Waar ben je naar opzoek?

10 vragen aan tienermoeder Lisa

4 minuten lezen Marian Alons
10 vragen aan tienermoeder Lisa

Iedereen kent wel ‘die andere’ moeder. Een moeder die bijzonder is door haar relatiestatus, haar omgang met kinderen of om een andere reden. Eigenlijk bestaat er geen ‘die andere’ moeder. We zijn allemaal bijzondere mama’s op onze eigen manier! In deze serie 10 vragen aan ‘bijzondere’ mama’s. Dit keer is tienermama Lisa aan de beurt.

Naam: Lisa van Hengstum
Leeftijd: 22
Relatiestatus: In relatie
Kind : Tygo (5)
Waarom ik anders ben: Ik ben een studerende “tienermoeder” en we wonen (nog) bij mijn ouders thuis.

1. Wat is de meest gestelde vraag + bijbehorend antwoord? 

Ben je nog samen met de vader?” Het antwoord: ja, gelukkig wel! Mijn vriend is marinier en door de weeks op de kazerne en in het weekend thuis. Ook is hij af en toe een paar maand op oefening.

2. Wat is het meest gehoorde vooroordeel? Klopt dat?

Mensen denken dat ik niet streng genoeg zal zijn. Ik denk dat ik, juist door dit vooroordeel, soms een beetje aan het overcompenseren ben. Het is belangrijk om heel consequent te zijn en ik kan ook echt wel streng zijn. Ik ben ook heel erg bewust bezig met het aanleren van manieren.

Lees ook: Hoe beter de band tussen ouders en jongeren, hoe later ze beginnen aan seks

Mensen denken dat ik weinig tijd heb voor mijn kind, omdat ik studeer. Maar dit valt reuze mee, ik doe een studie hbo pedagogiek en hoef maar één dag in de week naar school! Wanneer ik thuis studiewerk moet doen, kan dit prima onder schooltijd van Tygo. Of gewoon na zijn bedtijd. Alleen het stagejaar was heel pittig. Toen moest ik 4 dagen in de week stage lopen en 1 dag in de week naar school. Maar dat is in principe ook nog niet anders dan een werkende ouders.

3. Waar loop je tegenaan in de maatschappij? 

Als jonge moeder vond ik het heel lastig om uit te zoeken, wat je nou allemaal moet regelen voor je je kind verwacht. Verzekering, kinderbijslag, erkenning, kraamzorg. Welke dingen zijn verplicht, waar heb je recht op? Super frustrerend als je niet weet wat je waar voor moet aandragen en bij wie. Ik heb heel wat rondgebeld voor ik alles begreep, en überhaupt wist waar al die begrippen voor stonden.

4. Hoe omschrijf je aan je kind ‘de situatie’?

Ik heb eigenlijk nog nooit echt iets hoeven uitleggen. Tygo weet wel dat zijn ouders jong zijn, omdat andere mensen dat zeggen. Maar eigenlijk vind hij 22 ook super oud, hij ziet ons gewoon als volwassenen. Tegen de tijd dat hij 17 is zullen we hem eens piekfijn uitleggen hoe we herhaling van ‘de situatie’ kunnen voor komen. 😉

Lees ook: Seksuele voorlichting op school. Wat wel/niet?

Op het moment wonen we dus nog bij mijn ouders, inclusief broertjes. Binnenkort gaan we uit huis en dan verandert de situatie zoals die nu is. Opa en oma van Tygo verhuizen namelijk niet mee naar het andere huis en dat vind hij toch wel een beetje raar. Dan leggen we uit dat de meeste kinderen alleen met een papa en mama in een huis wonen. Dat ziet hij ook bij vriendjes van school.

5. Wat vind je het minst leukst aan het moederschap?

Dat je je kind niet op pauze kan zetten. Haha, grapje. Alleen als het druk is, met sport, hobbies, huisdieren, deadlines voor school en Tygo, dan weet ik soms van voren niet meer dat ik van achter leef.

6. Waar geniet je van bij het moederschap?

Ik geniet enorm van de wijze praatjes die hij heeft, of moeilijke vragen die hij stelt. Gewoon alles wat er in zo’n koppie om kan gaan. Dat vind ik mooi!

En als je merkt dat een stukje van de opvoeding ‘is geland’ bij je kind. Als hij zichzelf aankleedt zonder tegenstribbelen, helpen met de konijnenhokken uitmesten, bedanken voor het spelen, oprechte excuses aan kunnen bieden. Heerlijk toch, zo’n ontwikkeling die je mee mag maken

7. Was je kind gepland? 

Nou nee, het was niet gepland. We waren namelijk 17 en ik zat midden in mijn havo-examens. Maar nadat we aan het idee gewend waren, was hij erg welkom!

Lees ook: Was jouw zwangerschap gepland?

8. Heb je spijt?

Nee, ik heb geen spijt van mijn kind, het was een weloverwogen beslissing. Onze familie steunt ons altijd en stond achter onze keuze. Ook al waren zij ook eerst geschrokken. Tygo is een verrijking van ons leven en ik zou hem voor geen goud willen missen. Iedereen geniet van hem, (over)grootouders, ooms en tantes en natuurlijk wij als ouders. We staan mede dankzij Tygo allemaal heel dicht bij elkaar.

De timing was misschien niet zo handig. Soms kijk ik naar vriendinnen die op kamers wonen. Dat had me ook wel wat geleken. Het alleen wonen zal ik nooit meemaken. Of vriendinnen die de halve wereld al hebben bezocht. Maar, dat zijn onze plannen voor de toekomst! Wij hebben straks alle tijd, als ons kind ter zijner tijd uit huis gaat zijn we zelf nog jong en fris genoeg om de wereld te ontdekken.

9. Wat had je achteraf gezien anders gedaan?

Ik moet me minder aan trekken over wat anderen van me denken. Dat blijft altijd een leerpunt.

10. Wat is je gouden tip voor moeders in dezelfde situatie als jou? 

Vertrouw op jezelf en bouw op je familie en sociale netwerk waar dat mogelijk is.

Lisa tienermoeder vragen

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen