Waar ben je naar opzoek?

10 vragen aan de bewust alleenstaande moeder Nienke

3 minuten lezen Marian Alons
10 vragen aan de bewust alleenstaande moeder Nienke

Iedereen kent wel ‘die andere’ moeder. Een moeder die bijzonder is door haar relatiestatus, haar omgang met kinderen of om een andere reden. Eigenlijk bestaat er geen ‘die andere’ moeder. We zijn allemaal bijzondere mama’s op onze eigen manier! In deze serie 10 vragen aan ‘bijzondere’ mama’s. Dit keer is het de beurt aan BAM-moeder Nienke. Zij is bewust alleenstaand en heeft via een donor een kindje gekregen.

Naam: Nienke Bonte
Leeftijd: 37 (moet dit? Haha)
Relatiestatus: vrijgezel
Kind: Jona, 5,5 maanden
Waarom ik anders ben: omdat ik vrijgezel ben en zwanger ben geraakt met hulp van een donor

1. Wat is de meest gestelde vraag + bijbehorend antwoord? 

Red je het wel?” Mijn antwoord: ja hoor! Ik vind het het mooiste wat er is. En doordat ik me had voorbereid op het ergste, valt het me allemaal best mee. Ik vind het heerlijk om moeder te zijn!

Lees ook: Alleenstaande moeders zijn knap!

2. Wat is het meest gehoorde vooroordeel? Klopt dat?

Dat ik heel dapper, stoer en zelfverzekerd ben, omdat ik er bewust voor gekozen heb om in mijn eentje moeder te worden. Ik weet niet of ik zo dapper en stoer ben. Ik wilde gewoon zo graag moeder worden dat ik er zo ongeveer alles voor over had. Zelfverzekerd ben ik absoluut niet!

3. Waar loop je tegenaan in de maatschappij?

Mannen die je met zo’n kleine baby zien denken meteen dat je al bezet bent 😉

4. Hoe omschrijf je aan je kind ‘de situatie’?

Als hij oud genoeg is om het te begrijpen leg ik hem uit dat ik heel erg graag een kindje wilde en dat de donor mij daarmee geholpen heeft. We zullen jaarlijks bij de donor op bezoek gaan. Op die manier weet Jona ook waar zijn blauwe ogen bijvoorbeeld vandaan komen.

Lees ook: De ogen van papa? Geen flauw idee…

5. Wat vind je het minst leuk aan het moederschap?

Ik heb hier heel lang over nagedacht, omdat er zo vreselijk veel aan het moederschap is wat ik hartstikke leuk vind. Zelfs al het geregel en gehaast naar de opvang en zo. Misschien moet ik dan maar zeggen dat de hoeveelheid was en het opruimen het minst leuk zijn.

6. Waar geniet je van bij het moederschap?

Ik vind het zo heerlijk om voor Jona te zorgen en te zien hoe hij groeit en een echt individu is. Ik smelt 10x per dag wanneer ik naar hem kijk en ben zo vreselijk trots op hem.

7. Was je kind gepland? 

Ja hartstikke. Dit was de 4e keer dat we insemineerden. Ik heb er eerst bijna een jaar over gedaan om de beslissing te nemen om in mijn eentje moeder te worden en de manier waarop ik dat zou gaan doen.

Lees ook: 5x wat je moet weten over IVF

8. Heb je spijt? 

Nee. De timing kon niet beter. Ik was net op een geweldige reis naar Gambia geweest, had de halve finale van de Coppa Italia in het San Siro stadion in Milaan gezien en kon met mijn groeiende buikje nog 1x de hele week op voetbalkamp, mee op excursie naar Parijs met HAVO 3 en kamperen met een vriendin in Frankrijk.

9. Wat had je achteraf gezien anders gedaan?

Ik kan echt niks bedenken.

10. Wat is je gouden tip voor moeders in dezelfde situatie als jij? 

Mij heeft het heel erg geholpen om me voor te bereiden op ‘het ergste’. Ik ging ervan uit dat ik de eerste 4 jaar geen sociaal leven zou hebben en puur afhankelijk was van vriendinnen die bij mij zouden komen. Nu is elke sociale activiteit voor mij een meevaller, waardoor ik er enorm van kan genieten. Ik ga naar de Bodyguard met een vriendin, ben uit eten en naar de sauna geweest en ga zelfs deze zomer een paar dagen op voetbalkamp. Allemaal dankzij de lieve vriendinnen en mijn moeder. Dat is misschien de tweede tip; zorg dat je een goed vangnet om je heen hebt van mensen waar je echt van op aan kunt.

Nienke kind vragen

Bron hoofdafbeelding: Pixabay

Reacties
 • Stephanie zei

  Ik vind dit een heel duidelijk en behulpzaam interview. Ikzelf ga nu ook een bam moedet project in en hopelijk gaat alles goed komen. Dank je wel.

  Groetjes Stephanie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Gratis uitjes in Nederland

Gratis uitjes Friesland

 • 1 dag geleden
 • 6 minuten lezen
Gratis uitjes in Nederland

20 gratis uitjes meivakantie 2024

 • 1 dag geleden
 • 15 minuten lezen
Even weg met de kinderen

Zeewolde Hans en Grietje: Ontdek de magie!

 • 1 dag geleden
 • 4 minuten lezen