Waar ben je naar opzoek?

‘Krijgt hij geen broertje of zusje? Wat zielig!’

1 minuut lezen Magda Dullemond
‘Krijgt hij geen broertje of zusje? Wat zielig!’

Er komt geen tweede kind

Onze zoon zal hoogstwaarschijnlijk enig kind blijven. Nu hij bijna anderhalf jaar is, stellen mensen vragen in de categorie ‘En, wanneer komt de tweede?’.

Die komt er dus niet.

Zeg nooit nooit, dat is waar, maar in ons geval is het uiterst onwaarschijnlijk dat er ooit een tweede kindje geboren zal worden. Ten eerste omdat de eerste al een vijfjarenproject inclusief vele vervelende en voor mij vaak pijnlijke IUI, IVF en ICSI-behandelingen. Om dat traject nog een keer in te stappen; dat kunnen we financieel, fysiek en vooral mentaal niet aan.

Ten tweede zit ‘een tweede’ er wat ons betreft niet direct in, omdat we nu 35 (ik) en 41 (hij) zijn en ten derde omdat we één kind eigenlijk al best wel pittig vinden in combinatie met werk, de zorg voor onze ouders en een poging tot het behouden van iets van een sociaal leven.

Eenling zijn heeft voordelen

Enig kind zijn heeft gelukkig een aantal voordelen. Zo hebben je ouders meer tijd, geld en aandacht alleen voor jou. Bovendien hoef je je speelgoed en spullen niet te delen.

Het grote nadeel is natuurlijk dat je je wel vaker alleen moet vermaken dan een kind met een broertje of zusje, en dat je later, als je ouders oud zijn, er ook alleen voor staat.

Weinig begrip

Veel mensen reageren weinig begripvol als ze horen dat het voor ons hoogstwaarschijnlijk bij één kind blijft. ‘Vind je dat niet zielig voor hem dan, dat hij geen broertje of zusje krijgt?’, klinkt het regelmatig.

Nee. Dat het leuk voor mijn zoontje zou zijn, zou de enige reden zijn om een tweede kindje te proberen te krijgen. Maar je maakt wel een méns, geen leuke ‘living doll’ waarmee de eerstgeborene leuk kan spelen. De tegenargumenten wegen zwaarder. Een kind dat ‘speelkameraadje’ als bestaansreden heeft, dat gaat er bij mij niet in.

Reacties
 • wiesje zei

  nou een kind is niet zomaar iets ik heb er een van 10 en hoef er ook echt geen meer bij . ik vind ook hoe de werelt er aan toe is nu met al die oorlog en syriers ellende hoe de regering mensen aan het uitbuiten is dat een tweede financieel niet haalbaar zou zijn en de werelt vind ik perßoonlijk ook iets te verrot om er nog een bij te maken

 • Jessica zei

  Mijn zoontje van 7 is ook enig kind. Dit omdat het voor mij lichamelijk niet haalbaar is om nog een kindje te dragen. Hij heeft er nog nooit moeite mee gehad, we hebben een enorm sterke band en kunnen zo op stel en sprong weg om samen wat leuks te doen als we willen. Ik zie aan vriendinnen om me heen dat het echt veel voordelen heeft, geen geruzie thuis, ik ben een stuk flexibeler en ik heb het idee dat ik ook echt meer kan genieten van hem.

  Nog steeds krijg ik de vraag, komt er niet nog 1? Maar het wordt nu wel minder. Wij zijn gelukkig zo!

 • Renate Lankester zei

  Onze dochter wordt18 oktober 3 en is ook enigkind en wij krijgen nu nog steeds de vraag wanneer de tweede komt. Nou niet want aan dit zeer levendig meisje hebben we onze handen vol. Verder heb ik een hel bevalling gehad waar we haar bijna zijn verloren en dat heeft zo veel impact gehad dat wij het niet meer durven. Als we dit ook eerlijk zeggen dat krijg je soms gewoon te horen stel je niet aan het hoeft bij de volgende niet zo te zijn. Vreselijk gewoon dat ze zo kortzichtig reageren.

 • Magda Dullemond zei

  Bedankt voor jullie reacties. Het is fijn om een gevoel van herkenning te kunnen bieden, en ook om het zelf te vinden in jullie verhalen.

 • Karin Rottier zei

  Alsof ik het zelf geschreven zou kunnen hebben..
  Ook onze dochter zal alleen blijven en ook wij denken zou het niet fijn voor haar zijn om een broertje of zusje te hebben. Maar ook onze tegen argumenten wegen zwaarder, en aangezien wij een hele heftige tijd hebben gehad ivm de vroeggeboorte van onze dochter zijn wij ontzettend dankbaar dat het nu is zoals het is. We zijn gezond en heel gelukkig met z’n drietjes, waarom zou je dat veranderen alleen omdat “men” dat verwacht. Nee leef zoals je zelf wil leven en ben gelukkig!

 • Daan zei

  Dank voor het schrijven. Heel herkenbaar. Iemand presteerde het om te zeggen dat ik toch wel beter moest weten, ik was tenslotte zelf ook enigkind. Ik weet niet waar men het vandaan haalde, maar ik heb me nog nooit zo rot gevoeld.

  X

 • Nesrin zei

  Mensen zullen zich altijd vasthouden aan een bepaald ideaal beeld. Twee kinderen, het huisje, boompje, beestje verhaal en als je hier niet aan voldoet dan stromen de vragen binnen.

  Persoonlijk zal ik nooit snel aan iemand vragen “wanneer de tweede komt” want zo een vraag kan voor een ongemakkelijke situatie zorgen en ik vind het een hele persoonlijke vraag.

 • Bernadette zei

  Onze zoon vindt het prima om enig kind te zijn. Hij is 13 en zeer zelfstandig wat een groot voordeel is voor de toekomst.

 • Lynda zei

  Helemaal niet zielig. Zowel mijn man als ik zijn enig kind. Onze dochter (nu 2,5 jaar) zal dat ook blijven. Eigenlijk om de zelfde reden als hier wordt aangegeven. Dat we überhaupt een kindje hebben gekregen ervaar ik als een wonder. Daarbij kun je volgens mij beter een kind een heel, goed leven proberen te geven waarbij je zelf ook een leuk leven kunt leiden. Meer wil niet altijd beter betekenen. Wat andere daar ook maar van vinden.

 • Ing zei

  Als mensen dat soort beslissingen nu eens overlieten aan diegenen die het betreft… Zwaar privé dit!
  Ik ben zelf ivf moeder van 3 waarvan er nog 2 in leven zijn. Ik ben heel erg blij dat onze zoon en dochter samen opgroeien. En niet omdat ze dan een speelkameraadje hebben maar omdat de interactie tussen 2 wezens zo van toegevoegde waarde is. Het leren rekening houden met elkaar, delen, ruzie maken, samenspannen tegen papa en mama ;). Tis keidruk (vooral toen ze klein waren) helemaal omdat ze maar 1,5 jaar schelen maar wat is die dynamiek van meerdere kinderen binnen een gezin gaaf. Echter, indien na 5 jaar dokteren (dochter poging 7 en helft van tweeling) onze zoon middels spoed ivf niet geboren was dan was dit niet het einde van de wereld geweest. Hoe tof we het vinden om te zien hoe die 2 elkaar ontwikkelen en stimuleren, het leven is niet maakbaar. Het komt zoals het komt. Iedereen heeft ook weer een ander draagvermogen qua wat aan drukte te handelen is. Ik moet bv niet denken aan 4 kinderen terwijl anderen er hun hand niet voor omdraaien. Ik zou zeggen, wees gelukkig met dat leuke lieve kind wat jullie hebben. Who cares!?! Wat anderen vinden en zeggen. Jullie samen volgen hierin je gevoel en daar is niks mis mee. Sterker nog, best thing you can do!

 • Lilian zei

  Heb toevallig net over hetzelfde thema een blogje geschreven. Heb er zelf gelukkig nooit vervelend reacties op gehad. Als ik ze zou krijgen zou ik waarschijnlijk zeggen dat je beter geen broers en zussen kan hebben dan dat je ze wel hebt en er niks mee hebt. Dat gebeurt best vaak en zorgt altijd voor heel veel verdriet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 2 weken geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 2 weken geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 4 weken geleden
 • 7 minuten lezen