindt, maar zo lang zij ons af en toe een pakkerd geeft op de mond, dan mag ze dat doen. Is dat dan verkeerd?

Wang aanbieden?

Ik ben wel heel benieuwd naar hoe andere mensen hier in staan. Volgens mij moeten we er maar volop van genieten, totdat ze zo oud zijn dat ze nog nauwelijks kusjes willen geven. Die critici moeten haast wel kinderloos zijn. Iedereen met kinderen weet dat het toch vrijwel onmogelijk is om je hoofd weg te draaien als een kind een kusje komt geven. Ik moet de eerste papa en mama nog zien die zijn baby, peuter, kleuter tegenhoudt om vervolgens heel proper de wang aan te bieden voor een kusje.

Lees ook: Doutzen deelt intieme foto van moeder en dochter

Onschuldig en puur

Is het hele spontane er direct af, en de vraag is of ze het nog begrijpen. Die kusjes zijn zo onschuldig en zo puur. Die moet je vooral niet laten afnemen. Vraag ik me wel even af hoe je dat doet met een kusgraag kindje die vreemden ook al snel een pakkerd geeft. Al weer een hele poos geleden gaf Wilders een kindje een pakkerd, en werd daarmee gelijk weggeschoven in het hoekje pedofielen. Wat nu als het jouw kind is die zo een wildvreemde een zoen geeft? Zou dat (kunnen) gebeuren?

Als ik naar mijn eigen kinderen kijk, denk ik van niet. Zou dat ook niet zo prettig vinden bij een wildvreemde. Dochterlief geeft pas zoentjes als ze zich veilig voelt. Zoonlief moet het nog leren, maar wil tot nu toe alleen maar aardige mevrouwen zoenen. Ach, geef hem ook eens ongelijk, de charmeur 😉

Praat je mee? Je kind een zoen vol op de mond geven. Kan dat of juist niet?

Bron beeld: Pixabay & Victoria Beckham

Reacties
 • jesse zei

  Hai Sjoukje.

  Als vader van 2 prachtige meiden (8 en 5) maak ik geregeld de blikken mee als ik zelf-of van mijn meiden een dikke smak op de lippen krijg.

  De jongste maakt er een sport van om zo lang mogelijk een kus vol te houden. En ik? Wel, ….Zwijmel…

  Ik maak me totaal niet druk om wat anderen vinden. Mijn kinderen tonen hun liefde (ook) op deze manier. En ik ook. Het is intiem en eerlijk en vooral puur. Een uiting van contact behoefte. Van beide kanten.

  Maatschappelijk ligt alles onder de loep. C’est vrais. Maar wat weegt zwaarder; je gevoel zoals hierboven of de mening van een ander? Omdat je erom vraagt geef ik deze over het onderwerp. Ik denk dat je al lang weet wat je er echt van vindt.

  Gr en liefs,
  Jesse

 • tuurlijk kan dat! Snap de hysterie er rond niet! De dag van vandaag is de maatschappij zo open minded, maar o wee als je je kind een kus op de mond heeft… seriously?!

 • Linda zei

  Ja hoor, dat kan! Mijn dochter van bijna achtien doet het nog steeds en mijn zoons van 13 ook. Niet omdat het moet maar omdat het kan. Omdat je zo dichtbij staat. Bij mensen die verderaf staan geef je enkel een kus op de wang. Een zieke geest maakt daar iets seksueels van. Zolang het voor iedereen vertrouwd voelt lekker blijven doen!

 • Moet kunnen! Maar je moet oppassen met koortslip. That’s all zover ik weet.
  En al dat gejouwel over momentopnames van bekende mensen daar luister of kijk ik nooit naar
  Ik hou ook van al die heerlijke verschillende kinderkusjes door de jaren heen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 10 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 10 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 10 maanden geleden
 • 4 minuten lezen