Waar ben je naar opzoek?

10x wat je beter niet kan zeggen tegen een jonge moeder

3 minuten lezen denise Denise Meijer
10x wat je beter niet kan zeggen tegen een jonge moeder

Dit zeg je niet tegen een jonge moeder

In de jaren 70 was het doodnormaal om rond je 24ste te beginnen aan het krijgen van kinderen. Anno 2015 ligt het gemiddelde rond de 29 á 30 jaar. Eén van de redenen dat dit gemiddelde omhoog is gegaan is het opleidingsniveau van vrouwen. Veel van de dames leert graag door en wil een stabiele carrière hebben alvorens er een gezin wordt gestart. Een andere reden is anticonceptie. Door de jaren heen is het makkelijker geworden om zelf te beslissen wanneer een baby binnen het leven past.

Zwaar onder het gemiddelde

Ik zat, met mijn 21 jaar, bij de eerste zwangerschap zelfs onder het ‘jaren 70-gemiddelde’. Geen probleem in mijn ogen, want hoewel ik ook had kunnen wachten; moeder worden was eigenlijk één van mijn grootste ambities en daarnaast zag ik het niet als beperking voor wat ik nog meer wilde bereiken in mijn leven.

Mond dicht!

En toch heb ik regelmatig opmerkingen naar mijn hoofd gekregen. Dingen die ik absoluut niet wilde horen als zwangere vrouw die dit voor de eerste keer meemaakte. Ja, ook al was ik ‘slechts’ 21 jaar oud, er zijn gewoon dingen die je beter voor je kan houden als je het tegen een – in jouw ogen- ‘te’ jonge moeder hebt. Dingen waar IK in ieder geval kippenvel van kreeg. Namelijk de volgende, veelgehoorde tenenkrommende/agressie-opwekkende/kokhalsreflex-stimulerende en bovenal; DENIGRERENDE quotes.

Dit zeg je gewoon niet…

1. “Is het gepland?” – Alsof dit relevant is… Ook vrouwen van in de 30 raken wel eens zwanger na een beschonken one night stand. Net zoals er dames zijn die er voor hun 27ste aan denken om een gezinnetje te starten. Just saying…

2. “En de vader?” – Als ik weet wie het is hoor je het nog van me, oké? Nee, serieus… wat suggereer je überhaupt als je dit durft te vragen?

3. “Vind je het niet zonde? Je hebt nog een heel leven voor je.” En tenzij ik morgen onder een bus terecht kom. Heb ik dat nog!

4. “Hoe moet dat dan met je werk/studie?” Juist… alsof ik de eerste moeder ben die er een baan, dan wel opleiding op nahoudt zeker?

5. “Baby’s zijn duur hoor!” – Goh, slim opgemerkt. Maar ik dacht toch echt dat ik die kosten wel zou kunnen drukken met wat katoenen doeken als luiers, een Bench in plaats van een box en een pak halvolle melk om die peperdure kunstvoeding te laten staan. Bedankt joh! Ohja en van de kinderbijslag kun je toch ook een kind onderhouden?!

6. “Wat vinden je ouders er van?” – Hoe zou jij je voelen als je tot één van de meest rimpelloze grootouders van de wijk mocht horen? Apentrots natuurlijk.

7. “En je werk dan?” – Daar is die Bench ook voor… Hah, had je niet gedacht he?

8. “Geniet er nog maar van. Dadelijk is het gedaan met de pret!”– Welke pret? De nachtenlange kroegentochten? Het zuipen tot je kruipt? De katers de volgende dag? Oké… dat zit er waarschijnlijk niet meer in (in ieder geval niet zo regelmatig meer). Maar er ooit aan gedacht dat ik toe ben aan een ander soort ‘lolletjes’? Of heb je het over dat het leven met kinderen zo machtig zwaar is? Van die moeders die mekkeren dat het een en al kommer en kwel is (misschien moesten ze iets eerder aan kinderen beginnen, een groot voordeel!). Alsof je dit nooit van te voren had kunnen bedenken? Zo zwaar dat je echt geen controle meer hebt over je kind of ging het daarvoor al mis en werd het daarom zo zwaar?

9. “Nu ben je een MILF.” – Nou dankjewel! Dat is echt iets wat ik altijd heb willen worden en nu ben ik gewoon een MILF! Ik kan gelukkig sterven. Snik.

10. “Je bent zeker tegen abortus?” – *FACEPALM!*

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
 • miriam van gorsel zei

  Ik heb ook regelmatig wat opmerkingen gehad hoor ik was 15 van de oudste en bij de 2de 24. De eerste was niet gepland en mijn man en ik zijn 7 jaar uit elkaar geweest. Maar ondanks alles toch weer bij elkaar gekomen! Ik kreeg vooral vragen nadat de jongste geboren was of ze wel dezelfde vader hebben!

 • Francis zei

  Ik was nog net geen 21 toen mijn oudste dochter geboren werd. Het was een bewuste keus en ik was ook al getrouwd.
  Nu ben ik bijna 47. De 3 dochters zijn al een paar jaar het huis uit.
  Ik heb er geen seconde spijt van gehad om een jonge moeder te zijn.

 • Eva zei

  Herkenbaar! Ik was 22/23 en mijn moeder werkte op de crèche. Elke ouder, grootouder of andere mensen die er kwamen heeft mijn moeder uitgevraagd. Ook mijn zussen werden vragen gesteld als; maar die is toch nog helemaal niet zo oud..!? En tegen mij praatte mensen die me normaal gesproken gewoon niet eens aankeken. Iedereen die me goed kent, weet heel goed dat het bewust was, ik was tenslotte degene die altijd riep dat ze graag jong moeder wilde worden. Die stonden er niet gek van te kijken.
  Helaas besliste hele dorpen van hier dat het een ‘ongelukje’ was. Vond ik pittig, maar ik weet wel beter. Die pil heb ik echt zelf weggegooid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 2 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 2 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 2 maanden geleden
 • 7 minuten lezen