Waar ben je naar opzoek?

Mag je als ouder nog bloot door huis lopen?

2 minuten lezen Magda Dullemond
Mag je als ouder nog bloot door huis lopen?

Kunnen ouders naakt door het huis lopen

‘Mijn dochter mag zelf niet eens bloot door huis lopen’, zegt een van de gasten op de verjaardag waar ik ben. ‘Ze moet altijd een onderbroek aan hebben.’

We hebben het er over of je nog bloot door huis loopt, nadat je kinderen hebt gekregen. De meningen blijken verdeeld. Ik ben degene die de vraag heeft gesteld. Toen het gesprek toevallig richting sauna’s en of je dat durft ging, pakte ik mijn kans om daarop in te haken. Mijn man en ik zijn er namelijk nog niet over uit. Kun je gewoon in je nakie over de gang, bijvoorbeeld tijdens het ochtendspitsuur thuis, als je kinderen hebt? Of is dat not done?

Altijd een onderbroekje

De mening van de moeder van het meisje dat zelf tenminste een onderbroekje aan moet, mag duidelijk zijn. Een ander loopt sowieso nooit bloot door huis. ‘Niet uit principe, maar tsja, dat doe ik gewoon nooit’, lacht hij.

En ‘s ochtends dan?

Opvallend is dat de oudere generatie, de opa’s en oma’s in het gezelschap, eensgezind zijn in hun aanpak: zij liepen nog gewoon in hun ‘birthday suit’ door huis, zolang niemand daar ongemakkelijk van werd. ‘Er komt vanzelf een moment dat een van de kinderen laat merken dat hij het liever niet meer heeft’, vertelt één van hen. Wat ook opvalt, is dat bij de beide aanwezige grootouderparen de man eerder iets aantrok voor hij de ouderlijke slaapkamer verliet, dan de vrouw. Of dat met bepaalde ochtendverschijnselen te maken had, dat durfde ik niet te vragen.

‘Ooooooooh, pappa!’

Een vriendin vertelde laatst dat haar dochtertje haar vader ‘s ochtends zag, toen hij van de wc naar de slaapkamer liep. In zijn nakie, dus. ‘Ooooooooh, pappa’, zei ze, al giechelend wijzend op zijn piemel. Op mijn vraag of hij nu voortaan altijd een boxer aan zal doen, had ze nog geen antwoord. ‘Maar het heeft ons wel aan het denken gezet.’

Preutsheid en schaamte

Voor ons zijn er twee dingen belangrijk: ten eerste willen we niet onnodig preuts doen of gevoelens van schaamte oproepen, ten tweede willen we natuurlijk ook niet dat onze spruit zich door ons gedrag op dat vlak ongemakkelijk voelt. Maar dat hij zich ongemakkelijk voelt, dat kun je ook juist weer veroorzaken door te moeilijk te doen over ‘bloot’.

Dus. Voorlopig slapen wij gewoon naakt, zoals we dat al jaren doen, en lopen we ook gewoon wel eens in ons blootje door huis. Maar wat we doen als ons zoontje daar een opmerking over maakt, als hij ouder is, of zich daar niet fijn bij voelt: ik weet het nog niet precies.

Reacties
 • j wessing zei

  ik loop iedere ochtend naakt in huis en lees ook helemaal naakt de krant en ontbijt en drink ook naakt koffie terwijl mijn vrouw zich heeft aangekleed.Ook loop ik bloot in de tuin s,omers als het weer het toelaat.Ik vind dit heel gewoon ik doe dit al ruim 50 jaar

 • Jaap zei

  Gewoon uitleggen mijn ex en ik nog steeds liepen sliepen altijd naakt ook in huis eerlijk gezegd altijd gedaan ook toen ze ouder werden

 • arie vd wijngaard zei

  Arie.wij gingen ook altijd naar naaktstranden en resorts, met onze kinderen geen problemen, ook bloot van slaapkamer naar de badkamer ,maar de kinderen zijn nu de deur uiten bij warm weer meestal naakt in huis, maar als de kleindochter of kleinzoon ,nu wel eens komt logeren, altijd een onderbroek aan als wij ,nachts naar het toilet moeten ,,kinderen hebben het nu vaak over grote of kale piemels,of uiers zoals ze dat noemden daar schamen we ons wel eens voor als dat in gezelschap gezegd word.

 • chantal zei

  Ons zoontje is bijna 6 en wij douchen afwisselend gewoon met hem. Daarbij komen we wel eens op wen naakstrand.

 • Aad anoniem zei

  Ik ben nu 58 wij slapen nog steeds altijd naakt, mijn dochters zijn inmiddels de deur uit maar wij liepen van uit douche, toilet of bed altijd naakt het maakte ook niet uit wie er in de badkamer was.
  Van jongs af zijn wij/zij niet anders gewend en als ze nu al of niet met hun vriend thuis slapen is het naaktlopen nog steeds gewoon ik denk er eigenlijk niet eens meer bij na.
  Ik bedoel maar het is hoe je er mee om gaat en of je preutsheid wil aanleren of niet ik vindt dat we het goed gedaan hebben maar daar kun je verschillend over denken

 • Fleur zei

  Wij lopen sowieso niet naakt door het huis, maar als ik naakt in de badkamer sta en een van de jongens komt binnen, dan doe ik daar niet moeilijk over. Het lijkt mij belangrijk dat kinderen zien hoe echte volwassen lichamen eruit zien, dat ze die informatie niet alleen maar krijgen van (bewerkte en geselecteerde) internetfoto’s en videoclips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 2 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 2 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 2 maanden geleden
 • 7 minuten lezen