Waar ben je naar opzoek?

13x tips voor vliegen met baby of dreumes

3 minuten lezen Janneke Lievaart

vliegen met een dreumes

De eerste keer vliegen met onze kleine dreumes ging perfect. Zakynthos is 3 uur vliegen dus een mooie eerste oefening. We hadden een vroege heenvlucht wat betekende dat we het kleine meisje om 02.00 uur uit haar bedje moesten halen. Dit ging verbazend goed. We hebben haar wakker gehouden tot aan het boarden en voor die tijd veel met haar gespeeld en gelopen. Even al die energie eruit, voordat ze een paar uur stil moet zitten.

Hieronder deel ik mijn tips voor het vliegen met een klein kindje. Begin volgend jaar vertrekken wij voor 2 maanden naar Nieuw-Zeeland, dus ik hoop nog heel veel tips van jullie te krijgen!

13x tips voor vliegen met baby of dreumes

 1. Reserveer op tijd een stoel in het vliegtuig. Naast je partner en met extra ruimte voor je benen, zodat de kleine eventueel ook op de grond kan spelen. Ik had de pech (vriendlief het geluk) dat wij de stoelen veel te laat hadden gereserveerd (dit kon vroeger toch pas 24 uur vooraf? Nu blijkbaar al 3 weken van tevoren). Dus terwijl ik verwoede zoekspelletjes aan het doen was en alles deed wat in mijn macht lag om haar te vermaken (lees; absoluut niet te laten huilen), zat vriendlief ergens een boekje te lezen.
 2. Als je ‘s ochtends vroeg vliegt of midden in de nacht: probeer je kindje tot in het vliegtuig wakker te houden zodat het tijdens de vlucht lekker kan slapen.
 3. Trek makkelijke kleding aan bij de kleine. Verschillende laagjes (hemdje, vestje) werken erg fijn en zijn makkelijk aan en uit te trekken als het bijvoorbeeld warm of juist koud is in het vliegtuig. En bij vlekken hoef je vaak maar 1 ding uit te trekken in plaats van een heel jurkje of onesie.
 4. Verschoon de kleine net voor je moet boarden. Ga trouwens zo laat mogelijk het vliegtuig in, zodat de kleine tot het laatste moment nog kan rondlopen, kruipen en rennen.
 5. Liever te veel dan te weinig luiers in de handbagage. Je moet er toch niet aan denken dat je zonder komt te zitten? Zal je net zien dat er een tandje doorkomt of dat de kleine ziek wordt.
 6. Neem drinken mee voor tijdens het stijgen en landen. Kindjes weten nog niet hoe ze hun oren moeten klaren en met veel slikken kan dat vaak al opgelost worden. Wel fijn als je geen brullend kind hebt dat van de pijn niet meer weer wat het moet doen.
 7. Ondanks dat je kindje misschien maar 1 of 2 voedingen ‘hoort’ te krijgen tijdens de vlucht, zorg altijd voor extra potjes of flesvoeding.
 8. Je kan nooit genoeg snoetenpoetsers mee hebben. NOOIT. Uiteraard voor het snoetje, maar ook voor haar handjes, het dienblaadje waar uiteraard iets over omver gaat, het raampje waar ze aan moet zitten, tijdelijke vervanger van de billendoekjes, enz.
 9. Neem 1 of 2 grote (hydrofiele) doeken mee. Daar kan ze op knoeien, kan je haar op verschonen, als dekentje fungeren, tijdens het slapen als bescherming tegen het felle licht gebruiken, de mogelijkheden zijn eindeloos! Wij hebben er laatst 1 gekregen van “Dierendorpje”, vol met alle diertjes uit dit boek. Ideaal, want de verhaaltjes die je daar bij kan verzinnen zijn eindeloos. Een zoekspelletje doet het ook goed voor een aantal minuten en echt waar; iedere minuut een stil en zoet kind is goud waard. Dus daar gingen we weer; “Waar zijn de hondjes? En waar is de olifant?”
  Maar ook deze en deze XL hydrofiele doeken uit de webshop van Love2BeMama zijn perfect!
 10. Neem speelgoed mee dat makkelijk te vervoeren is in de handbagage, geen kleine onderdelen bevat die onder vliegtuigstoelen kunnen rollen  (tenzij je het niet erg vindt als niet alles teruggevonden wordt. Ik ben daar erg makkelijk in) en geen speelgoed dat herrie maakt. Tja, wat voor leuks blijft er dan over? Boekjes, iPad (het liefst met oordopjes! Laat je kind hier thuis al af en toe door luisteren. Mijn kleine stopte het alleen maar in haar mond….) en uiteraard een lievelingsknuffeltje als die er is.
 11. Misschien niet helemaal verantwoord, maar ideaal als tijdelijk zoethoudertje; rozijntjes, fruithapjes, kinderkoekjes, snoepjes enz.
 12. Spugen, kwijlen en knoeien doet ieder kind. Een extra setje kleding is daarom onmisbaar voor de kleine.
 13. Ben je daarnaast ooit wel eens op vakantie geweest en meegemaakt dat de koffer besloot om nog eventjes in Nederland te blijven? Niet leuk! Zorg altijd dat er genoeg basic kleding extra in de handbagage zit, voor het hele gezin. Dat jullie in ieder geval voor 1 extra dag kleding hebben. Ik heb ooit eens in Vietnam 8 dagen op mijn koffer gewacht. Geloof me, dat waren een paar treurige dagen.

Ik hoop deze lijst nog veel langer te kunnen maken met jullie tips!

Vliegen met baby of dreumes - tips voor vliegen

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Gratis uitjes in Nederland

Gratis uitjes Friesland

 • 1 dag geleden
 • 6 minuten lezen
Gratis uitjes in Nederland

20 gratis uitjes meivakantie 2024

 • 1 dag geleden
 • 15 minuten lezen
Even weg met de kinderen

Zeewolde Hans en Grietje: Ontdek de magie!

 • 1 dag geleden
 • 4 minuten lezen