Waar ben je naar opzoek?

11 dingen die een moeder (minstens) 11 keer per dag doet

3 minuten lezen denise Denise Meijer
11 dingen die een moeder (minstens) 11 keer per dag doet

De handelingen van een moeder

Je bent moeder. Het is een wonder, een uitdaging en eigenlijk is het elke dag weer een verassing wat je te wachten staat. Tenminste: als het gaat om de kinderen dus.

Daar gaan we weer…

Een moeder is een duizendpoot en kan meerdere dingen tegelijk. Als moeder zijnde maak je heel wat mee maar zijn er ook die dagelijks terugkerende handelingen. De herhaling…

Nee je wordt niet gek, want juist als het gaat om ‘dagelijks terugkerende handelingen’ dan is er een aardige lijst die je kan vullen met dingen die wij moeders doen, maar soms ook (en dan rustig 100 keer!) moeten zeggen.

Heeft het nut? Dat is vanzelfsprekend een tweede! Want als onze consequente herhalingen daadwerkelijk effect zouden hebben dan zijn veel van deze dingen geen dagelijks ‘dingetje’ meer. Soms best wel vermoeiend. Als ik naar de ravage kijk na het eten denk ik: “Alweer die troep…” Wordt dat beter als ze ouder zijn?

Hierbij 11 dingen die een moeder dagelijks (en dan echt meerdere keren op een dag) doet. Herkenbaar?

Laten we beginnen bij…

1. Opruimen

Nee, met één keer per week stofzuigen kom je er niet. Een omgevallen bak muesli, broodkruimels en zand behoren tot de dagelijkse rotzooi. Net zoals speelgoed rapen, kruimels van de bank vegen en een beker melk opdweilen. ‘De opruimwerkzaamheden’ komen (jammer genoeg) dagelijks terug. In meerdere, of mindere mate. Dat wel! Maar als er iets constant mag zijn in je leven, dan is de drang (of nog beter: noodzaak!) om de boel even strak te trekken iets waar je altijd van op aan kan.

2. Orders geven tot opruimen

Dit zou een moeder niet zo vervelend moeten vinden…

De blokkendoos gaat om: “Ruim je dat zelf op?”

Alle puzzeldozen over de eethoek verspreidt: “Ruim dit eens even op, alsjeblieft!”

Spinazie tegen de muur: “Dat ruimt mama dus mooi niet op!”

En natuurlijk – om het af te maken-  gaan vlak voor bedtijd alle speelgoedlades over de grond.

Zucht! “Mama ruimt het morgen wel op.”

Je kan de klok er op gelijk zetten… helaas.

3. Kusjes geven

Zelfs al vinden onze kinderen ze ongewenst – “Mam, moet dat nou?” – We pikken er elke dag zeker één!

4. Waarschuwen!

“Kijk uit!”

“Let op!”

“Klim niet op de kast!”

“Dadelijk val je!”

Meestal gevolgd door: “En wat zei mama nou net?”

5. Zorgen maken…

Een hoestje, rare uitslag, of misschien omdat je kind voor de 100ste keer deze week weigert om te eten. Moeders maken zich nu eenmaal zorgen. Elke dag en zonder uitzondering!

6. NIET in discussie gaan

“Ik ga niet met je in discussie,” is een veelgebruikte zin van een moeder, tegen haar kind. Maar stiekem doen we het toch. Dagelijks!

Alhoewel: ik noem het persoonlijk liever onderhandelen. Maar goed: om te zeggen dat het altijd “Nee” is “en daarmee basta!” dat zou (voor mij in ieder geval) gelogen zijn.

>> Lees ook: 10x wat je nooit tegen je kind zou zeggen. En je doet het toch!

7. Schoonmaken

Opruimen hebben we al gehad (zie punt 1), maar ook schoonmaken blijft (jammer genoeg, snik!) elke dag een terugkerend klusje.

Een doekje over de tafel, een doekje over de vloer, een doekje door de wc. Het valt allemaal onder dezelfde categorie. Net zoals een washandje over de snottebellen-toet en een grondige douche nadat ze iets te lang in de buurtzandbak hebben gebivakkeerd.

8. Haasten

Een moeder zal zelden, tot nooit ontspannen het huis verlaten. Zeker niet als op tijd komen een vereiste is.

Dit heeft mede te maken met de onvoorspelbare stoelgang, het gedrag, de kledingkeuzes of stemmingswisselingen van kinderen en dit passeert dus (jaja!) dagelijks de revue. En altijd op de momenten dat je het even niet kan gebruiken. Zoals vlak voor een belangrijke afspraak bijvoorbeeld.

>> Heb je weinig tijd? Maak deze snelle en gezonde ontbijtshake in de ochtend (speciaal voor moeders!)

9. Organiseren

Meestal gaan we naar bed met de beste intenties voor de volgende dag. Zo ligt alle kleding netjes gestreken, klaar om aangetrokken te worden, zijn de broodtrommeltjes gevuld en is er een strak schema voor overige activiteiten en taken. Efficiëntie ten top!

10. Organiseren deel 2

Tenminste; als het überhaupt enig nut zou hebben. Kinderen zijn onvoorspelbaar, dus dat strakke schema? Is nog voor 8:00 uur in de ochtend lang niet zo strak meer als vooraf voorgenomen. Oeps!

11. Iets zoeken

Er is altijd wel iets kwijt! Schoenen, sokken, onderbroeken, speelgoed, een favoriete knuffel of je kind heeft zelf de kuierlatten genomen. Of ze zoeken nou net dat speelgoed wat je al in geen jaren meer hebt gezien (oeps… in de prullenbak). Met jouw ontwikkelde zoek-kwaliteiten zou je minstens privédetective kunnen worden.

Welke dingen doe jij als moeder elke dag? Is het één, of meer van het bovenstaande? Of is er iets anders waar je de dag niet zonder door zal komen al zou je het proberen?

 

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
  • Karlien zei

    Opruimen!! Na drie jaar moederen maak ik nog steeds wel is de fout om het huis schoon te willen hebben voordat de kinderen in bed liggen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 11 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 11 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 11 maanden geleden
  • 4 minuten lezen